nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl
nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl

De effecten van bomen en het juiste boomplant project

op March 26, 2020  in NatuurOur story

"There is a magic machine, that sucks carbon out of the air, that grows itself and costs no money; it is called a tree." - George Monbiot 


Wereldwijd worden de effecten van de klimaatcrisis steeds meer zichtbaar. Natuurgebieden en ecosystemen krimpen met de minuut omdat wij meer ruimte nodig hebben om te leven. Je ziet nu vele processen stil liggen in verband met het coronavirus, waardoor de uitstoot vermindert, en de natuur zich al deels zelf herstelt. Bij MOYU willen we dat de klimaatproblemen ook op de lange termijn opgelost worden. Daarom hebben we als doel om bomenkap tegen te gaan en nieuwe bomen te planten om zo ecosystemen te redden en te creëren. Tijd om hier eens wat dieper op in te gaan. Want wat doet een boom nou eigenlijk en hoe pak je een boomplant project aan? 


Het bijzondere van bomen

Een boom neemt, wanneer hij in zijn groeistadium is, CO2 op en laat hierbij O2, ook wel zuurstof, vrij. CO2 is een broeikasgas en een te hoog CO2-gehalte zorgt ervoor dat onze planeet opwarmt. De 02 wat een boom uitstoot is hetgeen wat wij als mensen nodig hebben om te kunnen ademen. Zonder bomen geen mensen, simpel!

Buiten dit zorgen bomen voor regen, koelen ze het land en laten ze, door hun wortels, het overtollige water de grond in zakken. Daarnaast stabiliseren de wortels van bomen ook de grond. Hierdoor spoelt de toplaag niet weg en is de grond steviger. Dit zorgt ervoor dat de vruchtbare toplaag blijft liggen, maar ook dat er geen modderstromen ontstaan. Ook bieden ze natuurlijke bescherming tegen tyfonen, moessons en orkanen. 

Het effect van de papier industrie

Het nadeel van papier is dat we bomen kappen die gebruikt worden voor zoals ik het noem: single-use-hout, het zijn overwegend producten die je 1 keer gebruikt. Bij de verbranding van dit papier komt de opgeslagen CO2 weer vrij. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld huizen of meubels die gebouwd worden van hout, hierbij blijft de CO2 voor een veel langere tijd opgeslagen in het hout. Op het moment dat we ervoor kiezen om met hout te gaan bouwen en een boom te planten, zou dit zelfs een positief effect kunnen hebben op de CO2-niveaus. Het is dan wel belangrijk een houtsoort te kiezen die niet uit een leefgebied voor andere flora en fauna wordt gekapt, zodat het niet ten koste gaat van die ecosystemen. 

TRees for kenya natuur

De omgeving van Mount Kenya. 

Van 6 biljoen naar 3,04 biljoen

Momenteel staan er naar schatting nog 3.04 biljoen bomen op de wereld. Een gigantisch aantal, maar in verhouding tot de 6 biljoen bomen die er ooit stonden is dit schrikbarend weinig. Ooit was een groot deel van onze wereld bedekt met oerbos maar vandaag de dag hebben 67 landen al hun oerbos volledig verwijderd, waaronder in de meeste Europese landen. 

Daarnaast wordt er door de groeiende populatie en sterker wordende economie steeds meer fossiele brandstoffen gebruikt, waardoor we meer en meer CO2 uitstoten. Hierdoor zouden we juist meer bomen moeten planten, in plaats van bossen te kappen. Veel bedrijven zien dit, waardoor je meer boomplant projecten ziet ontstaan. 

Natuur en landbouw.. Kan het ook samen?Het kiezen van het juiste boomplant project

Naast papier worden er ook veel bossen gekapt voor de agrarische industrie. Er is een enorme vraag naar producten zoals soja of palmolie, wat op grote schaal in monoculturen, dus met 1 plantsoort op een stuk grond, worden aangeplant. Het nadeel van deze projecten is dat de monoculturen de grond uitputten en daardoor slechts enkele jaren rendabel zijn.

Veel boomplantprojecten worden vervolgens op die plekken neergezet, waardoor het ten koste gaat van het inkomen van de boer, en de grond minder vruchtbaar is dan in andere gebieden. Daarnaast worden er in veel boomplant projecten maar 1 type boom geplant. Hierdoor creëer je niet het gewenste ecosysteem, en zie je dat flora en fauna zich niet in deze bossen nestelt.

Als laatste is het belangrijk dat er wordt gekeken naar het beheer van de bomen. Vaak worden de bomen aangeplant in ontwikkelingslanden, waardoor er te weinig wordt gezorgd voor de bossen, en ze worden gekapt voor bijvoorbeeld brandhout. Het is dus belangrijk goed onderzoek te doen naar deze aspecten bij het plaatsen van nieuwe bossen.  


Agroforestry als oplossing

Wat een mooie oplossing is, is agroforestry. Een boom planten, die direct waarde biedt voor de community in de vorm van voedsel of met verkoopwaarde, geeft wel een reden om de boom te beschermen. Daarnaast wordt er bij agroforestry een divers aantal gewassen en bomen aangelegd wat ten goede komt van de bodem. De diversiteit in gewassen zorgt er ook nog eens voor dat de opbrengsten van het land minder gevoelig zijn voor extreme weersomstandigheden of pesten. 

Wij werken samen met Trees for Kenya, die deze aanpak heeft gekozen. Per verkocht notitieboek of placemat plaatsen wij 1 boom in dit boomplant project. Trees for Kenya is community based, en plant (illegaal) gekapte bomen terug rondom Mount Kenya. De inkomsten die worden verdiend met het planten vloeien terug naar de samenleving. Het project plant 8 verschillende type inheemse bomen terug om het unieke ecosysteem daar in stand te houden. Het zien van dit gebied was een van de aanleidingen tot het oprichten van MOYU. Dit unieke oerbos is nog wel intact, maar wordt door menselijk toedoen steeds kleiner waardoor inheemse flora en fauna steeds minder ruimte heeft om te leven.

Ooit was Kenya, maar ook Nederland vooral leefgebied van de dieren. Dit willen we zo veel mogelijk herstellen door het creëren van kleine natuurgebiedjes op de plekken waar dit hard nodig is.

 

Video van onze samenwerking met Trees for Kenya. Deze video is gemaakt voor een instagram actie die we deden bij onze launch, waarbij we een boom plantten voor elke nieuwe volger. 

 

Tiny Forests en/of Agroforestry

Naast dat we met MOYU erg trots zijn op het werk dat we doen met Trees for Kenya, om zo dit unieke ecosysteem in stand te houden, zijn we ook geïnteresseerd om nog meer waarde toe te voegen. Een idee is bijvoorbeeld om lokaal, in het land van de gebruikers van het MOYU notitieboek, tiny forests te creëren waardoor je als gebruiker direct baat hebt bij de extra natuur. Ook zouden we graag willen kijken naar mogelijkheden om andere agroforestry projecten te ondersteunen. Ken je mooie initiatieven? Dan horen we het graag! 


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN