nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl
nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl

De nieuwe economie voor inkopers.

op March 05, 2020  in Zakelijk

In het bedrijfsleven moeten er een hoop keuzes worden gemaakt door inkopers. En of het nou gaat om kantoorstoelen, nieuwe TV schermen, nieuwe lampen of notitieboekjes - duurzaamheid en circulariteit spelen hierbij tegenwoordig een belangrijke rol. Want wist je dat nu nog 45% van alle energie wereldwijd wordt gebruikt voor het produceren van producten? Vijfenveertig procent! De grote vraag: hoe kunnen we met z’n allen deze 45% reduceren zodat we de wereld een stukje mooier achter gaan laten voor de volgende generatie?

MVO Nederland schuift haar doelen niet onder stoelen of banken: “we zijn goed op weg, maar we zijn er nog lang niet”. Zo staat de Nieuwe Economie Index - het percentage van de Nederlandse economie aan dat ‘nieuw’ is: circulair, klimaatneutraal en inclusief, ook in de keten - nu op 12,1%, maar moet dit snel richting de 25%. 

Nieuwe Economie Index

Als we kijken naar bijvoorbeeld het thema Nieuwe Rijkdom (9.9%) wordt er bekeken welke ondernemers bijdragen aan maatschappelijke doelstellingen. Platgeslagen betekent dit dat 9 van de 10 ondernemers zich nog uitsluitend focussen op het maken van winst. Niet een hele beste statistiek helaas. Ook op circulariteit en groene energie is nog een hoop winst te behalen volgens deze index. 

In het verleden werd er bij de aanschaf van nieuwe producten uitsluitend gekeken naar de kosten van het product. Gelukkig is deze inkoopstrategie inmiddels achterhaald. De zogeheten “nieuwe economie” blikt vooruit op hoe het allemaal beter, duurzamer en innovatiever kan. Er wordt gefocust op de waarde van de keten. Maar wat is dit? En wat betekent dit voor de inkoper en waar moet je op letten? 

Een uitstekend voorbeeld van een - inmiddels wel bekend -  circulair initiatief is De Triodos Bank: een van de duurzaamste gebouwen van Nederland. Andere goede voorbeelden zijn natuurlijk de opkomst van zonnepanelen en elektrische auto’s die niet alleen positieve gevolgen voor het klimaat hebben, maar ook in the long run een uitstekend rendement laten zien. Een product dat 3x zo duur is schrikt misschien af, maar als je bedenkt dat dit product 13x zo lang meegaat is het ook nog eens een slimme keuze financieel gezien. Ook kleinere bedrijven spelen hier steeds meer op in. Zo maakt I-did laptop hoezen en tassen van versleten bedrijfskleding en maakt Kaffeeform koffiebekers van koffiedik - cool he?

 

Take-aways

Een eerste stap voor een inkoper om naar deze doelen toe te werken is het stellen van de juiste vragen. Hoe en door wie wordt het product gemaakt? Is het ook herbruikbaar en hoe lang kan het mee? Wat als het product op of versleten is? Waar gaan de afvalstromen heen? 


Het is hoe dan ook belangrijk om anno 2020 aandacht te besteden en de "juiste" investeringen te gaan doen. Alleen op deze manier zijn bedrijven in staat om voor 2050 of zelfs 2030 klimaatneutraal te zijn. Een inkoper zal zich moeten blijven focussen op circulaire alternatieven en meer naar de lange termijn moeten kijken. Ook zal de functionaliteit van het product tot in detail in kaart moeten worden gebracht zodat er geen overbodige producten worden aangeschaft en het echt een vervanging is voor andere “single-use” producten. Alleen op deze manier dragen we echt ons steentje bij aan een mooiere wereld!

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN