nl
 • de
 • en
 • fr
 • nl
nl
 • de
 • en
 • fr
 • nl

Recensie over documentaire 'David Attenborough: A life on our planet'.

op January 26, 2021  in David AttenboroughDocumentairesKlimaat

In deze documentaire neemt David Attenborough je mee in zijn levensverhaal. De belangrijkste boodschap die hij wilt meegeven is dat het echt de verkeerde kant op gaat met de aarde en haar biodiversiteit. Hij vertelt dat er één keer in de 100 miljoen jaar een massa extinctie plaatsvindt op de aarde. De meest recente is het uitsterven van de dinosauriërs.

Attenborough stelt dat als we op deze voet doorgaan met het behandelen van de aarde, dat in 2100 zomaar de volgende massa extinctie plaats kan vinden. De ontbossing van de aarde speelt hierin een erg grote rol. In de documentaire wordt dit duidelijk gemaakt door te laten zien hoe het 80 jaar geleden met de aarde gesteld was qua ‘overgebleven wildernis’. In 1937 was 66%, in 2020 is dit nog maar 35%. En dit aantal daalt exponentieel. De komende 100 jaar zullen bepalen of er een nieuwe massa extinctie plaats zal vinden. En het zijn niet alleen de dieren en planten die zich zorgen moeten maken, ook de mensheid.

Chernobyl

In het begin van de documentaire zie je beelden van Attenborough in Chernobyl. Hij maakt hier een vergelijking tussen de wereld waarin we nu leven en Chernobyl. Als we op deze voet doorgaan wordt onze planeet, net als Chernobyl, ook een onleefbare plek.

Er is echter wel hoop dat het goed kan komen. Om de stabiliteit van de planeet te herstellen, moeten we haar biodiversiteit herstellen. Attenborough denkt dat dit de enige uitweg is uit deze crisis die we zelf hebben veroorzaakt. De wereld moet dus weer wild gemaakt worden. En dit is makkelijker dan je denkt. De kunst is om de levensstandaard in de wereld te verhogen, zonder onze impact op die wereld te verhogen.

Takeaways :

 1. De biodiversiteit van de wereld is er slecht aan toe. Deze moet hersteld worden, en dit is ook mogelijk. Een belangrijk aspect hiervan is het stoppen met kappen van bomen.

 2. Er wonen teveel mensen op onze wereld. In 1937 waren er 2.3 miljard mensen op. In 2020 bijna 8 miljard. Attenborough stelt dat we gemiddeld (maximaal) 2 kinderen per gezin moeten krijgen, om de balans weer op orde te krijgen.

 3. Daarnaast moet ook het welzijn van de mensen op aarde beter worden. Er moeten minder mensen in armoede gaan leven. Daarnaast moeten kinderen, vooral meisjes, zo lang mogelijk op school blijven zitten

 4. Als er niks verandert, zal in 2100 de temperatuur op aarde 4 graden Celsius warmer zijn.

 5. De ijskappen zijn in de afgelopen 40 jaar met 40% afgenomen.

 6. Ondanks dat de mensheid fouten heeft gemaakt die slecht waren voor de planeet, is het niet te laat en is er nog een kans om de fouten te herstellen. Hoe ernstig de fouten ook zijn, de natuur komt ze altijd weer te boven

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN