nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl
nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl

Je bedrijf als ecosysteem

op April 30, 2020

Iedereen heeft zo'n Eureka moment, dat je geraakt wordt en er iets in gang wordt gezet wat niet gestopt kan worden. Voor mij was dat het boek 'The more beautiful world our hearts know is possible' van Charles Eisenstein. Hij legt uit dat we leven in 'a world of seperation'. Wat hij hiermee bedoeld is dat wij onszelf als individuen zijn gaan zien, los van elkaar, los van de natuur. Dit heeft me aan het denken gezet om ons bedrijf anders in te richten: niet als losse entiteit maar als onderdeel van alles. Daarom proberen we, op alle mogelijke manieren waarop we in contact komen met mensen, bedrijven en de natuur een positieve indruk achter te laten. Om de wereld iets mooier te maken.  

We zien nu nog vaak de natuur los van de landbouw, maar waarom passen we niet overal agroforestry toe? We zien de natuur los van de stad, maar waarom kunnen we niet leven samen met de natuur in plaats van dat de natuur moet wijken voor woningen? We zien dat ondernemen vaak ten koste gaat van de natuur (natural capital), maar zou ondernemen niet juist kunnen bijdragen aan meer natuur?

In deze blog probeer ik de vergelijkingen door te trekken tussen de natuur en een bedrijf. Zijn we wel zo verschillend of zit er een bepaalde systematiek in die overal terug komt? 

 

De Flora en Fauna

In een bos heb je een diverse Flora en Fauna. Verschillende planten, verschillende dieren, verschillende micro-organismen. Alles werkt met elkaar samen en is altijd in balans. En is het even niet in balans? Dan corrigeert de natuur zich en komt het daarna vanzelf weer in balans. 

Wij als bedrijf zien onszelf als de flora in het bos. De bomen en de planten. Een goed ecosysteem is hierin divers. Elke boom en plant heeft een functie om het systeem in balans te houden, net als elke functie in ons bedrijf. Hoe diverser de flora is, des te beter het ecosysteem in balans blijft; diversifiëren kun je leren. 

Maar in een goed functionerend ecosysteem heb je ook fauna: de diertjes. Deze functie schrijf ik graag toe aan alle stakeholders. Onze klanten, partners, en leveranciers. Als een bos aantrekkelijk is, komt een dier er graag een keer naar toe, wellicht om wat te eten te vinden. Maar als een bos echt super aantrekkelijk is wilt het dier zich er wellicht wel nestelen, en langer verblijven. Ons doel is om dit ook door te trekken naar onze stakeholders. Klanten willen we graag onderdeel maken van onze community. Met partners werken we niet tijdelijk samen, maar voor altijd. Gaat er even iets fout? Dan passen wij onze flora aan om de fauna weer gelukkig te maken. 

 

Ondernemen kun je leren? 

Alles leert. Organisch. Wij ook. Soms is het even niet in balans, dan gaat er iets fout. Als ecosysteem reageer je daar automatisch op, en pas je aan waar nodig. Als het in de kern klopt, heb je een weerbaarheid om klappen op te vangen. Wij geloven erin dat ons verhaal klopt, en dat daarmee de basis van het ecosysteem klopt. 

 

Moet je exponentieel groeien?

Groei? Een ecosysteem groeit niet in 1 dag. In 1 dag heb je niet geleerd welke planten goed samenwerken, welke dieren zich er graag settelen. Dat gaat over jaren. Je moet niet te snel willen groeien want dan creëer je onnatuurlijke natuur. Een soort monocultuur. Dat lijkt mooi, want een monocultuur kan op hele korte termijn heel veel rendement opleveren, maar op de lange termijn overleeft dat het nooit. Daarom groeien wij met MOYU ook rustig, in balans. We hoeven het bos niet in 1 dag op te bouwen. Liever rustig en gezond, maar wel met de ambitie om een groot ecosysteem te worden. Met veel gelukkige flora en fauna. 

 

Eindelijk boswachter

Wat is mijn rol dan als oprichter? Ik vind dat ik er voor moet zorgen dat alle flora en fauna gelukkig zijn. Zorgen dat de bomen groeien, er genoeg diversiteit is, dat de dieren graag komen waar ze willen komen, en zorgen dat alle paden in het bos goed bewandelbaar zijn. Met goed bewandelbaar bedoel ik de juiste organisatie met de juiste systemen en een passende communicatie.  

Mijn droom is altijd geweest om boswachter te worden. Eigenlijk niet gedacht dat ik het ooit echt zou worden, of misschien een half dagje per week als vrijwilliger. Maar met deze vergelijking kan ik me dan toch wel boswachter noemen. Om er voor te zorgen dat ons ecosysteem mooi en gezond kan groeien. 

Wij zoeken altijd naar nieuwe flora en fauna om ons ecosysteem te versterken. Neem gerust contact met mij op!

Roel Schatorje


1 reacties
door {{ author }} Gerwin op May 08, 2020

Mooi verhaal goede visie
We moeten onze toekomst anders gaan zien onze economieën anders benaderen om ruimtestation aarde leefbaar te houden voor onze kinderen.


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN