nl
  • en
  • nl
nl
  • en
  • nl

Waarom het plastic probleem niet zomaar is opgelost

op May 12, 2021

Veelal wordt er ingezet op het recyclen van plastic. Met een overschot aan plastic afval dat nooit vergaat en een almaar groeiende productie van plastic artikelen klinkt dit als muziek in de oren. Het recyclen van plastic zorgt ervoor dat er van plastic afval nieuw plastic gemaakt kan worden. Klinkt goed toch? Helaas gaat het in de praktijk (vaak) niet zo gemakkelijk.

Plastic waste, plastic vervuiling, plastic recyclen

Plastic heeft een aantal voordelen. Het productieproces is goedkoop, je kunt producten er waterdicht mee verpakken en medische producten en levensmiddelen kunnen het best in plastic worden verpakt. Maar, naast die voordelen zijn er ook een aantal nadelen. Plastic bevat veel giftige stoffen, is moeilijk te recyclen en daarnaast kunnen onze recyclingsystemen de hoeveelheid plastic niet aan waardoor we het moeten verbranden. Bij het verbranden van plastic komen nog eens extra giftige stoffen vrij.


Plastic vervuiling tegengaan
Zoals in onze vorige blog over plastic afval ook al vermeld werd, wordt er per jaar meer en meer plastic geproduceerd. In 2050 zal er meer dan 600 miljoen ton aan plastic artikelen per jaar geproduceerd worden. En dat terwijl de recyclingsystemen de hoeveelheid plastic niet meer aankunnen. 28 grote internationale bedrijven, waaronder Philips en Shell, hebben daarom de Alliance to End Plastic Waste (AEPW) opgericht. Samen investeren zij ongeveer 1 miljard euro met als doel het lekken van plastic afval naar het milieu te minimaliseren.

Een initiatief waar de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) enthousiast over publiceert. De projecten die de AEPW steunt zijn veelal projecten die de infrastructuur verbeteren in minder ontwikkelde landen. Vaak is er geen systeem vanuit de overheid dat zorgt voor het inleveren van plastic door consumenten. In veel landen slingert er daarom veel plastic rond en verdwijnen er tonnen plastic artikelen in rivieren. Dat grote bedrijven veel geld beschikbaar stellen om projecten in deze landen te stimuleren, klinkt wat ons betreft super!


De grootste plastic vervuiler ter wereld: Coca Cola
Dat is ook precies de bedoeling van die grote bedrijven. Veel van die grote bedrijven zetten in op het recyclen van plastic. We nemen Coca-Cola even als voorbeeld. Uit onderzoek is gebleken dat zij de grootste plastic vervuilers van de wereld zijn. Niet gek als je naar de productie van het bedrijf kijkt. Wereldwijd produceert Coca-Cola 88 miljard flessen per jaar. Net als veel andere bedrijven legt het bedrijf de verantwoordelijkheid van het plastic afval, dat overblijft na consumptie, bij de consument. Het bedrijf wil namelijk dat consumenten middels statiegeld de flessen inlevert. Op die manier wil Coca-Cola in 2025 alle verpakkingen wereldwijd recyclen. 

Iets wat de Plastic Soup Foundation sterk in twijfel trekt. Coca-Cola verkoopt ook frisdrank in landen waar geen statiegeldsysteem is. Er is geen duidelijkheid hoe Coca-Cola gaat zorgen dat ook daar elk verkocht blikje en flesje weer ingezameld wordt en zo dus niet in de natuur terecht komt. Daarnaast rijst de vraag: hoe zorgt Coca-Cola ervoor dat wanneer een flesje wél op straat wordt gegooid het uiteindelijk ook gerecycled wordt?

cola plastic vervuilen, plastic recyclen

Nóg meer plastic produceren....
Coca-Cola is niet het enige bedrijf dat wegloopt van de verantwoordelijkheid van het ontstane plastic probleem. Veel grote bedrijven leggen het plastic probleem bij de consument. Maar, wij vertrouwen op de 28 grote internationale bedrijven die het AEPW hebben opgericht, toch? Want die bedrijven gingen ervoor zorgen dat het plastic probleem actief aangepakt gaat worden.

Na onderzoek van de Plastic Soup Foundation blijkt dat aan de ene kant wordt gedaan alsof de industrie de vervuiling tegen kan gaan, terwijl aan de andere kant heel veel nieuw plastic wordt geproduceerd. Wait, what? Dat zit namelijk zo. Shell, ExxonMobil en Dow (Oliegiganten die behoren bij de 28 initiatiefnemers van de AEPW) investeren tientallen miljarden dollars in de bouw van nieuwe plastic fabrieken. Het maken van nieuw plastic is namelijk zó goedkoop dat recyclen alleen met belastinggeld overeind gehouden kan worden. Iets wat alleen in welvarende landen bewerkstelligd kan worden… 

Dus, kort gezegd investeert de AEPW iets meer dan een miljard euro om plastic vervuiling tegengaan. Maar investeert het tientallen miljarden aan het produceren van nieuw plastic. Dat klinkt als dweilen met heel veel kranen open.


Helaas (nog) geen oplossing voor de plastic crisis
Het maakt eens te meer duidelijk dat het plastic probleem zeer gecompliceerd is. En het maakt ook duidelijk dat er niet echt een duidelijke oplossing is. Vanuit bedrijven wordt veel gelobbyd om geen belastingen op plastic te krijgen en tot voor kort wilde Coca-Cola het liefst helemaal geen statiegeld op haar producten. Het lijkt er wel op dat steeds meer bedrijven de ernst van het plastic probleem in zien. 

Het is te hopen dat bedrijven snel voor andere verpakkingen kiezen of in ieder geval de verantwoordelijkheid nemen voor het plastic dat zij produceert. Vanuit overheden zou bijvoorbeeld belasting op plastic kunnen worden ingevoerd. Hierdoor worden bedrijven min of meer gedwongen andere, duurzamere verpakkingen te kiezen.


Zelf jouw plastic gebruik verminderen?
Ondanks dat wij vinden dat het plastic probleem grotendeels ligt bij grote bedrijven, kun jij zelf ook iets doen om je plastic gebruik te verminderen. Door aanpassingen in ons dagelijkse leven kun je op jaarbasis al kilo’s plastic besparen. Want veel kleine beetjes helpen uiteindelijk een hele hoop! 


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN