nl
 • de
 • en
 • fr
 • nl
nl
 • de
 • en
 • fr
 • nl

Minimalisme: lichter durven leven

op August 25, 2020

Twee vrienden, Joshua en Ryan groeien samen op, op dezelfde manier. Ze volgen dezelfde opleiding en zijn vervolgens beiden enkel bezig met carrière maken. Hoe hoger, hoe beter. Ze zijn allebei echter diep ongelukkig. Dan ontdekt één van hen dat hij amper spullen nodig heeft om gelukkig te zijn. Sterker nog, het maakt hem gelukkiger om alleen spullen die hebben die hij ook daadwerkelijk nodig heeft. Nu proberen ze deze wijsheid door te geven aan de rest van de mensheid. Maar wil die naar hen luisteren? Daar kom je achter in de documentaire ‘Minimalism: A Documentary About The Important Things’. 

Ryan had alles bereikt waar hij ooit van droomde en bezat alles dat hij ooit had willen bezitten. Toch was hij enorm ongelukkig. Hij beschrijft het gevoel als een ‘groot gat van leegte’. Zijn leven voelde leeg. Gek is dat natuurlijk niet als je erover na gaat denken. Je bent je hele jonge leven bezig een studie te behalen die je niet eens echt leuk vindt, alleen maar om vervolgens jaren bezig te zijn en je in het zweet te werken om steeds hoger te komen binnen een bedrijf. Een bedrijf waar niet jij, maar jouw verkoopcijfers gewaardeerd worden. De spullen die je daarvoor koopt voegen uiteindelijk niets toe. Ze zullen je nooit vertellen dat ze trots op je zijn om wat je bereikt hebt.


Wat er echt toe doet in het leven

Joshua kwam erachter dat het hem gelukkig maakte om alleen dingen in huis te hebben die hij ook echt gebruikt. Hierdoor waren er geen financiële zorgen en geen drijfveer meer om zichzelf kapot te werken. Hij kreeg meer tijd voor zichzelf en meer tijd om de wereld om hem heen te waarderen, met name de kleine dingen. De twee vrienden maakten samen de documentaire ‘Minimalism’, waarin ze op zoek gaan naar de dingen die écht belangrijk zijn in het leven. Ze spreken met mensen die een baan hebben of hadden die hen geen voldoening bracht, waardoor ze erg depressief werden. Ze konden immers niet zomaar stoppen met die baan, omdat ze dan hun huis niet meer zouden kunnen betalen.

Materialisme is het streven en verlangen naar het stoffelijke. Naar bezit. We zien beroemdheden op televisie en op Instagram in de duurste auto’s en meest extravagante kleding en accessoires. Om de een of andere reden denken we dan dat wij dat ook moeten hebben. Dat wij dat ook willen. Maar waarom eigenlijk? Wat voegt dat toe? En hoeveel is er überhaupt echt aan de ‘perfecte’ levens die wij zo wanhopig graag willen volgen? Die drang heeft ons als ware verslaafd gemaakt aan materialisme. We denken echt dat spullen ons gelukkig kunnen maken. En dan het liefst de heel dure spullen.

Wist je dit al?

 • In Nederland dragen we een kledingstuk gemiddeld maar 4 keer voordat we het weg doen. 😲 
 • We kopen 46 kledingstukken per jaar en gooien er 40 weg.
 • In onze kledingkast liggen gemiddeld 137 kledingstukken, waarvan we maar 30 % dragen
 • Smartphones gaan slechts zo’n drie jaar mee. 📱
 • 40 % van de consumenten koopt een nieuwe smartphone omdat het oude toestel versleten of stuk is, maar de andere 60 % vervangt hun oude toestel voor een nieuwer model, ook al is het oude niet versleten of stuk.
 • Daarom brengen grote merken van populaire telefoon modellen gemiddeld 1 keer per jaar een nieuwe versie uit. We kopen toch wel!

Geluk zit niet in een potje (of portemonnee)

Minimalisme gaat juist uit van het geluk dat niet van materiële zaken afkomstig is. Een gelukkig gezin, een goede relatie, een baan waar je plezier uit haalt. Waarom zou je ook zo’n enorm huis nodig hebben? We zien de grootte van een huis bijna als statussymbool, maar wat zegt het nou eigenlijk? Is de warmte die een huis omvat en uitstraalt niet het belangrijkste? Mensen in Amerika, die ongelukkig waren in hun huidige situatie gingen van een groot huis, dat ze elke maand maar net konden betalen, naar tiny houses. Die huisjes bieden je alles wat je nodig hebt om ergens fijn te kunnen wonen, niet meer dan dat. Er hoeft geen 40-urige werkweek te worden gedraaid om het huisje te betalen, waardoor er meer tijd overblijft voor hobby’s en het gezin. De dingen die er werkelijk toe doen. Waarom kunnen mensen in een vluchtelingenkamp er gelukkiger bij lopen dan mensen die in villa’s wonen? Omdat ze dankbaar zijn voor wat ze hebben en niet constant alleen maar meer willen.

Hoe denken materialisten?

🚗 Rijden in een luxueuze auto zorgt voor geluk en aanzien
🏠 Een groot huis hebben betekent dat je welvarend bent en een goede baan hebt
💰 Je kunt nooit teveel spullen hebben, want het is een symbool van status en rijkdom

Hoe denken minimalisten? 

🚗 Een auto is een gebruiksvoorwerp. Zolang hij doet wat hij moet doen, is het prima
🏠 Een huis hoeft enkel genoeg ruimte te hebben voor de dingen die je echt nodig hebt
😌 Hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hebt om je zorgen om te makenLess is toch echt more

Dit verhaal is natuurlijk niet nieuw. Het is al vaak verteld en eigenlijk is iedereen er zich tegenwoordig wel bewust van. Helaas lijkt het er toch op dat we er veel te weinig mee doen. 

Zelf maak ik me er ook nog wel eens schuldig aan.  Er zitten nog steeds enorm veel mensen thuis met een burn-out omdat ze een verschrikkelijke baan hebben of simpelweg veel te veel werken om nog tijd te hebben voor andere dingen. Die verhalen raakten mij vooral, omdat het zo herkenbaar is. Bij mezelf, maar ook in mijn omgeving. Men wil graag genoeg geld verdienen om op een luxe vakantie te gaan, terwijl dit heel anders uit kan pakken dan je verwacht. Kijk maar naar dit jaar. Vakantie in het buitenland is absoluut geen luxe op het moment. Pas nu realiseer ik me dat vakantie houden in Nederland ook super fijn en leuk kan zijn. 

Minimalisme is zeker een onderwerp dat het waard is om je eens in te verdiepen. Het kan een groot verschil maken in je leven en kan je laten inzien hoe makkelijk jij gelukkiger kunt worden. Als boekentip zou ik je het boek “Weg Ermee” aanraden van Dennis Storm - vol tips en inspiratie om minimalistischer en lichter te leven ;-) Of.. ga de 12 uitdagingen aan in het Minimalisme Werkboek van Dennis Storm x MOYU!


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN