nl
 • de
 • en
 • fr
 • nl
nl
 • de
 • en
 • fr
 • nl

Papier Junkie

op January 12, 2021  in Liefde voor schrijven

Ik ben geboren met een liefde voor papier en woorden. En ook met een groot hart voor onze Aarde. Tot op de dag van vandaag is dat een conflict in mijn hoofd. In deze blogpost vertel ik je meer over mijn verslaving en hoe ik toch probeer het milieu prioriteit te geven.

Bomen zijn geen dingen 
“Een van de prioriteiten van de komende decennia is dat er een systeem moet worden gevonden dat ertoe leidt dat de productiviteit van planten weer kan toenemen zonder dat het milieu hierdoor wordt aangetast.” - Stefano Mancuso & Alessandra Viola, 2017.

We zijn nogal geneigd planten als ‘dingen’ te zien. Bomen zien we eerder als hout, papier en brandhout. We zien hen zelden als levende wezens die continu aan problem solving doen, met elkaar communiceren en bovendien noodzakelijk zijn voor ons eigen (over)leven. In het boek ‘Briljant groen’ leggen Stefano Mancuso en Alessandra Viola haarfijn en in begrijpbare taal uit hoe bomen en planten communiceren met elkaar maar ook met insecten en andere dieren. Hoe bomen bijvoorbeeld waarschuwingssignalen uitzenden bij gevaar. Bomen hebben meer zintuigen dan wij. Ze passen zich constant aan aan veranderende omstandigheden, ook al kunnen ze zich niet verplaatsen. Het boek ‘Briljant green’ van Stefano Mancuso en Alessandra Viola is een echte aanrader. Geen boom of plant zal ooit nog hetzelfde voor je zijn.

Schriftjes, schriftjes, schriftjes
Maar ik ben dus verslaafd aan allerlei schriftjes, boekjes en pennen. Het liefst heb ik een schriftje voor notities die ik neem tijdens allerlei cursussen, een schriftje voor schrijf- en andere ideeën, dan nog eens een schriftje per idee, een mooi, dikker boek voor mijn dagelijkse avonturen, gedachten en gevoelens,... 

Ik hou van het geduld en sereniteit dat papier uitstraalt. Papier oordeelt niet, ontvangt alleen maar. Geeft erna terug wat ik geschreven heb en is daarmee een spiegel van mijn ziel. Het legt dingen bloot van mezelf waar ik me eerst misschien niet eens bewust van was. Mijn handschrift verraadt of ik me rustig of net gejaagd voel. Liefdevol of geïrriteerd. Het papier onder mijn vingers voelt ondersteunend aan. Afwachtend. Zacht. Ik ben hier voor je. Ik vang je gedachten voor je op. Maar waar blijf ik op de duur met al die schriftjes? En hoe vind ik er ooit iets in terug? Van geduldige luisteraars en bewaarders van ideeën worden ze gedegradeerd tot een hoop ongeorganiseerde chaos die uiteindelijk in kartonnen dozen in de kelder verdwijnt.
Niet erg duurzaam. Of nuttig.

Duurzame schriftjes!
Ik werd dan ook helemaal warm en blij toen ik de schriftjes van Moyu ontdekte! Gemaakt van uitwisbaar steenpapier en een klein beetje (gerecycled) plastic. Als je de bijgeleverde Frixion pen van Pilot gebruikt, kan je deze notitieboekjes tot wel 500 keer uitwissen en opnieuw beschrijven!  Het vraagt natuurlijk wel wat aanpassing. Want het is de bedoeling dat ik dit schriftje lang ga gebruiken. Voortaan digitaliseer en orden ik dus mijn aantekeningen. Dat kan via apps als Adobe Scan en Microsoft Office Lens. Je vindt er alles over in deze blogpost. Intussen geniet ik ervan dat ik kan blijven kribbelen op papier. Het beste van twee werelden. Wat ik ook erg fijn vind aan Moyu, is dat het bedrijf samenwerkt met verschillende partners in duurzaamheid en goede doelen steunt. 
Dit is nou echt het soort bedrijf waar ik dolgraag voor zou werken! 😊

Papieren boeken
Oh. Kon ik maar leven van en tussen boeken. Boekenwinkels en bibliotheken reken ik tot mijn favoriete plaatsen. De bib is waarschijnlijk de meest duurzame lees-optie. Maar voor mij is het te omslachtig. Hoewel ik graag tijd doorbreng in de bib, raak ik er nooit. En dus ook de geleende boeken niet. Met de boetes die ik betaald heb aan de bib, had ik waarschijnlijk intussen een mooi stuk land kunnen kopen waar ik een heus voedselbos op had kunnen planten waarin vrolijk kwakende eenden en kakelende kippen rondscharrelden en we zouden nooit meer naar de supermarkt moeten voor groenten of eieren en… Sorry. Ik liet me even gaan. Het is wellicht lichtjes overdreven, maar toch. Boeken kopen, dat is ook geen duurzame oplossing. Het is kostelijk en weer: waar blijf je er op de duur mee? Plus. Al het papier. Al die bomen. Het is waar dat papier tot zeven keer gerecycled worden. Maar zowel bij het vervaardigen van papier als het recyclen ervan, komen chemische stoffen kijken. Bovendien worden er gigantische hoeveelheden water gebruikt.

Digitale boeken

Het heeft lang geduurd voor ik mezelf een Kobo e-bookreader cadeau gedaan heb en het is één van mijn beste aankopen tot op de dag van vandaag. Een snelle ecosia-search doet me besluiten dat een e-bookreader minder belastend is voor het milieu dan boeken, van zodra je er 70 boeken op leest. Ik ben van plan er veel meer op te lezen en bovendien behandel ik mijn e-bookreader met veel liefde en zorg, zodat hij hopelijk nog vele, vele jaren en boeken meegaat. 

Een ander groot voordeel van een e-bookreader is dat je interessante artikels van het internet kunt opslaan via de handige app Pocket. Als je e-bookreader verbinding heeft via wifi, synchroniseert hij en lees je de artikels op je e-bookreader. Dit is veel aangenamer en beter voor je ogen dan dat je ze op het computerscherm leest! Afdrukken wordt zo ook volledig overbodig.

Bestaat duurzaam?

Geen materiaal is ooit 100% duurzaam. Er is altijd energie nodig, zowel om iets te produceren als om dat product op het einde van de rit te verwerken tot een nieuw product of tot afval.

Ik geloof dat duurzaamheid een combinatie is van:

 • kiezen voor zo ecologisch mogelijke materialen zoals steenpapier,
 • bewust omspringen met die materialen en er zorg voor dragen zodat ze langer meegaan.
 • je bij elke aankoop af te vragen: “Heb ik dit nodig? Maakt het mijn leven beduidend aangenamer of gemakkelijker? Wat is de impact op het milieu?”
Ik vind de boekjes van Moyu zo leuk, dat ik er het liefst vijf verschillende zou hebben. Maar dat zou dus niet duurzaam meer zijn.
Ik ben voorstander van consuminderen. Jij ook?

Deze gastblog is geschreven door Mandy Reiss.

 


1 reacties
door {{ author }} Mama op January 13, 2021

Een dochter waar we trots op zijn! Weer zeer mooi onder woorden gebracht 👍


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN