en
 • de
 • en
 • fr
 • nl
en
 • de
 • en
 • fr
 • nl

Uitwisbaar Notitieboek van MOYU

Is een uitwisbaar notitieboek iets voor jou? Wat zijn de voordelen en hoe werkt het precies? We leggen het je uit!

Wat is een uitwisbaar notitieboek?

Een uitwisbaar notitieboek is een notitieboek waarbij je de inkt op de bladzijden of pagina’s kunt uitwissen. Vervolgens kun je weer opnieuw op de bladzijde of pagina schrijven! Het verschilt per merk en per notitieboek waar het van gemaakt is.

Zo zijn er whiteboard notitieboeken van bijvoorbeeld Bambook, Correctbook en GreenStory. En zelfs de Hema heeft ze in de aanbieding. Schrijven in deze whiteboard notitieboeken lijkt heel erg op schrijven op een whiteboard zoals je gewend bent, alleen dan in de vorm van een notitieboekje of schrift. De pagina’s bestaan dan voornamelijk uit plastic waar je met een (vaak speciale) stift op kunt schrijven. Met een doekje en soms water(spray) kun je de inkt vervolgens weer uitwissen.

Er zijn ook uitwisbare notitieboeken gemaakt van steenpapier, zoals die van MOYU (eh.. Van ons dus!). Dit papier is gemaakt van 80% kalksteen en 20% HDPE plastic. Je schrijft op de pagina’s met een pen gevuld met Frixion inkt. Deze inkt kun je vervolgens uitwissen met een vochtig doekje. Ook hier kun je daarna weer op de bladzijde schrijven. Steenpapieren bladzijden voelen meer als ‘gewoon’ papier en bieden dus een andere ervaring dan whiteboard notitieboeken. Je leest meer over steenpapier op onze Wat Is Steenpapier? pagina.

Hoe werkt een uitwisbaar notitieboek?

Een uitwisbaar notitieboek werkt simpel.

Stap 1: Schrijf op de bladzijde met de bijbehorende pen of stift.

Stap 2: Gemiddeld genomen droogt de inkt binnen 10 tot 20 seconden op. Je kunt dan met je vinger over de pagina heen gaan, zonder dat je vlekken maakt!

Stap 3: Je kunt ervoor kiezen om je notities te digitaliseren. Dat kan met diverse scan apps. Hieronder vertellen we je daar meer over.

Stap 4: Heb je je notities opgeslagen of heb je ze niet meer nodig? Wis de inkt dan uit met het bijgeleverde doekje en/of spray. Het verschilt per merk en type notitieboek wat je nodig hebt om de inkt uit te wissen.

Stap 5: Gebruik de pagina weer opnieuw!

Hoe vaak je op de pagina kunt schrijven, verschilt per merk en per type uitwisbaar notitieboek.

Je zult bij whiteboard notitieboeken waarschijnlijk merken dat er op een gegeven moment toch wat vlekken achterblijven. Bij steenpapieren notitieboeken gebeurt dit over het algemeen niet, maar kun je na een paar honderd keer schrijven merken dat de inkt minder makkelijk blijft zitten of wil opdrogen.

Horen scan apps bij een uitwisbaar notitieboek?

Ja en nee. Het hangt volledig af van wat je zelf wilt!

Er zijn bedrijven en merken die bij hun uitwisbare notitieboek een speciale Scan App hebben ontwikkeld. Bambook en Correctbook hebben dat bijvoorbeeld gedaan.

Je kunt ook kiezen voor andere scan apps, die vaak nog gratis zijn ook. Neem bijvoorbeeld de Adobe Scan App of de Microsoft Office Lens Scan App.

Zo’n app werkt super makkelijk: je houdt met de camera van je mobiel de notities in beeld, de app kadert het document vervolgens uit zichzelf af en maakt er een foto van. Je kunt het daarna opslaan als PDF of JPG bestand en vervolgens uploaden naar de Cloud of je Drive.

Wil je meer info over de beste gratis scan apps? Lees er meer over in onze blog!

Wat zijn de voordelen van een uitwisbaar notitieboek?

Er zijn genoeg mensen die een uitwisbaar notitieboek onnodig vinden. Je kunt ook met potlood en papier werken of simpelweg alles volledig digitaal doen.

Diverse onderzoeken laten echter zien dat schrijven met de hand onwijs veel positieve impact heeft op bijvoorbeeld je geheugen, je vermogen om informatie te verwerken en je concentratie in het algemeen.

Bij MOYU zijn we daarom groot fan van de combinatie tussen schrijven met de hand en digitaal werken. Dankzij je computer werk je sneller en door met de hand te schrijven creëer je meer overzicht, focus en hersenactiviteit. The best of both worlds! Meer lezen over deze gouden combinatie? Check alle voordelen van deze combinatie in onze blog.

Het unieke aan een uitwisbaar notitieboek is dat je de notities die je hebt gemaakt weer volledig kunt uitwissen. Zo begin je elke dag met een schone pagina en dus een schone lei!

Concreet betekent dat:

 • Nul papierverspilling
 • Meer overzicht in je notitieboek
 • Je werkt sneller en efficiënter
 • Voordelen van schrijven met de hand
 • Heerlijk opgeruimd gevoel dankzij het uitwissen

Is een uitwisbaar notitieboek iets voor jou?

Eigenlijk is een uitwisbaar notitieboek iets voor iedereen, tenzij je nooit schrijft of het heel belangrijk vindt dat je je volgeschreven notitieboekjes kunt bewaren. Bijvoorbeeld omdat je ze als dagboekje gebruikt of omdat er andere persoonlijke informatie in staat die je (fysiek) wilt bewaren.

Een uitwisbaar notitieboek is absoluut iets voor jou, als je:

 • Van overzicht en structuur houdt
 • Papierverspilling en single use paper tegen wilt gaan
 • Elke dag of week graag met een schone lei begint
 • Met de hand wilt schrijven zonder negatieve impact op de natuur te maken
 • Open staat voor duurzame(re) alternatieven voor regulier papier


Benieuwd naar een uitwisbaar notitieboek van steenpapier? Of een ander herschrijfbaar steenpapieren schrijfartikel?


Twijfel je nog over welk uitwisbare notitieboek het beste bij jou past? Ontdek het via onze Keuzestress Blog: Welk Duurzame Notitieboek Past Bij Mij?

BACK TO TOP