Wil jij mede-eigenaar van MOYU worden? Klik hier!

April 16, 2022

Stap voor stap naar een groenere leefomgeving

Meer groen in je leven aanbrengen is makkelijk, leuk én belangrijk!

In deze blog laten we je in 5 stappen zien hoe je jouw leefomgeving kunt vergroenen. Dat kan zo groot of klein aangepakt worden als jij zelf wilt. Één plantje maakt namelijk al een verschil! Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kan je steeds meer groen toevoegen aan en in je leven.

🌱 Dat groen belangrijk is, wist je natuurlijk al. En dat planten of bloemen leuk staan in je huis, wist je uiteraard ook. Maar ben je ook op de hoogte van hun geweldige positieve effecten op de lucht, ons lichaam en onze geest? Wij zetten er een paar voor je op een rijtje:

 • Planten kunnen de lucht reinigen en filteren zo tot wel 87% van giftige stoffen die aanwezig zijn! 🌱
 • Wereldwijd absorberen planten zo’n 25% van alle CO2 gassen die geproduceerd worden door menselijke activiteiten. ☁️
 • Met een plant op je bureau ben je gemiddeld zo’n 12% sneller in het uitvoeren van een computertaak. Best handig :-) 🤓
 • Planten verminderen geluid & geluidsoverlast van buitenaf, omdat ze de trillingen opnemen en op die manier dempen. 🌱
 • Ze helpen je om productiever én rustiger te zijn. 🧘🏼
 • Dit geldt ook voor bloemen: iedere bloem heeft haar eigen effect, van het kalmeren van je geest tot het verwarmen van je hart :-) 💐
 • En kruiden mogen ook niet ontbreken.. Elk kruid heeft een andere functie, zoals het stimuleren van je stofwisseling, het ontspannen van je zenuwstelsel en het helen van een wond. 🌿

Dus eigenlijk is er géén reden om geen plant (of bloem of kruid!) in je huis of leefomgeving te zetten. Doe eens gek - misschien wel meer dan één ;-)

Krijg je al groene zin? We beginnen bij het begin! Tijd voor stap 1.

Stap 1: bedenk waarom je meer groen in je leefomgeving wilt.

Wil je het puur om je huis te pimpen (want het staat goed), wil je de bijen en insecten een handje helpen, zelf gebruik maken van wat je zaait (kruiden of groenten) of streef je bepaalde andere effecten na? Daarnaast is het ook de moeite waard om jezelf af te vragen hoe jouw eigen relatie met “natuur” is. Zie je de natuur als los van jou? Wil je de natuur beschermen omdat dat beter is voor het klimaat, of wil je haar beschermen puur omdat ze “is”?

Charles Eisenstein legt dit heel mooi uit in onderstaand citaat:

It is a revolution of love. It is to know the forests as sacred again, and the mangroves and the rivers, the mountains and the reefs, each and every one. It is to love them for their own beingness, and not merely to protect them because of their climate benefits.”

― Charles Eisenstein

❤️ Wat wij mooi vinden aan de manier waarop Eisenstein het klimaatprobleem benadert, is dat hij begint bij onszelf. Als wij blijven geloven in The Story of Separation, oftewel dat de natuur “los” van onszelf staat en dat “wij” überhaupt los staan van “anderen” (etniciteiten, culturen, bomen, dieren, etc.), dan zullen we het klimaatprobleem nooit vanuit de kern kunnen oplossen. We zijn immers allemaal verbonden. Op het moment dat we dat omarmen en beseffen dat wat we de aarde of een ander volk aandoen, we onszelf ook aandoen, dan verandert er intern een hoop.. “It is a revolution of love”, zoals hij dat zo mooi zegt. Als we de liefde voor de aarde (en dus per definitie onszelf) kunnen voelen, vindt verandering plaats. 💕

Terug naar het plantenplan. Daar kwam je natuurlijk voor. Maar wij durven te beweren dat als je bovenstaande in je achterhoofd houdt (en misschien zelfs in je hart), je al op een andere manier om zal gaan met het idee van “groen” of “duurzaam” leven :-)


Stap 2: kies waar je planten, kruiden en/of bloemen wilt plaatsen.

Als je weet waar je de boel gaat pimpen, kan je beter kiezen welke plant daar bij past. Zo kunnen een lavendelplant of vrouwentong heel fijn zijn in je slaapkamer omdat deze planten een rustgevend effect hebben, terwijl je een klimop plant daar liever niet zet (want deze plant heeft veel licht nodig). Als je groenten, fruit of kruiden wilt zaaien, gaat dat ook het beste in een lichte omgeving en/of buiten. En een cactus zet je liever niet in je slaapkamer, vanwege haar sterke werking.

Denk dus even na waar je meer groen wilt. En check dan de volgende stap!


Stap 3: kies welke planten, kruiden en/of bloemen je wilt.

Je kunt puur voor de esthetische look gaan, of je zoekt je planten uit op hun effect. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar hieronder volgt onze favoriete selectie. Klik op de naam van de plant voor een foto, meer informatie en hoe je voor de plant moet zorgen. We snappen dat je dat niet uit je hoofd weet over elke plant ;-)

☁️ Luchtzuiverende planten

 • De Spathiphyllum of lepelplant: doet het goed op een warme standplaats en met voldoende licht (maar niet direct in het zonlicht).
 • Goudpalm of Areca palm: werkt super goed als luchtzuiverende plant, staat ontzettend leuk én is makkelijk te onderhouden. 3 vliegen in 1 klap that is!

😎 Planten voor de looks

 • Calathea plant: deze plant heeft kleurige bladeren en is dus een echte blikvanger. Ook zuivert ze de lucht heel erg goed!
 • Blauwvaren: ook een plant met creatieve bladeren en een blauwe gloed. Deze plant heeft veel water nodig en kan je het beste in de schaduw zetten.

🧘🏼 Rustgevende planten

 • Vrouwentong: past goed in de slaap- of badkamer, omdat ze geen lichte standplaats nodig heeft. Filtert formaldehyde uit de lucht (een stof die in regulier toiletpapier & schoonmaakmiddelen zit), dus die wil je in huis hebben!
 • Klimopplant: deze plant staat bekend om haar kalmerende effect op het perifere zenuwstelsel. Ze heeft veel licht nodig, hoe meer hoe beter!

🤩 Planten met pit

 • Monstera plant: lekkere naam, niet?! Deze plant zou volgens de feng shui geluk brengen en tja.. Wie wilt dat nou niet? Daarnaast zou de plant helpen om familiebanden te versterken. Ideaal dus voor in de huiskamer ;-)
 • Bamboe plant: ook deze plant zou geluk brengen en stimuleert de flow van positieve energie. Een plant die je dus eigenlijk overal wilt neerzetten! Ze is makkelijk te onderhouden en past bij vrijwel elk interieur.

🤓 Planten voor focus

 • Krulvaren: deze plant houdt de lucht goed vochtig. En dat draagt bij aan een fijn “werkklimaat”, waardoor je gefocust kunt werken. Ideaal voor op kantoor.
 • Cactus: de cactus werkt als beschermer tegen negatieve energie. 🌵Maar, vanwege haar sterke effect, is het niet slim haar in je slaapkamer te zetten. Op kantoor doet dit plantje haar werk het beste!

 Vergeet de bloemen niet! 💐

Bloemen horen er ook bij. En ze hebben ieder hun unieke functie, geur en kleur.

Kleuren maken je mood. Echt! Naast het type bloem dat je kiest, is de kleur dus ook van belang.

Kijk maar naar deze kleuren en hun effect:

 • Rood: symboliseert liefde, romantiek en versterkt het immuunsysteem. Daarnaast geeft deze kleur je energie een boost!
 • Paars: werkt kalmerend op je geest en zenuwen. Het prikkelt ook je creativiteit.
 • Geel: een echte happy color. Daarnaast stimuleert het heldere communicatie, je geheugen en een gezond zenuwstelsel.
 • Oranje: een sociaal kleurtje dat geassocieerd wordt met vastberadenheid en succes. Iets voor in je kantoor?
 • Blauw: deze kleur staat voor betrouwbaarheid en brengt kalmte in een ruimte. Fijn voor in de slaapkamer (misschien af en toe wel afwisselen met rood!).
 • Roze: symboliseert geluk en energie. Licht roze staat meer voor zachtheid en romantiek. We love <3
 • Wit: de kleur van openheid. Ook wel geassocieerd met puur, eerlijkheid en perfectie.
 • Groen: symboliseert de natuur, de “groene wereld”. Het geeft rust, frisheid en stimuleert vernieuwing.

Type bloemen: de ene bloem is de andere niet. Kom erachter welke bloem bij jou past! Klik op de naam van de bloem voor meer informatie en een foto.

 • Geranium: oké oké, we snappen dat je niet ‘achter de geraniums’ wilt eindigen. Maar overweeg toch om er eentje neer te zetten, want ze stimuleren rust, vrede & positiviteit. Go Geraniums!
 • Orchidee: brengt positieve energie. Maak daar een gele orchidee van en je dag kan niet meer stuk. De orchidee ruikt licht zoetig en triggert zo blije gevoelens.
 • Roos: we brengen de roos vaak in verband met passie en liefde, maar uit onderzoek is gebleken dat alleen al kijken naar rozen je een relaxed en gefocust gevoel geeft. Niet alleen maar de bloem van de liefde dus. De roos boost ook je focus en scherp denken. 🌹
 • Zonnebloem: zonnebloemen zijn super om bijen en vogels aan te trekken. Zo help je de natuur een handje! Daarnaast geven ze van nature een happy feeling, vanwege hun vrolijke kleurtje. 🌻
 • Tulp: in de lente is deze bloem één van de eerste om te bloeien. Ze symboliseert daarom wedergeboorte en wordt ook wel als weerspiegeling van diepe liefde & perfectie beschouwd. 🌷
 • (Vredes)lelie: de naam zegt het al. Een vredig bloempje. 🙏🏻 Werkt als geweldige luchtreiniger en staat voor vrouwelijkheid.

 Kruiden & co

Wij houden van kruiden! Je kan ze eten, er thee van zetten, ze ruiken heerlijk én ze hebben speciale effecten op je lichaam en geest. 🌿

 • Aloe Vera: vers sap van de aloë vera plant is ontzettend goed voor je spijsvertering.
 • Basilicum: dit wist je misschien nog niet - basilicum heeft pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen, en is een stuk gezonder dan naar de ibuprofen grijpen ;-)
 • Chili: een pittig plantje! 🌶 Chili stimuleert je metabolisme (bij fanatiek gebruik wil je een toilet dichtbij hebben..) en is daarom super om toe te voegen aan een gerecht.
 • Citroengras: citroengras helpt om insecten af te stoten. 🐜 Idealiter zorgen we juist voor een omgeving waar insecten op af komen (goed voor ecosysteem!), maar soms heb je liever niet dat je lek geprikt wordt door muggen en doe je er goed aan wat citroengras neer te leggen.
 • Lavendel: naast dat dit plantje heel lekker ruikt, heeft het een kalmerend effect en helpt het je om beter te slapen. Je kan bijvoorbeeld een lavendelplantje op je nachtkastje zetten, of lavendelolie druppelen op je kussen voor een heerlijke nachtrust. 😴 Ook een fijn plantje om op je bureau te zetten, zodat je je hoofd koel houdt als je een drukke dag hebt.
 • Munt: bevordert de spijsvertering, de werking van de speekselklier en het kalmeert je ingewanden.
 • Rozemarijn: rozemarijn is heerlijk door een gerecht en draagt bij aan een goede bloedcirculatie, een goed humeur, je geheugen en het verlicht luchtwegproblemen. Daarnaast helpt de geur van rozemarijn om je te concentreren en is dus een ideaal plantje om op kantoor te zetten.
 • Oregano: werkt als zeer krachtige antibiotica, het vertraagt het verouderingsproces en neutraliseert vrije radicalen. Het zou zelfs goed kunnen helpen bij depressie, angst en migraine. Daarnaast ruikt oregano natuurlijk erg lekker en past het in heel veel gerechten.
 • Tijm: een perfect plantje om je te helpen met luchtwegproblemen en je kan verse thee getrokken van tijm zelfs gebruiken om wondjes en ooginfecties te genezen!.
 • Peterselie: een multifunctioneel kruid. Zorgt voor een frisse adem, ondersteunt de spijsvertering, werkt als haarversteviger (was je haar maar eens met peterselie thee), werkt vochtafdrijvend en gaat ontstekingen tegen. Echt een gevalletje must-have-herb!
Stap 4: creatief met de buitenkant

Net zoals planten, bloemen en kruiden in allerlei soorten en maten voorkomen, zijn er ook 101 ideeën (en nog meer!) om ze te verpotten, te zaaien, neer te zetten, etcetera. Klik op de dichtgedrukte woorden voor foto inspiratie:

 • Mason jars met aarde om zaadjes in te planten;
 • Oude gloeilampen waar je gedroogde bladeren in kunt doen;
 • Mandjes voor je plantjes;
 • Versierde vazen (zelf doen is nog leuker!);
 • Gebruik oude blikken of potten (= goed bezig);
 • Hang je planten aan de muur of het plafond;
 • Laat ze drijven op water;

De lijst is oneindig en gelukkig staat Pinterest vol met ideeën. Neem dus vooral een kijkje en kies uit wat voor jou past :-) Scoor de spullen die je nodig hebt (vergeet de aarde niet) en je bent klaar voor stap 5.Stap 5: ga helemaal los!

Heb je eenmaal je planten, kruiden, bloemen, potten, blikken, manden, aarde, zaadjes en overige spullen verzameld? Dan is het tijd om de boel te gaan verbouwen. Hier enkele ideeën ter inspiratie (klikken mag!):

Kruidenhoekje: creëer een kruidenhoekje op je aanrecht, op het balkon of in de tuin. Maak een selectie van kruiden die elk een andere functie hebben, zoals lavendel (rust), basilicum (ontstekingsremmend) en munt (spijsvertering). Na een tijdje kan je ze altijd weer vervangen door andere kruiden. Is je kruid niet zo levend meer? Knip de blaadjes af en laat ze drogen, zodat je ze samen in een geurzakje kan bewaren of als gedroogde kruiden door het eten kan doen.

Kruidenpotjes: wij vinden het super leuk om te ZIEN hoe plantjes groeien. Jij ook? Overweeg dan eens om je kruiden in een doorzichtige pot te planten en neer te zetten of op te hangen, zodat je het hele proces kan meemaken :-)
Bloemenbar: leuk voor in de tuin, het balkon of op kantoor. Selecteer je favoriete bloemen en kleuren en zet ze op een rij op bijvoorbeeld een bartafel (leuk om een ruimte hermetisch af te sluiten of te scheiden van een andere ruimte), een sta bureau, de balkonrand, de vensterbank of gewoon in de tuin.Drijven mag ook: blaadjes kan je laten drijven op water. Dit is misschien niet voor iedereen interessant, maar als je bijvoorbeeld een massagesalon hebt of schoonheidsspecialist bent, kan dit mooi zijn in je ontvangstruimte. Water symboliseert frisheid en zorgt voor rust in de ruimte.

Mason jars: planten zaaien in mason jars, hoe leuk? Je kan de wortels, takjes en blaadjes met de dag zien groeien.

Gebruik blikken en potten: gooi gebruikte blikken en potten niet zomaar weg. Ze zijn hartstikke leuk om te gebruiken voor je planten, bloemen en kruiden! Ben je gelijk nog duurzaam bezig ook ;-)
Jungle office: onze favoriet! Bamboeplanten lenen zich hier uitstekend voor. Creëer een jungle chill hoek op kantoor, waar je je even kan terugtrekken. Zoals je inmiddels weet zorgt de bamboe plant voor positieve energie, dus perfect om je even op te laden.
Gedroogde bloemen: de meeste bloemen sterven na een tijdje. Je kunt de blaadjes gebruiken om te drogen en bijvoorbeeld in een potje te doen, in een geurzakje of in je badkamer als decoratie te gebruiken.

Ophangen die handel: zeker als je weinig ruimte hebt is dit een fijne optie. Je kan planten in mandjes of potjes aan de muur hangen, in een verticale of juist horizontale lijn, misschien zelfs wel diagonaal (van de ene hoek van de kamer naar de andere, als een soort vlaggetjeslijn).

Trendy trapjes: op de traptreden staan potjes met bloemen en planten hartstikke leuk. Zet ze natuurlijk wel op de zijkant en niet midden op de trap (tenzij je graag valt, dan wordt het een ander verhaal).
Be the hero! bloemen, kruiden en planten zijn vaak veerkrachtiger dan je denkt. Red ze van de ondergang en geef ze een tweede leven. Denk bijvoorbeeld aan basilicum die je gebruikt hebt in een gerecht: gooi de plant niet weg, maar geef het opnieuw water, heb geduld, praat lief tegen de plant en voila, de blaadjes gaan weer groeien! 

Voilà! In 5 stappen een groenere leefomgeving. Stap 6 zouden we ook nog kunnen toevoegen.. namelijk GENIET van je resultaat: een schonere lucht, meer rust in je huis, positieve energie en een kleurtje om het af te maken.Heel leuk! En nu?

Groen leven doe je niet in één dag. En de wereld veranderen al helemaal niet. Maar, zoals Charles Eisenstein zei:

“Even the most thorough change happens one choice at a time.”

Oftewel: verandering, of het nu op de korte of lange termijn is, begint en gebeurt met elke keuze die je NU neemt. En al die keuzes samen zorgen voor een duurzame verandering. Voeg daar een beetje liefde en connectie aan toe, en wie weet zijn wij de generatie die het verschil gaat maken. Maar dat is iets voor een andere blog :-)

Dan nog even dit..

Wij zijn héél benieuwd naar jouw resultaat! En laten we nu net een vette plant-een-plant actie hebben op dinsdag 28 juli, ter ere van de Dag van de Natuurbescherming. We roepen iedereen op om tenminste één plant te planten, of zelfs een stap verder te gaan en je leefomgeving volledig te vergroenen. Deel op Instagram of Facebook jouw input & resultaat, gebruik de hashtags #plantonetagone #plantupyourlife #samenvooreengroenewereld en tag 1 (of meer!) vrienden om deze challenge aan te gaan. De leukste creaties delen wij op instagram met de hele community 😊 


Spread the green!

Gepubliceerd op:
April 16, 2022
Category
Duurzaamheid
Winkelmandje(0)

Je winkelmandje is leeg