en
 • de
 • en
 • fr
 • nl
en
 • de
 • en
 • fr
 • nl

International Day Of Forests

Een ode aan onze bomen en bossen

Op dit moment staan er zo’n 3,04 biljoen bomen op onze aardbol. Een hoop bomen die zorgen voor het omzetten van CO2 naar zuurstof, maar het aantal bomen op aarde slinkt in rap tempo. Op haar hoogtepunt was de aarde 3 biljoen bomen rijker en gaven zo’n 6 biljoen bomen leefgebied aan (wilde)dieren. Door toedoen van de mens blijft het aantal bomen op aarde krimpen. 

De feiten op een rijtje

 • In de afgelopen 20 jaar is 10% van het totaal aantal bomen op aarde verloren gegaan door de papierindustrie
 • De papierindustrie is drie keer zo vervuilend als de vliegtuigindustrie 

 • Minder bomen, is dat erg?
  Ja. Dat bomen en hele bossen verdwijnen is een probleem, want: zonder bomen, geen leven. We hebben bomen nodig. Veel bomen. Bomen zorgen ervoor dat CO2 wordt opgenomen en dit vervolgens omgezet wordt in zuurstof. En zoals de juf ons vroeger al vertelde: zuurstof hebben we nodig om te leven.

  Hoe zit het ook alweer met CO2?
  CO2 is van nature aanwezig op aarde en is geen kwade geest. Het zorgt ervoor dat de aarde op temperatuur blijft. Maar net als met veel andere dingen, is ergens ‘teveel’ van hebben meestal niet goed. Door verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen, aardgas en olie komt er meer CO2 in lucht. Een gevolg daarvan is de stijging van de temperatuur. Als de temperatuur op aarde nog meer stijgt, is er meer kans op overstromingen, mislukte oogsten en hongersnood, meer vluchtelingen en meer ziekten en plagen.

  Om de CO2 uitstoot van 1 huishouden per jaar op te vangen zijn 240 bomen nodig

  Wat kunnen we doen tegen een overschot van CO2?
  Minder fossiele energie verbranden en stoppen met het kappen van bomen. Kappen met kappen dus. Om even aan te geven hoe belangrijk bomen zijn: 1 boom neemt op jaarbasis 20 kg CO2 op. Het gemiddelde energieverbruik van één huishouden is 4.800 kg CO2 per jaar. Om dat op te vangen, zijn ongeveer 240 bomen nodig. 


  Bomen hebben veel meer functies
  CO2 reduceren is niet het enige voordeel van bomen. Zo zorgen bomen/bossen ook voor het zuiveren van (regen)water en het verstevigen van de aarde. In gebieden waar veel bomen zijn gekapt, komen veel meer overstromingen en aardverschuivingen voor. Helaas vatten bomen soms vlam. Als je wil helpen een bos te herstellen, lees dan even ons artikel over Jeroen. 


  Diversiteit in het bos is belangrijk
  Net als bij de samenstelling van teams binnen een bedrijf is diversiteit belangrijk in het bos. Bomen kappen om ruimte te maken voor huizen zien we niet als een vooruitgang, maar het kappen van bomen om meer diversiteit aan te brengen in een bos wel. Een divers bos levert naast reduceren van CO2, het voorkomen van aardverschuivingen en zuiveren van water nog veel meer op voor de natuur. Hoe meer bos, hoe meer leefomgeving voor dieren. En hoe diverser het bos, hoe meer leefomgeving voor verschillende dieren. Het is dan ook van belang het juiste bomenplant project te steunen. 

  #KappenMetKappen

  21 maart International Day of Forests
  Bomen zijn ontzettend belangrijk voor het leven op aarde. 21 maart is het International Day Of Forests. Vandaag roepen wij, samen met de Verenigde Naties, iedereen op om even stil te staan bij het belang van bomen en bossen. Help jij mee aan het behoud van bossen en wil jij dat er gekapt wordt met kappen? Laat vandaag van je horen en zorg voor kappen met kappen. 


  #InternationalDayOfForests #KappenMetKappen
  Leave a comment

  Comments must be approved before they are posted.


  BACK TO TOP