nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl
nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl

Paperless Office: Problemen met Post-its.

op September 23, 2020

Post-its, iedereen is er dol op. Of het nou is om de kleurtjes of gewoon om hoe handig ze zijn in het gebruik. Ze worden dan ook heel veel gebruikt. Misschien wel te veel. Misschien wel een stuk meer dan je eigenlijk door hebt. Ga eens na: hoeveel post-its gebruik jij op een normale werk-of schooldag? Het zijn ook maar van die kleine blaadjes, dat kan toch zeker geen kwaad? Dat kost toch ook niets? Nou, voor een bedrijf kan het onder de streep een behoorlijk kostenplaatje worden.

Wij zijn al snel geneigd om te denken dat papier ons niets kost. Als medewerker van een bedrijf zeker, maar waarschijnlijk ook wanneer we eigenaar zijn van een bedrijf. Dat komt omdat het zo normaal voelt om de hele dag door gebruik te maken van papier. Maar als je er eens echt bij stil gaat staan, hoeveel ben je dan eigenlijk kwijt voor het gebruik van post-its en kleine briefjes voor aantekeningen op het werk?

We verklappen het alvast: dat kan je als (groot) bedrijf zomaar duizenden en zelfs tienduizenden euro's per jaar kosten!

  • Voor een pakket van 6 reguliere pakken gele post-its van 90 vellen betaal je zo’n 15 euro. Dat is waarschijnlijk al meer dan je had verwacht. Nou is dat natuurlijk maar 2,50 euro per pak, maar ze gaan er in bedrijven sneller doorheen dan je zou denken.
  • Veel bedrijven laten zelfs speciaal bedrukte post-its maken. Dit is meestal mogelijk vanaf 50 stuks en kost gemiddeld 1 euro per post-it. Als een bedrijf er dus 50 bestelt, zijn ze hiervoor 50 euro kwijt.
Paperless office post its

Het is maar een geintje

Daarnaast willen bedrijven en werknemers nog wel eens geintjes uithalen met post-its. Een bedrijf in Canal Street, New York begon een post-it-oorlog in 2016. Er staan daar twee grote gebouwen waar een hoop reclame bedrijven in zitten. Een kantoormedewerker die zich ietwat verveelde plakte een post-it op het raam met de tekst ‘hi’. In het gebouw tegenover hem verscheen een post-it tegen het raam met ‘sup’ erop. Al snel hingen alle ramen van het gebouw onder de post-its. De strijd werd op Twitter #postitwar genoemd. Klinkt super grappig natuurlijk, maar bedenk maar eens wat dat geintje de bedrijven gekost heeft.

- NOS. (2016, 18 mei). Idee voor op kantoor: post-it-oorlogje spelen. https://nos.nl/op3/artikel/2105735-idee-voor-op-kantoor-post-it-oorlogje-spelen.html

Paperless office post it war


Je kunt als bedrijf behoorlijk wat besparen door post-its weg te laten

Dat is nu natuurlijk wel duidelijk. Maar je kunt ze natuurlijk niet zomaar weglaten, aangezien ze vaak wel op een productieve manier worden gebruikt en veel bijdragen aan het proces binnen een bedrijf. Vervang ze daarom met een duurzamer alternatief, zoals pagina’s uit een duurzaam notitieboekje of post-its die van recyclebaar papier zijn gemaakt.

Wat bespaar je dan precies?

Laten we er even vanuit gaan dat elke werknemer van een gemiddeld bedrijf zo’n 15 post-its per week gebruikt. Als het bedrijf dan 100 werknemers in dienst heeft, zijn dat 1500 post-its per week. Laten we er van uit gaan dat elke werknemer ongeveer 45 weken per jaar werkt. Dat zijn 67500 post-its per jaar. Als een bedrijf dan niet-gepersonaliseerde post-its gebruikt hebben ze 125 pakketten van reguliere pakken post-its nodig. Die kosten 2,50 euro per stuk, dus in totaal betaalt het bedrijf dan 312,50 voor de post-its. Maar als een bedrijf gepersonaliseerde post-its gebruikt, die 75 eurocent per vel kosten, dan betaalt het bedrijf hier 50625 euro per jaar voor.

Zet dat maar eens tegenover het eenmalig kopen van een duurzaam notitieboekje van steenpapier van 26,95 euro. 😉


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN