nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl
nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl

Mei Plasticvrij!

op May 03, 2021

In mei leggen alle vogeltjes een ei, lammetjes worden geboren en de temperatuur stijgt naar steeds aangenamere temperaturen. Maar, mei staat ook in het teken van Mei Plasticvrij. Tijdens de gehele maand mei is het de bedoeling dat we zo min mogelijk plastic gebruiken om zo bewuster met plastic om te gaan. Want dat we (onbewust) in een plastic crisis zitten, is niet te ontkennen. 

plastic vervuiling, plasticsoep, plastic op de kust aangespoeld

Na nog geen minuut feitjes lezen op de website van de Plastic Soup Foundation  wordt duidelijk hoe groot het plastic probleem is. Op deze site zijn feiten te vinden over de productie en de gevolgen van de grote hoeveelheid plastic die op aarde aanwezig is. Tussen 1950 en 2015 is er 6300 miljoen ton plastic afval ontstaan. Dat zijn 6.300.000.000.000.000 plastic artikelen(!!).

40% van al het plastic dat geproduceerd is, wordt binnen één maand afval. Afval waar we als mens niet al te goed mee omgaan. Ondanks dat velen proberen hun afval te scheiden en al veel bewuster omgaan met plastic, belandt er helaas veel plastic in de natuur. Je hebt vast weleens gehoord van de plasticsoep. Een grote hoeveelheid afval die drijft aan de oppervlakte van de oceaan. Bekend is dat er in 2018 zo’n 86 miljoen ton plastic in zee is beland. Slechts 0,5% daarvan drijft aan de oppervlakte. De rest ligt aan kusten of zweeft ergens rond in de zeeën en oceanen. Als we niks doen dan drijft er rond 2050 qua gewicht meer plastic in de zee dan vis. 

We komen op een punt dat zoveel plastic afval in de natuur niet meer goed kan blijven gaan. Voor de mens wel te verstaan. Want voor dieren gaat het al hele lange tijd dramatisch. Het Zeehondencentrum geeft aan dat veel diersoorten met uitsterven worden bedreigd. Jaarlijks sterven er alleen al één miljoen zeevogels door plastic in de maag of doordat zij verstikken in plastic visnetten. Honderdduizend zeezoogdieren overlijden en een ontelbaar aantal vissen gaan dood door plastic afval. 

vis met plastic, plasticsoep, plasticvervuiling, plastic

Dat het niet goed kan blijven gaan voor de mens blijkt uit onderzoek naar het bloed van de mens. In het bloed van Amerikaanse vrouwen worden gemiddeld 56 verschillende chemische stoffen aangetroffen. Veel van die stoffen komen in plastic producten voor. Die stoffen kunnen zorgen voor talloze ziektes, als borstkanker en onvruchtbaarheid. Het plastic komt via voedsel in onze lichamen terecht. Dat komt doordat microplastics doordringen in grond- en drinkwater en we dieren/producten eten die microplastics bevatten. De grond waarop gewassen groeien, is 4 tot 23 keer zo vervuild met microplastics als de oceaan. Dat komt doordat in Europese landen de grond “gemest” wordt met rioolslib. Deze zitten vol met microplastics die uit afvalwater gehaald worden. 

Het vervelend aan plastic is dat het niet verteert en niet vergaat. Vanaf 2025 zal er per jaar meer dan 600 miljoen ton plastic geproduceerd worden. Recyclingsystemen zijn niet in staat die hoeveelheid op te vangen. Weten waarom het niet lukt al het plastic te recyclen lees je hier. Het enige dat helpt: veel minder plastic produceren en gebruiken. Deze gegevens maakt het duidelijk dat we onze gewoontes moeten aanpassen. En, ja, elk klein beetje helpt. Elke Europeaan maakte in 2018 gebruik van gemiddeld 31 kilo plastic. Als jij jouw plastic gebruik verandert, kan dat per jaar al kilo’s schelen! 


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN