en
  • de
  • en
  • fr
  • nl
en
  • de
  • en
  • fr
  • nl

'We gooien de meest absurde dingen weg'

on September 08, 2020
Wesley heeft tussen zijn studies door een jaar als vuilnisman gewerkt. Een beroep waarvan je zou zeggen dat er veel vooroordelen over bestaan. Maar ervaren zij het zelf ook zo? Verbazen zij zich over de hoeveelheid afval ze dagelijks ophalen? We weten allemaal dat we in een wegwerpmaatschappij leven, maar worden er niet dagelijks mee geconfronteerd. Daarom vergeten we misschien wel hoe ernstig het eigenlijk is. Wij gingen er met Wesley over in gesprek.

Het interview vindt plaats om 08:20, niet heel vroeg voor een vuilnisman natuurlijk. Dat is ook te merken, want Wesley komt prima uit zijn woorden. ‘Je loopt door weer en wind. Dat moet je wel gewend zijn en je moet het positief bekijken, anders duurt een dag erg lang’, zegt Wesley als we hem vragen hoe hij het werk als vuilnisman heeft ervaren. Een positieve instelling is dus zeker belangrijk. Om op het onderwerp ‘vooroordelen’ te komen, vragen we hem of hij zich gewaardeerd voelde in zijn beroep. ‘Altijd’, antwoordt hij meteen zonder na te denken. ‘In de zomer kregen we flessen drinken en wat te eten van veel mensen. Er zijn meer mensen die dit werk doen dan je zou denken. Mensen zien toch wel in dat het een nodig beroep is’.

Mensen denken vaak wel dat vuilnismannen over het algemeen wat lager opgeleid zijn, maar niets is minder waar. ‘Er lopen minder laag opgeleide mensen rond dan je denkt’, vertelt Wesley. ‘Het is een heel complex beroep en er zit best een gestructureerde planning achter. Wij halen bij zo’n 50.000 mensen het vuilnis op, dat kun je niet op de dag zelf met zijn allen even snel plannen. Zonder goed teamwork krijgen we ons werk gewoon niet af.’ Er zit dus ook nog behoorlijk wat druk achter. Het is niet alsof de mannen rustig aan kunnen doen. ‘Ik hoop dat mensen zich dat ook beseffen, mochten we ooit enigszins bot overkomen’.

In Zeeuws-Vlaanderen zijn ze momenteel bezig met een proef, als een van de weinigen in Nederland. Ze scheiden het plastic pas van de rest als het eenmaal in de fabriek is. ‘Dat is veel milieuvriendelijker en het scheelt kosten voor de burger’, zegt Wesley. Wat wel een nadeel is, is dat de vuilniswagens sneller vol zitten, omdat het plastic toch veel ruimte in beslag neemt. ‘Normaal gesproken konden we een wijk in één keer doen, maar nu moesten we tussendoor lossen. Maar als het regende betekende dat wel dat we even droog in de wagen konden zitten, dus dat was dan wel weer fijn’. Daar is de positieve instelling waar hij het over had!

Er wordt enorm veel weggegooid in Nederland. Ook spullen die we nog makkelijk kunnen hergebruiken. Wat is daar nou de oplossing voor? ‘Let gewoon op wat je gebruikt’, antwoordt Wesley direct. ‘Er zijn heel veel dingen die je nog kunt hergebruiken. Ook voedsel dat je gewoon nog kunt eten. We hebben de meest absurde dingen weggegooid. Kinderwagens, laptops, die dingen kunnen allemaal naar een kringloop of gewoon op Marktplaats’. Daar zien we dus al de wegwerpmaatschappij. In plaats van onze spullen een tweede kans te geven, zetten wij ze simpelweg bij het oud vuil. Dat zijn dus dingen waar jij je nog eens extra bewust van wordt als je werkt als vuilnisman. Misschien zou het voor iedereen wel goed zijn voor een dagje, of een weekje. De tip die Wesley ons meegeeft is dan ook: ‘Kijk twee keer voordat je iets weg gooit en wees zuinig op je spullen, dan hoef je ze niet zomaar weg te gooien!’

Leave a comment

Comments must be approved before they are posted.


BACK TO TOP