nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl
nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl

Duurzaamheid in de Coronacrisis

op July 06, 2020  in CoronaDuurzaamheidEconomie
Het Coronavirus heeft veel veranderingen met zich meegebracht. Veranderingen die duidelijk te merken zijn in het alledaagse leven en in onze samenleving. Niet alleen binnen gezinnen, maar ook in bedrijven. De meningen zijn er nogal over verdeeld. Maar we kunnen nu toch wel voorzichtig zeggen dat het virus ook een aantal positieve veranderingen in gang heeft gezet. De lucht is een stuk schoner geworden en de natuur is begonnen met herstellen. Hoe zorgen we ervoor dat deze vooruitgang behouden blijft?

We hebben het allemaal wel gemerkt. De rust is langzamerhand teruggekeerd op onze aardbol. Dieren durfden verder buiten hun leefgebied te komen, zelfs in steden. In Engeland werd een compleet dorp ‘overgenomen’ door berggeiten. Geweldig toch? Het was rustig op de weg. Dieren konden oversteken zonder gevaar te lopen. Het was stil in natuurgebieden. Eindelijk echt stil. Helaas gaan sommige dingen snel weer terug naar het oude nu de maatregelen versoepeld zijn. De wegen worden weer drukker. Het is lastig om vast te houden aan de positieve veranderingen. Dit is niet zo gek, aangezien de veranderingen noodgedwongen waren, maar het is wel jammer.

Want als we duurzaamheid nu uit het oog verliezen, omdat het geen prioriteit lijkt, waar staan we dan over tien jaar? Voor de komst van het Coronavirus stond duurzaamheid hoog op de prioriteiten-lijst van bedrijven. Dat is nu helaas drastisch veranderd. Duurzaamheid kost geld dat bedrijven voor hun gevoel niet kunnen missen nu. Maar is dat echt zo? Is duurzaamheid ook altijd duurder? Dat hoeft zeker niet. Een eenmalige investering kan uiteindelijk een hoop besparing opleveren. En het kan ervoor zorgen dat we de toekomst van onze planeet veilig stellen. Dat er dingen veranderen in deze periode is goed. We worden ons allemaal bewuster van de dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Laten we dit op een goede manier inzetten.

Wat we hebben geleerd van het ‘Coronatijdperk’ is dat het helemaal niet verkeerd is om met zijn allen wat rustiger aan te doen. Het is prima om regelmatig thuis te werken. Zo help je het milieu, voorkom je files, en kom je ook sneller toe aan het huishouden of heb je meer tijd met je kinderen. Dat is toch allemaal super positief? Nou moeten bedrijven hier natuurlijk ook aan meewerken. Uiteindelijk bepalen zij of hun medewerkers wel of niet thuis mogen werken. In plaats van reiskosten betalen aan hun werknemers zouden zij dat geld kunnen stoppen in verduurzaming. Een betere toekomst ontstaat niet zomaar. Daar moet aan gewerkt worden. Wij moeten hier allemaal samen aan werken. Door kleine veranderingen in ons gedragspatroon en de manier waarop we werken, kunnen we een enorm verschil maken voor de wereld.

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN