GREEN FRIDAY WEEKEND - SHOP MET KORTINGEN TOT 35%
nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl
nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl

5 stappen om draagkracht te creëren en jouw duurzame bedrijfsdoelstellingen te bereiken

op February 17, 2020  in Zakelijk

Vind jij het belangrijk dat jouw bedrijf meer aan duurzaamheid doet, en daar concrete doelstellingen bij behaald? In deze blog beschrijven wij onze 5 stappen om duurzaamheid door te laten voeren in jouw organisatie. Of je nu hoofd duurzaamheid bent, of een enthousiaste werknemer - wij geloven dat iedereen in zijn organisatie een duurzame impact kan bewerkstelligen. 

Klaar om deze verandering te maken? Komt ie!

1. Creëer bewustwording 

Duurzaamheid is nu een enorme hype, waarbij critici kunnen zeggen dat deze ook weer verdwijnt en het niet nodig is hier nu in te investeren. Toch kan het bijna niet meer als je als bedrijf hier niks aan doet, of het niet op de juiste manier doet. Zo kwam onlangs het Rijk in het nieuws dat hun circulaire koffiebekertjes toch allemaal werden verbrand, en is Coca-cola vorig jaar uitgeroepen tot grootste plastic-verbruiker ter wereld, niet een titel om erg trots op te zijn. Als je het goed doet krijg je ook de credits: zo zien we bedrijven als KPN en Unilever terug in de top 100 meest duurzame bedrijven van 2020

2. Bouw een community

Er zijn vast meer enthousiastelingen net als jij die graag wat duurzame initiatieven wilt opstarten en doorvoeren in de organisatie. Plaats een oproep en plan bijvoorbeeld een pizza avond om deze ideeën te bespreken. Samen ben je altijd sterker, en kun je met een meer gedegen plan komen die verschillende invalshoeken meeneemt. Deze community kun je ook gebruiken om je business case in stap 4 te versterken - er staan al meerdere mensen achter het plan en vinden het belangrijk.

3. Gebruik voorbeelden & bestaande platformen

Je hoeft niet altijd zelf het wiel opnieuw uit te vinden als het gaat om het bedenken en opzetten van duurzame initiatieven. Kijk bijvoorbeeld naar IKEA. Zij hebben niet alleen zelf een aantal initiatieven opgezet, zoals het bedekken van al haar daken met zonnepanelen en het gebruik van duurzaam katoen, maar probeert haar klanten ook bewuste keuzes te laten maken. Het is ook goed mogelijk om aan te haken of samenwerkingen te bouwen met duurzame ondernemers. De Futureproof community is zo’n platform.

4. Schrijf een sterke business case

Heb je een of meer goede ideeën? Top! Zorg dan dat je deze kort verwerkt in een business case naar de bestuurders van jouw bedrijf. Verwoord daarin duidelijk wat de effecten zijn van de investering, en op welke manier dit kan worden terugverdiend. De aanschaf van bepaalde initiatieven kunnen wel wat hogere kosten in het begin opleveren, maar zich na een aantal jaar terugverdienen, zoals zonnepanelen of onze Moyu’s 😉. Neem daarin naast het financiële plaatje ook aspecten mee als Employer Branding (millenials willen steeds liever bij bedrijven werken waar duurzaamheid en impact hoog op de agenda staan) en je verbeterde imago bij de klant. 

5. Storytelling

De laatste stap gaat over het vertellen van het verhaal naar het bestuur of de besluitvormer van jouw organisatie. Start met het waarom, waarbij je benadrukt wat het voordeel is voor zowel de maatschappij, de klanten en de medewerkers. Deze waarom is ook uiteindelijk datgene wat moet gaan leven bij deze doelgroepen. De wat en de hoe sluit je daarbij op aan vanuit de initiatieven uit je business case en de community. Creëer daarmee die win-win-win, waardoor je baas geen nee meer kan zeggen.

Loop je toch nog tegen uitdagingen aan? Neem dan eens contact met ons op. Bij ons zit duurzaamheid in ons bloed en denken graag met je mee!


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN