en
  • de
  • en
  • fr
  • nl
en
  • de
  • en
  • fr
  • nl

fairfriends

on November 27, 2020

Sinterklaas is weer in het land! Het moment dat er cadeautjes gekocht worden voor familieleden en vrienden. Tegenwoordig is ongeveer iedereen wel bezig met duurzamer consumeren, en als je een cadeautje geeft wil je natuurlijk wel iets geven dat daarbij aansluit. 

Daarom heeft Moyu alvast voor je nagedacht en 15 duurzame sinterklaascadeautjes op een rijtje gezet.

1. Fair Trade chocolade. Sinterklaas staat natuurlijk bekend om de chocoladeletters, maar of die altijd even fair gemaakt zijn valt nog te betwijfelen. Koop dus chocolade van een Fairtrade-coöperatie zoals Tony's Chocolonely om zonder schuldgevoel toch heerlijke chocolade te kunnen geven.

2. Koop een cadeau op Marktplaats of bij een kringloopwinkel en geef hiermee het gekochte item een tweede leven, in plaats van dat het op de vuilnisbelt belandt. Daarnaast gaan nieuwe cadeaus meestal gepaard met een plastic verpakking, dus zo wordt er geen extra plastic verspild. Bovendien zal je portemonnee hier ook blij mee zijn.

3. Geef een kaartje voor een sportwedstrijd/musical/workshop of iets dergelijks als cadeau. Herinneringen zijn vaak meer waard dan materiële cadeaus + je kan deze leuke activiteit samen beleven als je ook een kaartje voor jezelf koopt ;-). Je moet dan natuurlijk wel goed bedenken wat de mogelijkheden zijn in verband met Corona.

4. Nieuwe sokken zijn altijd heerlijk om aan te trekken, en al helemaal als ze duurzaam geproduceerd zijn. Het merk ‘Thought’ verkoopt deze sokken. Ze zijn gemaakt van bamboe en biologisch katoen. Daarnaast zijn ze zacht, sterk en absorberend. Ze zijn te verkrijgen in heel veel verschillende patroontjes, dus voor iedereen zit er wel wat leuks tussen.

  

5.  Geef iets voor in de tuin. Denk hierbij aan zaadjes die je kunt planten, een appelboom of een kip. Als je dit geeft heeft je vriend/vriendin weer een leuke bezigheid zodat hij of zij zich niet meer hoeft te vervelen tijdens de saaie coronadagen. Daarnaast is het altijd handig om zelfvoorzienend te kunnen zijn in tijden van crisis ;)

6. Een beauty product van Pacifica. Pacifica verkoopt natuurlijke en veganistische beautyproducten. Altijd een leuk cadeau voor je moeder/zusje/vriendin/tante/oma. Voor andere duurzame beautyproducten kan je ook bij Lush kijken. De producten van Lush zijn handgemaakt en bovendien verpakking vrij, erg milieuvriendelijk dus!

7. Een boek dat gaat over duurzaamheid, is natuurlijk ook een duurzaam cadeau. Hierdoor zal de ontvanger van het cadeau zich ongetwijfeld meer bezig gaan houden met duurzaam leven, en elke extra persoon die dat doet is weer mooi meegenomen. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Verlangen naar minder’ van Jelle Derckx, en ‘Weg ermee van Dennis Storm.

8. Geef een cadeau dat iemand al heel lang en graag wilt, zodat je zeker weet dat diegene er veel gebruik van gaat maken. Een cadeau dat heel vaak door iemand wordt gebruikt is duurzamer dan een cadeau dat maar in kast ligt weg te rotten.

9. Deze puzzel van Bloompost is het ideale cadeau om te kopen als je het dobbelspel gaat spelen met je familie. Ten eerste omdat puzzels leuk zijn voor alle leeftijden, en ten tweede omdat het niet uitmaakt wie uiteindelijk dit cadeau bemachtigt. Iedereen in de familie zal er plezier van hebben. Tijdens de feestdagen is namelijk niks zo gezellig als met het hele gezin een puzzel maken! Deze puzzel is duurzaam omdat hij in zo’n kleine verpakking zit dat hij door de brievenbus past. Hierdoor hoeft kan het gewoon met de normale post mee, en is er geen bezorging per pakketpost nodig. Dit betekent weer minder CO2 uitstoot!

 

10. Een drinkfles van Dopper. Wij Nederlanders hebben het geluk dat we uit elke kraan schoon drinkwater kunnen tappen. Laten we dan van dit voorrecht ook zoveel mogelijk gebruik maken. Een Dopper drinkfles is het ideale cadeautje om te geven aan jouw vriend of vriendin die de hele dag door water drinkt. Ze zijn gemaakt van hard plastic en je kunt hem zonder problemen in de vaatwasser doen.

11. Bamboe rietjes. Als je deze van bamboe gemaakte rietjes in huis hebt hoef je nooit meer plastic rietjes te kopen. Als je beseft hoeveel gebruik van plastic je hiermee bespaart, is het toch te zonde voor woorden als je dit cadeau niet geeft. Je kunt ze makkelijk meenemen in je tas, en als je ergens wat gaat drinken vraag je of ze het zonder rietje kunnen serveren.

 

12. Geef een plant. Wie is er nou niet blij om een plant te krijgen? Een plant is een heel duurzaam cadeau omdat ze heel lang mee kan gaan, mits ze goed verzorgd wordt. Bovendien heeft het alleen maar water en zonlicht nodig om te overleven, wat uiteraard geen geld kost. Een kleine plant kan je al op de kop tikken voor zo’n €5,00, dus voor bijna niks kan je iemand al enorm blij maken!

13. Duurzame kaarsen. De meeste kaarsen die jij in je huis hebt zijn waarschijnlijk kaarsen gemaakt van paraffine, een aardolieproduct. Maar je hebt tegenwoordig ook kaarsen die gemaakt zijn van bijenwas. Deze kaarsen verbeteren de luchtkwaliteit in plaats van deze te vervuilen. Hartstikke duurzaam dus en ze ruiken ook nog eens heerlijk. Je hebt ook nog kaarsen die gemaakt zijn van sojawas. Deze zijn veganistisch en dus vegan friendly!

14. Het boek ‘Janouk zoekt een duurzame wereld geschreven door Janouk Kelderman. Dit interessante boek gaat over de klimaatverandering en wat de gevolgen daarvan zijn. Het is zo geschreven dat het heel toegankelijk is om te lezen, voor jong en oud. Naast heel veel leuke en boeiende informatie staat er ook in het boek hoe je zelf je steentje bij kan dragen aan het bestrijden van de klimaatproblemen. Een erg informatief boek dus voor de hele familie!

15. En ten slotte kan je natuurlijk een MOYU Notebook als cadeau geven. Het perfecte notitieboekje dat je nooit hoeft weg te gooien. Het boekje is namelijk gemaakt van steenpapier. Als je de inkt 10 seconden laat drogen, kan je met een nat doekje het papier er weer uit laten zien als nieuw. Bovendien kan je elke pagina tot wel 500 keer herschrijven. Het ideale cadeautje dus voor mensen die graag gebruik maken van het schrift, maar dit wel op een duurzame manier willen doen!


1 comments
by Elsa van der Leij on June 28, 2021

Heel blij ben ik met mijn moyu placemat!!!

Kado 12 vind ik een hele slechte. Er wordt erg veel gif gebruikt in de bloemen en plantenteelt.
Geef dan een stekje weg in een tweede hands potje.

Wat mij betreft kan happy soaps er voor in de plaats komen.


Leave a comment

Comments must be approved before they are posted.


BACK TO TOP