en
 • de
 • en
 • fr
 • nl
en
 • de
 • en
 • fr
 • nl

Zo gaan jouw goede voornemens dit jaar wél lukken.

on January 14, 2021  in 2021Goede voornemens

De eerste 3 weken van 2021 zijn bijna voorbij. Vraag: hoe staat het met jouw goede voornemens (als je die hebt)? Zo'n 95% van de mensen die goede voornemens hebben, haken af na de eerste maand. Dat gaat jou niet gebeuren met deze 8 tips :-) 

1. Formuleer je goede voornemen op een positieve manier in plaats van op een negatieve manier. Dus in plaats van: “Ik ga stoppen met ongezond eten” zeg je “Ik wil fitter en gezonder worden, dus daarom moet ik gaan letten op wat ik eet”. Waarom is dit belangrijk? Als je jouw voornemen op een positieve manier formuleert, is de kans groter dat je het daadwerkelijk volhoudt.

2. Maak realistische voornemens. Als je een pakje sigaretten per dag rookt, kun je misschien niet van jezelf verwachten dat je in één keer kan stoppen (en dat ook volhoudt). Je kan jezelf beter voornemen om te gaan minderen, om zo in kleine stapjes vooruitgang te boeken. Als je bijvoorbeeld een pakje sigaretten per dag rookt en je wilt stoppen, zeg je: "In februari wil ik één pakje per 2 dagen roken. In maart wil ik één pakje per 4 dagen roken en in april één pakje per week." Uiteindelijk wordt de drempel dan veel lager om te stoppen en is de kans groter dat het je daadwerkelijk lukt.

3. Deel je voornemens, dan voel je sociale druk. Laat aan (al) je familieleden en vrienden weten wat je voornemens voor het nieuwe jaar zijn. Je wilt namelijk niet dat wanneer in het nieuwe jaar een vriend of vriendin vraagt hoe het gaat met de voornemens, dat je dan moet zeggen dat je er alweer mee bent gestopt. Zorg dus voor een extra stok achter de deur om je voornemens wél vol te houden.  

4. Maak je goede voornemens samen met een vriend of vriendin. Op deze manier voeg je een competitief aspect toe aan je goede voornemens, en vergroot je de kans dat je het volhoudt. Je wilt namelijk niet de loser van de twee zijn die er als eerste mee stopt.

5. Download een app die je helpt om je goede voornemen vol te houden. Er bestaan apps die je erbij kunnen helpen om je goede voornemens vol te houden. Als je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken is de app "Kwit" heel handig. Deze app houdt bij hoeveel dagen je gestopt bent, hoeveel geld je hiermee bespaard hebt en met hoeveel uren/dagen je verwachte levensverwachting is toegenomen. Anderen voorbeelden die je kunnen helpen met je goede voornemens zijn: Mijn Eetmeter, Happycow, Lifesum, MyFitnessPal en Runkeeper.

  

6. Bedenk van te voren of je dit écht wil, in plaats van zomaar iets roepen zonder na te denken. Ga voor jezelf na of het voornemen iets is wat je écht wil veranderen, en wat je ermee wilt bereiken, of dat je het alleen maar hebt bedacht omdat het nieuwe jaar eraan komt. Of erger: omdat je vindt dat het ‘moet’. Als je iets écht wilt veranderen, zou je daar eigenlijk geen jaarwisseling voor nodig moeten hebben.

7. Wees creatief. Meer bewegen kan bijvoorbeeld ook inhouden dat je naar de Albert Heijn gaat met de fiets in plaats van met de auto, of met je vrienden/vriendinnen afspreekt om 1x per week een wandeling te maken. Dan ben je ook aan het sporten en het is bovendien wat minder saai dan hardlopen. De drempel om in groepsverband een groepswandeling te maken is (voor veel mensen) wat lager dan een rondje hardlopen.

8. Houd een (MOYU)dagboek bij van alle activiteiten die je doet met betrekking tot je goede voornemen. Als je elke keer opschrijft wat je hebt gedaan die dag of week, dan creëer je iets tastbaars wat je helpt om aan jouw doel te denken. Dit zal je gemotiveerd houden om niet op te geven. Als je dit in een MOYU boekje schrijft, kan je het hele jaar lang opschrijven wat je hebt gedaan en volgend jaar alles uitwissen en weer opnieuw beginnen. Dat is dubbel zo duurzaam!

Wil je wel dingen veranderen in 2021 maar je weet niet zo goed wat? MOYU heeft een aantal goede (groene) voornemens samengesteld. Wie weet zit er wel wat tussen voor jou!

 1. Maak gebruik van elektrische auto’s (SIXT of Snapcar).
 2. Ga afval rapen tijdens een rondje hardlopen.
 3. Stap over naar een duurzame bank of zorgverzekeraar.
 4. Sluit je aan bij een milieuorganisatie (Greenpeace of WWF).
 5. Scheidt je plastic, papier en organisch afval.
 6. Doe je boodschappen met de fiets of het openbaar vervoer in plaats van met de auto.
 7. Doe je rommel weg. Gooi het niet weg maar geef het aan het: goede doel, het Leger des Heils of een kringloopwinkel.
 8. Ga meer lezen (over duurzaamheid ;-) ).
 9. Eet minder vaak vlees.
 10. Doe de opdrachten uit het Minimalisme Werkboek van Dennis Storm x MOYU. 

Leave a comment

Comments must be approved before they are posted.


BACK TO TOP