nl
 • de
 • en
 • fr
 • nl
nl
 • de
 • en
 • fr
 • nl

Schrijven in een digitale wereld.

op April 28, 2020  in GebruikProduct

Notities digitaliseren. Hoe werkt het?

Iedereen kent het wel. Heerlijk efficiënt schrijven in je notitieboekje of kladblokje. Even je gedachten op een rijtje en even geen afleiding van de laptop. Tot het moment dat…. Je notitieboekje vol is. Of je de meetings moet presenteren in een Powerpoint aan je collega’s.. Daar zit je dan. Gebakken. In deze blog duiken we terug in de tijd en geven we de voordelen van schrijven met de hand en alle gevolgen van dien in de huidige en constant veranderende maatschappij.

Digitaliseren notities

 

6 Voordelen van schrijven met de hand.

Waarom zou je überhaupt schrijven in een notitieboekje? Hiervoor moeten we ver terug in de tijd. Toen er nog geen computers en digitale apparaten waren, wisten we niet beter. Toch waren we vroeger niet dom. Het schrijven met de hand heeft namelijk een aantal grote voordelen:

 • Sneller leren lezen: door te schrijven, leer je ook sneller lezen. Win-win. Ook onthoud je alles wat je opschrijft tot wel 7x beter dan op een laptop of Ipad.  
 • Door te schrijven, ontwikkel je rapido de fijne en grove motoriek. Als kind moet je schrijven echt oefen en leren, waardoor je hersenen vele verbindingen met elkaar aangaan.
 • Focus. Hoe kan het ook anders in de 21e eeuw? Met 100 prikkels per minuut die op je afkomen is het niet raar dat focus een van de belangrijkste voordelen van schrijven zal zijn voor de meeste mensen.
 • Ontspanning. Beeld je in: in het bos met een notitieboekje je gedachten van je afschrijven versus achter je laptop waar je vierkante ogen nog net niet uitpuilen en dan je gedachten eens even lekker de vrije loop laten. Wat is jouw voorkeur voor ontspanning? Juist, dat dacht ik ook
 • Troost. Uit een onderzoek van de Universiteit van Twente is gebleken dat 53% zich beter voelt na een depressie door autobiografisch schrijven. 
 • Structuur. Rick Pastoor praat in zijn boek Grip over een tweede brein: taken die binnenkomen terwijl je bezig bent met een andere taak, moet je even parkeren. Door deze taken direct op papier te zetten, schrijf je ze van je af en geven ze daardoor geen extra stress en zelfs verlichting. Zelf gebruik ik de Power Placemat nu dagelijks naast mijn laptop om deze in te zetten als tweede brein. En nog goed voor het milieu ook :).


Schrijven met de hand

 

Is digitaliseren nog wel mogelijk?

Absoluut. Adaptatie is een must. Hoe fijn schrijven met de hand ook is en hoeveel voordelen het ook heeft: als je je niet zal aanpassen aan de omgeving, zal je een zware tijd tegemoet gaan. Zo is het altijd al geweest. Lang verhaal kort: digitalisering is (helaas) noodzakelijk om te blijven overleven in het bedrijfsleven. De gesprekken moet je opslaan in je software of in je CRM, maar klantgesprekken met een scherm ertussen is weer onpersoonlijk. We moeten dus op zoek naar oplossingen.


Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om notities te digitaliseren. Zo ben je in staat om alle voordelen van schrijven te blijven benutten, terwijl je deze in een mum van tijd ook digitaal kan opslaan. Zie jij het al voor je? Digitaal notities maken? Met je notitieboekje de meeting in terwijl iedereen z’n hoofd verbergt achter zijn of haar laptop? Persoonlijker gaat het niet worden ;-). Digitaliseren is mogelijk met tal van apps & hulpmiddelen. Wij hebben de 4 beste apps voor het digitaliseren van notities toegelicht in een andere blog. Veel leesplezier!


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN