nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl
nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl

Wat is steenpapier?

Steenpapier is het duurzame alternatief voor normaal "pulp" papier. Het is een duurzame ontwikkeling in een boom-vrije papiersoort die hoofdzakelijk bestaat uit gemalen steen (Calcium Carbonaat). Tijdens de productie van steenpapier worden er geen water en bleekmiddelen gebruikt, wat onder andere zorgt voor een 67% lagere CO2 uitstoot. 

 

Hoe wordt het gemaakt?

Het gemalen steen, dat als afvalproduct het proces binnenkomt, wordt vermengd met 20% gerecycled HDPE, een schone kunststof, bestaande uit koolstof en waterstof. Deze mix wordt geëxtrudeerd in een efficiënt proces naar dunne vellen steenpapier. Na het aanbrengen van een toplaag om grafisch te kunnen bedrukken, is het materiaal gereed voor gebruik. Het steenpapier van de MOYU is gemaakt van 80% Calcium Carbonaat, 20% plastic.

Wist je ook dat steenpapier ISO 14001:2004 gecertificeerd is en tevens ROHS, REACH en FDA is. Bovendien heeft steenpapier het C2C-zilver certificaat en het Castor Gaea certificaat van KIWA.

Hoe werkt het?

Het steenpapier voelt steviger en iets dikker dan normaal papier en is scheur- en waterbestendig. Met een natte doek veeg je elke pagina in een handomdraai schoon en doordat het papier erg stevig is, is elke pagina tot meer dan 500 x te herschrijven. Sommige notities wil je echter wel bewaren en deze zijn makkelijk te digitaliseren met de bekende scan apps zoals Microsoft Office Lens, Camscanner of Evernote

En wat als ik er klaar mee ben? 

Na een aantal jaren gebruik zal de inkt op de pagina’s langzaam wat vervagen. Misschien dat je tegen die tijd graag een nieuw vers boekje wil. Omdat het papier waarschijnlijk nog goed is voor een tweede leven, nemen wij het boekje graag terug in ruil voor 10% korting op je volgende aankoop. Wij doneren de schriften weer aan kinderen die schoolmaterialen nodig hebben. In een later stadium zijn we van plan om het steenpapier te recyclen en er weer nieuw steenpapier van te maken. Echter is dit nu nog niet lokaal mogelijk omdat er nog te weinig ‘afval’steenpapier is. 

TERUG NAAR BOVEN