Alles, was du über wiederverwendbare Notizbücher wissen musst
Ein wiederverwendbares Notebook? Das funktioniert wirklich!
Misschien heb je er wel eens van gehoord: een herbruikbaar notitieboek, of ook wel een uitwisbaar notitieboek genoemd. Een herbruikbaar notitieboek – je raadt het al – kun je vaker dan één keer gebruiken. Dat heeft te maken met het feit dat herbruikbare notitieboeken gemaakt zijn van ander materiaal dan pulp papier. Bijvoorbeeld van whiteboard materiaal, plastic of steenpapier (zoals bij de MOYU notitieboeken het geval is).
Maar… hoe werkt zo’n herbruikbaar notitieboek dan precies? Wat zijn de voordelen ervan en bestaan er ook nadelen van een herbruikbaar notitieboek? En welk herbruikbaar notitieboek is de juiste keuze voor jou? We leggen het je hieronder stap voor stap uit!

Waar wordt een herbruikbaar notitieboek van gemaakt?
Er zijn verschillende materialen mogelijk om een herbruikbaar notitieboek van te maken. Het meest voorkomende materiaal is toch wel whiteboard, wat hoofdzakelijk bestaat uit plastic. Denk maar aan een whiteboard zoals je dat kent van school of werk, waar je met een stift op schrijft. Bedrijven als Bambook en Correctbook hebben van dit materiaal notitieboeken gemaakt, waar je ook met een stift in schrijft. Vervolgens wis je de inkt uit met een sponsje of doekje.
Een ander, vrij nieuw materiaal is steenpapier. Steenpapier bestaat uit gemalen kalksteen en een klein deel HDPE. Dit papier is vrij van bomen, water en bleekmiddelen. Steenpapier is bovendien waterafstotend: een eigenschap die het mogelijk maakt om steenpapier vaker dan één keer te gebruiken. MOYU founder Roel Schatorjé ontdekte dat Frixion inkt volledig opdroogt op steenpapier, en met een beetje water zo weer uit te wissen is. Een steenpapieren notitieboek gaat daarom wel 500 schrijfbeurten met je mee.
Zo werkt een herbruikbaar notitieboek
Ongeacht het materiaal, is het principe achter een herbruikbaar notitieboek hetzelfde. Het werkt namelijk als volgt:
Stap 1: Schrijf met de daarvoor bestemde pen of stift in het notitieboek.
Stap 2: Gemiddeld duurt het tussen de 10 en 12 seconden totdat de inkt opgedroogd is.
Stap 3: Als je je notities wilt bewaren, kun je ze scannen en digitaliseren met behulp van een scan app. Sommige merken bieden een speciale zelfontworpen scan app aan, maar er zijn ook genoeg (gratis) scan apps te vinden in de Play Store of Apple Store.
Stap 4: Wil je je notities uitwissen? Wis ze dan met het meegeleverde sponsje, gummetje of doekje (in combinatie met wat water). Een goed herbruikbaar notitieboek laat geen vlekken of waas achter.

De voordelen van een herbruikbaar notitieboek
Een herbruikbaar notitieboek kent veel voordelen. We zetten de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje:
Voordeel 1: Een herbruikbaar notitieboek is goedkoper
In aanschaf is een herbruikbaar notitieboek hoogstwaarschijnlijk dan het gemiddelde pulp papieren notitieboek (met uitzondering van bijv. een Moleskine notitieboek, om maar wat te noemen). Op de lange termijn is een herbruikbaar notitieboek echter veel goedkoper. Afhankelijk van het merk dat je koopt, vervangt een herbruikbaar notitieboek gemiddeld 15 pulp papieren notitieboeken.
Uiteindelijk ben je dus goedkoper uit met een herbruikbaar notitieboek.
Voordeel 2: Een herbruikbaar notitieboek geeft veel meer overzicht
Je kent het vast wel: je maakt aantekeningen in je notitieboek, schrijft to do’s op een memoblaadje, krabbelt snel een telefonische aantekening op de achterkant van een papieren document en je maakt je boodschappenlijstje op een los blaadje dat ergens op je bureau ligt.
Gevolg… je hebt geen idee meer waar welke aantekening ook al weer stond en je bent het overzicht zo goed als kwijt.
In een herbruikbaar notitieboek (dat vaak een multifunctionele inhoud heeft) kun je al je aantekeningen, notities en to do’s kwijt zonder het overzicht te verliezen. Is een to do klaar? Dan wis je deze gewoon uit en heb je weer een pagina als nieuw. Het wordt dus geen rommeltje in je notitieboek, terwijl dat het wel het geval is bij je pulp papieren notitieboeken.
Een herbruikbaar notitieboek houd je makkelijk schoon en geordend, met meer overzicht tot gevolg.
Voordeel 3: Een herbruikbaar notitieboek is duurzamer
Omdat een herbruikbaar notitieboek vele malen langer meegaat dan een papieren notitieboek, is deze veel duurzamer in gebruik. Waar je normaal gemiddeld 15 pulp papieren notitieboeken nodig zou hebben over een tijdsbestek van 2-5 jaar, heb je er nu maar eentje nodig.
Daarnaast is het bij veel herbruikbare notitieboeken ook zo dat het materiaal een stuk duurzamer is dan pulp papier. Het maken van pulp papier kost namelijk heel veel energie en natuurlijk de kostbare grondstoffen water en bomen. Gemiddeld gaat er zo'n 10.000 liter water doorheen voor het produceren van slechts één pak A4’tjes. Echt duurzaam is pulp papier dus (helaas) niet.
Steenpapier daarentegen bestaat enkel uit kalksteen en een klein deel HDPE. Er zijn geen bomen nodig om steenpapier te maken. Ook zijn er geen bleekmiddelen nodig, omdat kalkksteen van nature al hagelwit is. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot bij de productie van steenpapier gemiddeld 67% lager ligt dan bij pulp papier. Tel daarbij op dat er geen enkele boom gekapt hoeft te worden en geen druppel water aangeraakt wordt… duurzamer in gebruik dus, én in de productie.

De nadelen van een herbruikbaar notitieboek
Heeft een herbruikbaar notitieboek ook nadelen? Het hangt er een beetje van af. We lichten de meest gehoorde nadelen hieronder op een rijtje.
Nadeel 1: De schrijfervaring is anders dan je gewend bent
Wie kiest voor een plastic of whiteboard notitieboek, moet het wel prettig vinden om met een stift in plaats van pen te schrijven. Ook is de schrijfervaring van zo’n notitieboek heel anders dan van een pulp papieren notitieboek, aangezien je schrijft op glad en hard plastic. Vergelijk heb met schrijven op een whiteboard.
Kies je voor steenpapier, dan schrijf je met een pen op het papier zoals je gewend bent en komt de schrijfervaring heel dicht in de buurt van schrijven op pulp papier. Die is nagenoeg hetzelfde, alleen is steenpapier wat gladder, en dat voel je tijdens het schrijven. Sommige mensen vinden dit juist daarom echter een stuk fijner schrijven dan pulp papier, dus het hangt af van je persoonlijke voorkeur.
Nadeel 2: De aanschafprijs ligt hoger
Zoals we eerder al zeiden, is het aanschaffen van een herbruikbaar notitieboek duurder dan de aanschaf van een pulp papieren notitieboek. Maar als je regelmatig gebruik maakt van je herbruikbare notitieboek, dan haal je dit verschil ruimschoots in op de langere termijn!
Nadeel 3: Voor linkshandigen is het niet altijd ideaal
Als linkshandige kan het gebeuren dat je de geschreven inkt met je hand weer uitwist, omdat de inkt nu eenmaal wat meer droogtijd nodig heeft. Het hangt echter volledig af van waar je je arm en hand plaatst en hoe je de pen vasthoudt, want er zijn genoeg linkshandige gebruikers die geen enkel probleem ervaren. Benieuwd hoe dat voor jou is? Lees dan onze blog over uitwisbare notitieboeken en linkshandigen.

Hier koop je een herbruikbaar notitieboek
Er zijn verschillende aanbieders van herbruikbare notitieboeken, zoals Bambook, Correctbook en natuurlijk MOYU. Welk merk en welk notitieboek het beste bij jou past, hangt af van je eigen voorkeur en behoeften.
In ons artikel Keuzestress: Welk Duurzame Notitieboek Past Bij Jou? hebben we alle Nederlandse aanbieders voor je toegelicht, met de bijbehorende voor- én nadelen. Na het lezen van dit artikel, kun je een weloverwogen keuze maken voor jouw favoriete herbruikbare notitieboek.
