Misschien heb je het op één van onze social media kanalen meegekregen, misschien niet. Jeroen, een goede vriend van MOYU oprichter Roel, heeft zijn 100 hectare aan groene, vruchtbare grond in Pedralva (Portugal) letterlijk in vlammen op zien gaan. Inclusief infrastructuur en woonbare huisjes. Jeroen werkt al jaren samen met een community om dit land volledig te vergroenen op basis van permacultuur principes – met als ultieme doel om het project als inspiratie én voorbeeld te gebruiken voor hoe mensen kunnen leven. Leven in en vooral met de natuur.
Afgelopen weekend is echter een verwoestende brand ontstaan, vanwege extreme droogte. Die droogte is niet vreemd in het gebied, maar de mate ervan en de frequentie van de branden worden sterk beïnvloed door klimaatverandering én ontbossing. Dat geldt overigens niet alleen voor Portugal, maar ook voor Spanje en Frankrijk.
Daar kunnen we een lang verhaal over schrijven, maar laten we het kort houden:
1. Door de opwarming van de aarde, ontstaan er vaker en heftigere periodes van droogte en hittegolven.
2. Aangezien er door ontbossing steeds minder bomen zijn, wordt de lucht steeds droger en droger (bomen helpen namelijk om de lucht vochtig te houden via 'evapotranspiratie', het proces van evaporatie en transpiratie door vegetatie en bodem).
3. Minder bomen + minder evapotranspiratie + minder vochtigheid + minder verdamping = minder neerslag. Oftewel: nog drogere gebieden.
En die 3 samen zorgen voor een domino-effect met als gevolg dus periodes van droogte en branden. Met alle verwoestingen van dien.
Je raadt het al: bomen planten. We weten dat we onze lezers hier graag mee dood gooien (nouja, bij wijze van spreken), maar dat doen we enkel en alleen omdat onderzoek keer op keer uitwijst dat bomen een belangrijke, zo niet DE belangrijkste oplossing zijn tegen héél veel klimaatgerelateerde problemen.
Bomen brengen extra water in de lucht en zorgen zo voor meer regen. Hun wortels pompen water uit de grond omhoog, brengen het naar hun bladeren, verliezen een deel van hun water door verdamping en dit water ontsnapt via de bladporiën: evapotranspiratie (zie afbeelding). Dit mechanisme houdt de lucht vochtig, zelfs als die lucht verder landinwaarts stroomt vanaf de oceaankusten. Als we deze bomen niet zouden hebben.. dan zouden de binnenlanden van alle continenten simpelweg gigantische woestijnen zijn! Kijk maar naar Australië, waar de ontbossing het hele continent heeft verdroogd en alleen een smal groen strookje kust nog rest (bron).
Jeroen heeft de gevolgen van ontbossing en klimaatverandering aan den lijve ondervonden: jaren aan werk zijn weggevaagd door één brand. Zijn situatie gaat ons bij MOYU heel erg aan het hart. We willen hem daarom helpen en hopen ook dat jullie iets bij willen dragen.
Het is van essentieel belang dat er nieuwe dammen en meren gegraven zijn vóór het regenseizoen in september aanbreekt: als die er niet zijn, wordt alle vruchtbare aarde van het land gespoeld en kan het JAREN duren om de grond weer vruchtbaar te krijgen. Daarnaast moet er basis infrastructuur aangelegd worden, zoals een dak (waar de klusmaterialen onder kunnen liggen) en een tent, maar ook is er hard geld nodig voor nieuwe stekjes en compost om het land weer te vergroenen.
Nog meer achtergrond? Lees hier het artikel in het AD.
Dankjewel voor je aandacht!
Liefs
Team MOYU