en
  • de
  • en
  • fr
  • nl
en
  • de
  • en
  • fr
  • nl

Bereid je met MOYU voor op de herfst!

on September 22, 2020  in Natuur
Het wordt weer herfst. De bladeren beginnen te verkleuren en te vallen. Het is zowel een magisch als neerslachtig seizoen. Als je het bos in gaat, zie je evenveel kleuren als je in de lente zou zien. Alleen nu zijn het de bladeren van de bomen die een spectrum aan kleuren laten zien, in plaats van bloeiende bloemen en struiken. Dat komt doordat de dagen korter worden en de nachten langer, waardoor planten en bomen minder licht krijgen voor fotosynthese. Hiervoor moeten ze nu hun reserves gebruiken, waardoor het groene chlorofyl uit de bladeren verdwijnt en ze vervolgens verkleuren. Maar wat doet die herfst nou precies met de natuur? En met ons?

In de lente gaan we met z’n allen de hort op, lekker naar buiten. Het weer wordt weer beter en we hebben de zon gemist. We zoeken het sociale leven weer meer op, gaan op stap met vrienden. De herfst is het tegenovergestelde van de lente, maar dat is niet per se negatief. Natuurlijk, het gaat veel meer regenen en je gaat het zonlicht missen. Maar aan de andere kant krijg je wel meer tijd om terug naar binnen te gaan. Naar jezelf te kijken. Je trekt je weer even terug uit de ‘grote massa’ en gaat op individueel niveau aan de slag.

Wat doet het met jou?
Als mens zijn wij sociale dieren. We hebben een hekel aan alleen zijn en krijgen graag bevestiging en waardering van anderen. Toch is het op zijn tijd belangrijk dat we ons even terugtrekken, zodat we de kans krijgen om onze lichamelijke en mentale staat te analyseren en verbeteren. Gedurende ons leven vliegen we van hot naar her, proberen we iedereen tevreden te stellen. Maar we vergeten over het algemeen na te gaan wat het met ons doet. Wat doet het met jou?

Hoe ga je er mee om?
De herfst is voor veel mensen een lastig seizoen, maar liefst 40 % van de bevolking gaat zich somber en futloos voelen. Wat wel jammer is, want de herfst laat eigenlijk op een prachtige manier de transformatie van de natuur zien. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je daar wat meer van kunt genieten?

1. Volg het voorbeeld van de natuur. In de natuur zie je dat dieren zich voor gaan bereiden op hun winterslaap en dat bomen in ruststand gaan. Dit is het perfecte moment voor jou als mens om je ook terug te trekken en rustiger aan te doen. Het is een tijd van bezinning en reflectie.

2. Ga toch nog lekker naar buiten. Als het weer een stuk minder wordt, krijg je snel de neiging om dan maar gewoon binnen te blijven. Maar eigenlijk is het beter om alsnog zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Ieder mens heeft daglicht en buitenlucht nodig om gezond en gelukkig te zijn. Al maak je dagelijks maar een korte wandeling, je zult zien dat het je energielevel goed doet!

3. Blijf bewegen. Als je minder naar buiten gaat beweeg je natuurlijk ook minder. Dat is begrijpelijk maar eigenlijk erg zonde! Van beweging kun je namelijk juist veel energie krijgen. Intensief bewegen zorgt ook voor de aanmaak van endorfine, het gelukshormoon. Dus je kunt jezelf letterlijk gelukkig sporten :)

4. Gebruik de herfst als reflectiemoment. Wat heb je allemaal bereikt dit jaar? Waarover kun je trots zijn op jezelf? En welke dingen zou je juist nog graag anders willen zien? Gebruik de donkere dagen van de herfst om je lekker terug te trekken en deze vragen met jezelf door te nemen. Het is goed om af en toe even stil te gaan staan en te bekijken wat er wel en niet goed gaat in jouw leven en waarom. En dit is het ideale moment hiervoor.

5. Maak het gezellig in huis. In deze periode ga je meer tijd doorbrengen in je huis, dus maak het zo gezellig en prettig mogelijk voor jezelf. Wat dacht je van wat extra licht? Als het buiten sneller donker wordt, kan het zeker geen kwaad om binnenshuis wat meer licht toe te voegen. Of verander het interieur: schuif met de meubels en verf de muren een andere kleur. Zet gezellige muziek op, waar je een happy gevoel van krijgt!

6. Gebruik je brein op een positieve manier en schrijf het van je af. Wij mensen kunnen enorm veel met ons brein en onze psychologische kracht. Wat je denkt heeft enorm veel invloed op hoe jij je voelt en hoe jouw lichaam functioneert. Positieve gedachten kunnen je dus zeker helpen in het najaar! Vraag jezelf elke dag af wat voor positieve dingen je die dag of die week hebt meegemaakt, of welke leuke dingen je nog te wachten staan in de nabije toekomst. Schrijf ze op, bijvoorbeeld in een duurzaam MOYU notitieboekje ;)
Aan de andere kant kan het ook erg helpen om negatieve gedachten van je af te schrijven en ze dan uit te wissen. Zo kun je ze inruilen voor positieve gedachten!

Hopelijk kun je hiermee op een fijnere manier de herfst doorkomen. 

Leave a comment

Comments must be approved before they are posted.


BACK TO TOP