• 60 Dagen retourgarantie | 1665 bomen🌳 geplant
    Gratis MOYU Smart Shoppinglist bij iedere aankoop!

Wat is steenpapier?

Steenpapier is het duurzame alternatief voor normaal "pulp" papier. Het is een duurzame ontwikkeling in een boom-vrije papiersoort die hoofdzakelijk bestaat uit gemalen steen (Calcium Carbonaat). Tijdens de productie van steenpapier wordt er geen water en bleekmiddelen gebruikt wat onder andere zorgt voor een 67% lagere CO2 uitstoot. 

Hoe wordt het gemaakt?

Het gemalen steen, dat als afvalproduct in het proces binnenkomt, wordt vermengd met 20% gerecycled HDPE, een schone kunststof, bestaande uit koolstof en waterstof. Deze mix wordt geëxtrudeerd in een efficiënt proces naar dunne vellen steenpapier. Na het aanbrengen van een toplaag om grafisch te kunnen bedrukken, is het materiaal gereed voor gebruik. Het steenpapier van de MOYU is gemaakt van 80% Calcium Carbonaat, 20% plastic.

Wist je ook dat steenpapier ISO 14001:2004 gecertificeerd is en tevens ROHS, REACH en FDA is. Bovendien heeft steenpapier het C2C-zilver certificaat en het Castor Gaea certificaat van KIWA.

Hoe werkt het?

Het steenpapier voelt steviger en iets dikker dan normaal papier en is scheur- en waterbestendig. Met een natte doek veeg je elke pagina in een handomdraai schoon en doordat het papier erg stevig is, is elke pagina tot meer dan 500 x te herschrijven. Sommige notities wil je echter wel bewaren en deze zijn makkelijk te digitaliseren met de bekende scan apps zoals Microsoft Office Lens, Camscanner of Evernote. 

En wat als ik er klaar mee ben? 

Na een aantal jaren gebruik zal de inkt op de pagina’s langzaam wat vervagen. Misschien dat je tegen die tijd graag een nieuw vers boekje wil. Omdat het papier waarschijnlijk nog goed is voor een tweede leven, nemen wij het boekje graag terug in ruil voor 10% korting op je volgende aankoop. Wij doneren de schriften weer aan kinderen die schoolmaterialen nodig hebben. In een later stadium zijn we van plan om het steenpapier te recyclen en er weer nieuw steenpapier van te maken. Echter is dit nu nog niet lokaal mogelijk omdat er nog te weinig ‘afval’steenpapier is. 

Maar wat bespaar je nou eigenlijk met steenpapier? Door 1000 KG pulp-papier te vervangen door steenpapier bespaar je

  • 18 bomen. → zuurstof voor 40 mensen per jaar.
    • Elke boom geeft voor 2 jaar zuurstof aan een mens.
  • 2770 L water → 50 maanden waterconsumptie van een mens of 142 dagen douchen. (35.000 wordt gebruikt, maar 93% keert terug).
  • 949 KG CO2 uitstoot = 67% meer CO2 uitstoot. Zelfde als met de auto van Amsterdam naar Jerusalem (5420 KM). Of 8x op en neer van Maastricht naar Groningen.
  • 1.5 jaar energieverbruik van 1 huishouden. 3.1 t.o.v. 20.4 GigaJoules. 15% van totaal.
  • Diverse chemicaliën. 

 

Wist je dat...

Steenpapier ISO 14001:2004 gecertificeerd is en tevens ROHS, REACH en FDA is. Bovendien heeft steenpapier het C2C-zilver certificaat en het Castor Gaea certificaat van KIWA. Zegt je misschien niks, maar wel leuk om te delen :). 

 

 

TERUG NAAR BOVEN