GREEN FRIDAY WEEKEND - SHOP MET KORTINGEN TOT 35%
nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl
nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl

Interview: Lisanne de Boer van de Dierenbescherming

op August 04, 2020  in BedrijvenDierenDuurzaamheidinterviewStichting

Veel mensen denken dat het in Nederland wel meevalt hoeveel dieren er dagelijks hulp nodig hebben. Je bent snel geneigd om te gaan vergelijken met landen als Spanje. De zielige straathonden die je altijd in reclames ziet op televisie. Toch valt er in Nederland ook nog een hele slag te behalen wat betreft diervriendelijkheid en dierenleed. Wij gingen hierover in gesprek met Lisanne de Boer, die als communicatiemedewerker werkt bij de Dierenbescherming.

Als communicatiemedewerker bij de Dierenbescherming heeft Lisanne een goed overzicht van alles dat er gebeurt binnen de organisatie. Ze heeft contact met veel verschillende werknemers. Van de dierenambulance, van de asielen, de vrijwilligers, enzovoorts. ‘Het is soms best heftig om verhalen terug te horen’, vertelt Lisanne. ‘Je raakt er nooit echt gewend aan’. Ze drukt me op het hart dat ook in Nederland dierenleed nog steeds een probleem is en dat er nog veel te winnen valt. Niet alleen voor huisdieren, maar ook voor  de dieren in de landbouw waar wij een groot deel van ons eten aan te danken hebben.

Liever een dier uit het asiel
‘Aan de andere kant is het prachtig om te zien hoeveel dieren wij elke dag kunnen helpen’, zegt Lisanne. De Dierenbescherming in Nederland krijgt jaarlijks duizenden meldingen. Deze meldingen variëren van verwaarloosde huisdieren tot gewonde vogels. ‘Geen enkele dag is hetzelfde. Ik geloofde dat eerst niet toen ik hier begon, maar merkte al snel dat het wel de waarheid is’. In 2019 heeft de Dierenbescherming 20.000 dieren in hun asielen gehad. Hiervan werd zeker de helft van de honden en meer dan 70 % van de katten en knaagdieren herplaatst. ‘Het lijkt er op dat steeds meer mensen een huisdier liever uit het asiel een tweede kans geven dan dat ze een dier van Marktplaats of uit een dierenwinkel halen. En dat is natuurlijk heel goed nieuws’, vertelt Lisanne. ‘Hiervoor hebben wij ook ‘Ik Zoek Baas’ opgericht, om meer asieldieren te kunnen herplaatsen’.

Dierenleed gaat vaak samen met mensenleed
Niemand wil een dier zien lijden. Daardoor worden eigenaren van verwaarloosde dieren snel als slecht persoon beschouwd. Als iemand die gestraft moet worden. ‘Maar waar dierenleed is, is vaak ook mensenleed. De eigenaren hebben zelf vaak ook hulp nodig’, vertelt Lisanne. Eigenaren van verwaarloosde dieren zitten vaak zelf ook in de problemen. Dit kan financieel zijn, maar ze kunnen ook psychisch in de knoop zitten. Soms is het zelfs heel onbewust dat ze hun dieren verwaarlozen, omdat ze niet de juiste voorlichting hebben gekregen. Hiervoor werkt de Dierenbescherming samen met verschillende instanties, die mensen op allerlei manieren hulp bieden. Ook hebben ze het winkelconcept ‘Happy Konijn’ opgezet. Hierbij worden toekomstige eigenaren beter voorgelicht over het houden en verzorgen van konijnen. Niet iedereen weet bijvoorbeeld dat konijnen erg ongelukkig zijn als ze alleen worden gehouden.

De Dierenbescherming zet zich ook in voor duurzaamheid
Op het gebied van duurzaamheid zit de Dierenbescherming ook niet stil. Duurzaamheid en diervriendelijkheid gaan immers hand in hand. In 2015 kwamen de eerste duurzame ambulances. Die konden nog niet voor alles gebruikt worden, omdat ze wat kleiner waren en natuurlijk regelmatig opgeladen moesten worden. Afgelopen jaar investeerde de stichting in nieuwe, wat grotere exemplaren. Ook werden er vorig jaar in de zomer 40 zonnepanelen op de vestiging in Vlaardingen geplaatst van Greenchoice. De Dierenbescherming is een mooie samenwerking aangegaan met de energieleverancier. Ze hebben een 100 % groen energiepakket ontwikkeld. ‘Het geld dat we hiermee uitsparen komt direct ten goede aan de dieren in onze asielen’, vertelt Lisanne trots. In het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming wordt duurzaamheid nu ook steeds meer meegenomen. De nieuwste toevoeging is gericht op zuivel. De koeien moeten o.a. in een kruidenrijk grasland staan. ‘We kijken nu zowel naar het leven rondom de stal als het leven in de stal’.

Voorlichting is erg belangrijk
Als ik Lisanne vraag op welk gebied er nog de grootste slag te behalen valt in Nederland, moet ze even nadenken. Maar er komt al snel een duidelijk en vastberaden antwoord. ‘Op dit moment valt de grootste winst denk ik te behalen op het gebied van voorlichting. We willen dierenleed liever voorkomen dan aanpakken’. Dus, mocht jij graag een nieuw huisdiertje in huis willen halen, zorg dan dat jij je goed inleest. Op de website van de Dierenbescherming en de LICG kun je alle informatie vinden die je nodig hebt! 😊


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN