nl
 • de
 • en
 • fr
 • nl
nl
 • de
 • en
 • fr
 • nl

Tips & feiten over een paperless office

op March 02, 2020  in Zakelijk

Duurzaamheid is een hot topic. Maar echt. Alles moet zus en zo geregeld worden en de duurzame bedrijfsdoelstellingen moeten binnen afzienbare tijd gehaald worden, want anders… Er komt zoveel op ons af dat we door de bomen het bos niet meer zien. Als er überhaupt nog bossen staan. Maar even serieus: hoe gaan we ervoor zorgen dat we de juiste keuzes maken binnen het bedrijfsleven om te verduurzamen? Vandaag zoomen we in op papierverspilling en de impact van het gebruik van papier op de werkvloer. Ook hier kunnen slimme keuzes gemaakt worden om zo jouw duurzame doelstellingen te behalen.


Want wist je dat .. 

 1. Er 957 liter brandstof nodig is om één ton papier te kunnen produceren? En om één A4’tje te maken is er maar liefst 10 liter water nodig.
 2. Een bedrijf in Amerika gemiddeld maar liefst 3% van z’n omzet kwijt is aan papier, printen en opslaan van informatie? Sterker nog: elke 12 minuten wordt er een sheet papier verbruikt door elke medewerker.
 3. De papierindustrie de op vier na grootste energieverbruiker ter wereld is?
 4. De afgelopen 40 jaar het wereldwijde gebruik van papier met 400% is toegenomen?
 5. De CO2-uitstoot in de papierindustrie verantwoordelijk is voor 7.0% van de totale mondiale CO2-uitstoot? Ter vergelijking: zelfs de luchtvaartindustrie haalt de 3.0% niet eens.

Wij vonden dit best wel schokkend, en daarom hebben we ook een paar tips op een rijtje gezet:

 1. Het verminderen van papiergebruik is een goede eerste stap. Een bedrijf met bijvoorbeeld 500 medewerkers verbruikt gemiddeld namelijk 5000 vellen papier per persoon per jaar. Dat staat gelijk aan ruim 42.000 KG CO2-uitstoot per jaar. Communiceer meer digitaal via email of TV-schermen, zet de printer standaard op dubbelzijdig en hang de bovenstaande feitjes boven de printer. 
 1. Indien je toch papier gebruikt: zorg ervoor dat papier op een goede manier wordt ingezameld (lees: gescheiden en gerecycled).
 1. Kijk ook kritisch naar de impact van de productie van bepaald type papier. Voor de productie van bijvoorbeeld steenpapier komt er 67% minder CO2 vrij ten opzichte van de productie van pulp-papier. Daarnaast gaat steenpapier een stuk langer mee door zijn stugge structuur, en kan het herschreven worden. Zo heb je automatisch een stuk minder papier nodig!

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN