De Bomenbieb

op July 02, 2020  in BoomNatuur

De Zomereik

Take-aways van dit artikel:

  • De Zomereik komt veel terug in allerlei culturen. Hij symboliseert onder andere waardigheid, wijsheid en de verbinding tussen hemel en aarde. De Eik was ook de heilige boom van de Kelten.
  • De naam 'Eik' komt van het Germaanse woord Eik, dat 'boom' betekent. In het Grieks heet een Eik een 'drus', wat verwijst naar een Druïde, een Keltische priester.
  • Als de Eikenboom jouw levensboom is, dan ben je een ijzeren doorzetter. Je hebt evenveel kracht en vastberadenheid als de Eik. Mensen die geboren zijn op 21 maart hebben de Eik als levensboom.
  •  

Zomereik Eikenboom bos
De Zomereik is een boom die lang leeft en die tussen de 25 en 35 meter hoog kan worden. De oudere exemplaren van deze boomsoort hebben grove takken en een diepgegroefde bast. De Zomereik heeft een korte bladsteel, in tegenstelling tot de Wintereik. Helaas staan de bomen tegenwoordig vooral bekend om het gevaar van processierups. Maar de Zomereik is enorm belangrijk voor ons ecosysteem, want er leven allerlei organismen op.


Zomereik eikenboom takken boom

Mythes en legendes
Eiken symboliseren waardigheid, wijsheid en de verbinding tussen hemel en aarde. Voor prehistorische volkeren was de machtige Eikenboom een kanaal waarmee de kracht van de Goden overgebracht kon worden op de mensheid. Dat geloof is tot stand gekomen toen er een Eik door blikseminslag in brand vloog. Bij de Germanen was de Eik aan de god Donar gewijd, de god van de donder en het onweer. De bliksem treft namelijk vaker Eiken dan andere bomen. Dit komt omdat Eikenbomen erg oud worden en daarom vaak de hoogste bomen in een bos zijn. Ook hebben ze diepe wortels en zijn ze dus goed geaard. De Eik was ook de heilige boom van de Kelten. Volgens hen was iedere Eik bezield door een fee en daardoor een geluksbrenger. De Maretak, of Mistletoe, is ook afkomstig van de Eikenboom.

Eikenbos eikenboom zomereik

Afkomst van de naam ‘Eik’
Eik is een oud-Germaans woord. Het betekent ‘boom’. Dat is nog eens toevallig 😉De Latijnse naam voor Zomereik is ‘Quercus robur’. ‘Quercus’ is afkomstig van de Indogermaanse naam ‘Perkus’, die ‘vuurbrand’ of ‘Eikenboom’ betekent. ‘Robur’ betekent hard (Eiken)hout. In het Grieks heet de Eik een ‘Drus’, wat verwijst naar een Druïde, een Keltische priester. Die Druïdes werden door de Kelten ook wel ‘Eikmensen’ genoemd. De naam ‘Eik’ komt in verschillende plaatsnamen voor in Nederland en België, zoals bijvoorbeeld Maaseik.

Eik eikenboom zomereik Maaseik

Sprookjes
Jeanne D’Arc zou ter dood veroordeeld zijn omdat zij van de Tovereik van Bourlemont kracht had gekregen om haar volk de overwinning te bezorgen. Ook Robin Hood is verbonden met de Eik. De Eik is een sprookjesboom. Er wordt gezegd dat er elfjes wonen in holle Eiken. Natuurlijk is dat niet zo vreemd, aangezien Eikenbomen vaak veel gaten hebben waar dingen in verstopt kunnen worden. De Eik wordt gezien als de koning van het bos.

Zomereik eikenboom bladeren herfst

Geneeskracht van de Zomereik
De Kruidenwetenschapper uit de 16e eeuw, Rembert Dodoens, gebruikte blad, schors en schillen van de Eik bij bloedspuwen, bloed in de stoelgang en bloed in de urine. Fijngesneden Eikenbladen werden gebruikt om open wonden te behandelen. Tegenwoordig wordt er van eikels eikelkoffie of eikelcacao gemaakt. Dit is niet alleen een vervanger voor gewone koffie, het wordt ook gebruikt om allerlei kwalen te behandelen. Bijvoorbeeld kinderbuikloop, bloedarmoede, Engelse ziekte, huidaandoeningen en nog veel meer.

Tuin Eiken eikenboom zomereik

De Eik als levensboom in de boomhoroscoop
Mensen die geboren zijn op 21 maart hebben de Eik als levensboom in de boomhoroscoop van de Kelten. Dat betekent dat je een ‘ijzeren doorzetter’ bent. Je hebt dezelfde kracht en vastberadenheid als de Eik. Je gaat graag tegen de stroom in en wanneer je tegengewerkt wordt, wekt dat bij jou alleen maar extra vechtlust op. Ook heb je een ijzeren gestel. Eiken worden namelijk vaak enorm oud. Je wil altijd graag nuttig bezig zijn. Aan zinloos rondhangen heb je een hekel. Als dingen tegen zitten, ga jij niet bij de pakken neerzetten en stort jij je volledig op het nieuwe doel. Je blijft altijd jezelf, onder alle omstandigheden en je kunt je totaal wijden aan doelen die je voor jezelf stelt.


De Taxusboom

Take-aways van dit artikel:

 • De Taxusboom is enorm giftig, zowel zijn bladeren als zijn takken en besjes. Toch heeft de boom ook een totaal andere kant: van de bladeren van een Taxusboom worden namelijk chemokuren gemaakt. 
 • Hout van een Taxusboom werd vroeger gebruikt om handbogen mee te maken. De boom groeit namelijk erg langzaam, waardoor zijn hout flexibel maar toch enorm sterk is.
 • De Taxusboom is een symbool voor dood en rouw voor de Christenen. Daarom zul je deze bomen vaak tegen komen op kerkhoven. Aan de andere kant staan zijn altijd groene naalden voor onsterfelijkheid.
Taxus boom Japan
De Taxusboom of Venijnboom is een conifeer die je kunt herkennen aan de rode besjes die tussen zijn naalden groeien. Hun naalden zijn stevig en kunnen goed tegen de kou. Ook groeien ze erg langzaam. De Taxusboom kun je overal ter wereld tegenkomen. In Nederland zijn ze makkelijk te herkennen, omdat ze in de winter groen blijven. Vroeger werden ze daarom ook gezien als de boom van het leven. Maar tegelijkertijd is het ook de boom des doods, aangezien hij enorm giftig is. De Taxusboom wordt zo’n 2,5 tot 20 meter hoog en kan 500 jaar oud worden.

Taxus boom giftig

De boom des doods
Oké, dat klinkt misschien wel erg heftig, maar de Taxusboom kan levensgevaarlijk zijn. De Taxus is namelijk super giftig. De bast van de boom is giftig, de bladeren zijn giftig en zelfs het stuifmeel is giftig. Het woord toxisch komt ook af van de Taxus. Als je eet van de Taxus kun je gaan trillen, ademhalen kan moeilijk worden, je hartslag kan versnellen, je kan flauwvallen, of zelfs dood gaan. Er worden wel eens dode dieren gevonden onder een Taxus, met name paarden. Echt alles is giftig aan de plant, ook de besjes. Of ja, de zaadjes van de besjes. Het vruchtvlees in principe niet. Vogels hebben geen last van het gif van de zaadjes, die poepen het gewoon weer uit. Op die manier worden Taxussen dan ook verspreid over het land.

Taxus boom groen

Maar hij redt ook levens
Sommige giftige planten kunnen op bepaalde manieren ook als medicijn gebruikt worden. In de jaren zestig ontdekte iemand dat er in de bast van de Taxus een stofje zit dat werkt tegen kanker. Die stof heet ‘baccatine’ en wordt gebruikt voor chemo-therapie bij darm -, prostaat- en baarmoederkanker. Voor 1 chemokuur heb je 130 kilo Taxusblaadjes nodig, dus het is maar goed dat deze boom overal ter wereld voorkomt.

Taxus boom bessen

De Taxusboog
Doordat de Taxusboom langzaam groeit, is zijn hout hard, maar toch flexibel. Dat maakt het perfect hout om een boog van te maken. ‘Toxo’ is het Griekse woord voor boog, dus een Taxusboom is eigenlijk een bogenboom. Het hout van Taxusbomen in Italië is het meest ideaal, omdat de bomen op de koele berghellingen nog langzamer groeien en veel zijtakken hebben. De zijtakken zijn namelijk vrij van noesten. Taxushout is ook mooi van kleur. Vroeger waren delen van Duitsland bedenkt met Taxusbomen, maar nu niet meer. Caesar begon met het kappen van de bomen om hier bogen van te maken voor zijn leger.

Taxus boom groen

Symboliek
Voor de Christenen is de Taxus een symbool voor de dood en rouw, daarom vindt je deze boom vaak op kerkhoven. Aan de andere kant is hij dankzij zijn altijd groene naalden symbool voor onsterfelijkheid en eeuwigheid. Bij de Kelten was de Taxus het symbool voor de Winterzonnewende op 21 december. In de Keltische cultuur is de Taxus de oudste, meest vereerde boom. Het magische wiel van de druïde Mag Ruit bestond uit Taxushout. Volgens de Germaanse epos is de markt van de godenstad Asgard beplant met Taxusbomen. Ze zijn gewijd aan de dondergod Thor. De oude Grieken zagen de Taxus als een deel van de onderwereld door zijn donkere voorkomen. Ze droegen Taxustakken als krans bij begrafenissen. De wraakgodinnen, ofwel Furiën, droegen fakkels van Taxushout.De Mammoetboom of Giant Sequoia

Take-aways van dit artikel:

 • De Mammoetboom is de grootste boomsoort ter wereld. Hij kan zo'n 50 tot 80 meter hoog worden. De oudste exemplaren van deze boom worden tussen de 2000 en 3000 jaar oud geschat!
 • De Mammoetboom heeft baat bij natuurbranden. Het vuur doet hem niets, omdat hij zo'n sterke bast heeft. Maar de hitte van het vuur zorgt er voor dat de zaadjes van de boom uitkomen en er dus meer Mammoetbomen groeien.
 • De grootste Mammoetboom ter wereld is de General Sherman Tree. De boom is te vinden in de Giant Forest in het Sequoia National Park. De General Sherman Tree is 83,6 meter hoog.

Mammoetboom sequoia boom giant
De mammoetboom is de boom met het grootste stamvolume ter wereld. Het is een altijd groene naaldboom uit het Sierra Nevadagebergte in Californië. De bomen kunnen in hun herkomstgebied zo’n 50 tot 80 meter hoog worden en veel regen en langdurige sneeuwval verdragen. De oudste mammoetbomen die nog in leven zijn,  leven al zo'n 2000 tot 3000 jaar! In Nederland kun je onder andere in de Kasteeltuinen van Arcen een Mammoetboom vinden.


Giant sequoia mammoetboom bosbrand

Natuurbranden doen hem niets
Sterker nog, de mammoetboom heeft baat bij natuurbranden. De zaden van deze boom zitten in een soort dennenappeltje. Deze dennenappeltjes gaan pas open wanneer ze uitgedroogd raken. Dat kan door de hitte van de zon of van bijvoorbeeld een brand gebeuren. Het schijnt zelfs zo te zijn dat door het te snel blussen van branden bij mammoetbomen, er nauwelijks nieuwe bij komen. De boom heeft zelf weinig last van het vuur. Hij heeft een dikke bast en de bouw van de boom beschermt hem tegen het vuur.

Sequoyah national park amerika

Sequoyah
Een andere naam voor de mammoetboom is de giant sequoia. Het ‘giant’ gedeelte hoeven we natuurlijk niet meer uit te leggen. Het woord ‘Sequoia’ komt van een Cherokee indiaan genaamd ‘Sequoyah’. Hij ontwikkelde een schrift voor zijn volk. Hier heeft hij uiteindelijk twaalf jaar over gedaan. Het duurde daarna ook nog een tijd voordat het schrift werd geaccepteerd door de Cherokee, die Sequoyah in het begin afwezen en dachten dat hij bezeten was door kwade geesten. Toch werd het schrift in 1825 als officieel verklaard.

Mammoetboom general sherman tree

General Sherman Tree
De General Sherman Tree is de grootste Mammoetboom ter wereld. Dat maakt hem dus ook meteen de grootste boom op deze aardbol. General Sherman staat in het Giant Forest in Sequoia National Park. In dit park kun je de grootste groep Mammoetbomen bij elkaar vinden. De General Sherman Tree is 83,6 meter hoog en heeft een stamomvang van 26 meter op 1 meter hoogte en en bij de bodem van de boom 31 meter. Recent onderzoek toont aan dat de boom zo’n 2100 tot 2200 jaar oud is.

Mammoetboom giant sequoia

Geneeskracht van de Mammoetboom
De Mammoetboom is een ingrediënt van de zogeheten Gemmotherapie. Dit is een natuurlijk alternatief voor chemotherapie. De Mammoetboom geeft vooral voordelen voor ouderen. Hij geeft jouw fysieke en mentale krachten een boost. Natuurlijk kun je dat als jongvolwassene tegenwoordig ook wel eens gebruiken 😉 De werking van de Mammoetboom gaat ouderdomsklachten tegen, helpt bij seniele aftakeling en bij prostaatklachten. Versteend hout van de Mammoetboom wordt gebruikt in kristaltherapie. Het staat voor kracht van de hemel naar aarde, toverkracht, eenheid met de natuur & wilde dieren en spirituele discipline.

Wat een indrukwekkende boom is het hè? Is er nog meer dat je graag zou willen weten over de Mammoetboom? Geef het aan ons door, dan zoeken wij het voor je uit ;)De Beukenboom

Take-aways van dit artikel:

 • De beukenboom is best bijzonder. Hij beschermt het beste tegen inslag van bliksem, omdat hij de elektriciteit afvoert de grond in. Ook kan hij schorsbrand oplopen van de zon, omdat hij een dunne bast heeft.
 • Volgens de Kelten ben je als je een beukenboom bent in de boomhoroscoop, een kwetsbare vredestichter. Iemand die niet tegen onrecht kan en altijd het beste in anderen wil zien.
 • De beukenboom werd door de Germanen en Kelten gebruikt om runen in te kerven, omdat hij zo'n dunne bast heeft. Daarom wordt hij altijd in verband gebracht met het ontstaan van het schrift.

Deze boom kent iedereen. Je komt hem waarschijnlijk dagelijks tegen. Maar hoe herken je deze bomen nou en wat maakt hen bijzonder, ondanks het feit dat ze zo normaal voor ons zijn geworden? Een gewone beuk herken je aan zijn gladde stam. Een beukenbos herken je aan de duisternis. Meerdere lagen van bladeren overlappen elkaar. De Saksen en oude Germaanse volken gebruikten beukenhout of schorsplaten om runen in te graveren. Daarom wordt deze boom altijd in connectie gebracht met het schrift. De boom kan meer dan 40 meter hoog worden en komt oorspronkelijk uit Midden-Europa, West-Rusland en de Kaukasus. 


Beukenboom gravure Kelten Germanen

Sprookjes en mythen

Beuken staan er ook om bekend dat ze vaak op afstand staan van elkaar, of zelfs dat er één boom eenzaam ergens staat. Maar ook in een beukenbos kun je duidelijk zien dat de bomen niet heel dicht op elkaar staan. Ook groeit er niets onder een beukenboom - let daar maar eens op als je er een tegenkomt ;-). Beukenbomen staan dus een beetje bekend als ‘eenzame’ bomen. Dit is de inspiratie geweest voor verschillende sprookjes en mythen, zoals bijvoorbeeld ‘De eenzame koning’.

Beukenboom Eenzame Koning

Geneeskracht van de Beuk
De Beuk wordt gebruikt in de bachbloesem. Dit stimuleert de verdraagzaamheid bij mensen met een arrogante, overdreven kritische houding naar anderen. In het vroege voorjaar zijn de nieuwe blaadjes van de boom eetbaar. Je kunt er eventueel ook een drank of likeur van maken. Ook zijn de bladeren van de Beuk urine-afdrijvend. Daarnaast kan uit het hout van de Beuk teer gehaald worden. Die teer werd vroeger gebruikt om huidaandoeningen, jicht en reuma te behandelen. Ook kan het nog steeds gebruikt worden als massagemiddel.

Beukenboom geneeskracht kruiden

De Beuk als beschermer
Wanneer je in het bos loopt en het plots begint te onweren, kun je het beste schuilen onder een Beuk. Deze bomen voeren de elektriciteit namelijk af de grond in, meer dan andere boomsoorten. Zelf hebben de bomen wel bescherming nodig van de zon, want de Beuk heeft een dunne bast en kan schorsbrand oplopen. Ook is de Beuk een wensboom. Wanneer je jouw wens in een beukenstok kerft en deze dan begraaft en achterlaat, kun je de wensen kenbaar maken aan de Beuk. Wanneer je hout of een blad van een beukenboom bij je draagt, wordt je creatieve vermogen versterkt.

Beukenboom beschermer onweer

De Beuk in de bomenhoroscoop
In de bomenhoroscoop van de Kelten vinden we de Haagbeuk en de Beukenboom. De Haagbeuk wordt beschreven als ‘een kwetsbare vredestichter’. Mensen die geboren zijn op 4 juni t/m 13 juni of op 2 december t/m 11 december behoren tot het teken van de Haagbeuk. Mensen met een Haagbeuk als boomhoroscoop hebben een diep gevoel voor rechtvaardigheid en zijn erg loyaal. Ze voelen zich soms te snel verantwoordelijk voor dingen en willen graag tegenstellingen overbruggen, omdat ze iedereen graag gelijke kansen geven en vergevingsgezind zijn. Ook als deze mensen het moeilijk hebben, dragen ze gelaten hun lot.

Beukenboom boomhoroscoop Kelten

De Beukenboom wordt beschreven als ‘een geduldige doorzetter’. Mensen die geboren zijn op 22 december behoren tot het teken van de Beukenboom. Mensen met een Beukenboom als levensboom wachten geduldig hun lot af. Ze zijn ervan overtuigd dat hun tijd wel komt. Als die tijd dan aangebroken is, kennen ze geen plankenkoorts. Ze pikken met flair hun nieuwe rol op. Ze willen alleen de lessen uit het verleden nog wel eens vergeten, omdat ze teveel gefixeerd zijn op het heden en de toekomst.

Het is toch wel een heel bijzondere boom hè? Ook al kom je hem zo vaak tegen. Is er nou nog iets wat je zou willen weten over deze prachtige boomsoort? Laat het ons weten, wij zoeken het graag voor je uit! :)De Treurwilg

Take-aways van dit artikel:

 • De Treurwilg is enorm belangrijk voor ons ecosysteem, omdat allerlei vogels en andere kleine diertjes nestjes bouwen in deze boom. Hij draagt dus bij aan het behoud van diersoorten.
 • Volgens de Kelten ben je als je een Treurwilg als levensboom hebt een 'flexibele durfal'. Je vindt dromen net zo belangrijk als rationeel denken en je neemt soms veel risico, omdat dit nu eenmaal bij het leven hoort.
 • Op de Treurwilg groeien honingzwammen. Deze zwammen geven licht in het donker. Dat ziet er een beetje spookachtig uit. Daarom dachten oude volkeren dat er spoken in de bomen woonden. 

  Wilgen zijn de meest voorkomende en kenmerkende bomen en struiken van onze oorspronkelijk natte en moerassige delta. Wereldwijd zijn er zo’n 300 verschillende soorten wilgen. Wilgen bieden voeding aan maar liefst 450 verschillende insectensoorten. Treurwilgen zijn over het algemeen solitaire bomen die je vaak langs het water kunt vinden. Het zijn onderhoudsarme bomen die veel ruimte nodig hebben, daarom staan ze vaak in parken aan de waterkant. Treurwilgen hebben weinig tot geen last van ziekten.

  Treurwilg boom three thursday

  Symboliek en mythologie
  De Treurwilg is een symbool voor vruchtbaarheid, dankzij zijn snelle groei. Maar ook van ongelukkige liefde, de dood en het dodenrijk. De Germaanse god Vidharr woonde in een Wilgenbosje. In de Keltische cultuur is de Treurwilg gewijd aan de godin Cerridwen. Bij de Grieken staat de Treurwilg in verband met watermagie en de godin Helige. Zeus en Hera zouden beiden onder een Treurwilg geboren zijn. In de Bijbel komt de Treurwilg niet heel positief naar voren. Judas zou zichzelf opgehangen hebben aan een Treurwilg en Jezus zou geslagen zijn met wilgenroeden. Ook zouden er heksen en spoken in Treurwilgen wonen volgens sommige volkeren. Door een tak van een Treurwilg bij je te dragen zou je makkelijker door alle stappen van rouw kunnen komen.

  Treurwilg mythologie

  Gebruik van de Treurwilg
  Treurwilgen worden al eeuwenlang gebruikt voor het afscheiden van erven en voor hek- en vlechtwerk, het maken van kisten, houtwol, houtskool en cricketbats. Uit palen van Wilgenhout kunnen na een aantal jaar nieuwe bomen groeien. De Eskimo’s gebruikten Wilgenhout voor het maken van het geraamte van hun kajaks. Tegenwoordig worden Wilgentenen wel eens gebruikt als geluidsscherm door deze door een metalen constructie te vlechten. Of ze worden door palen gevlochten voor het creëren van milieuvriendelijke oevers. De bast van de Treurwilg werd vroeger gebruikt als medicijn tegen reuma en jicht. De bast werkte als een soort pijnstiller, als de patiënt erop kauwde. In de bast van een Treurwilg zit namelijk salicine, het hoofdbestandsdeel van aspirine.

  Treurwilg geneeskracht boom

  De bewoners van de Treurwilg
  De Treurwilg geeft onderdak aan een hoop verschillende diersoorten. Ze zijn allemaal gek op hem. Het behoud van Knotwilgen is super belangrijk voor een vogelrijk ecosysteem. Steenuiltjes hebben een voorliefde voor knoestige wilgen. De kleinste uilensoort van Nederland kan uren stilzitten tegen de boom. Dan zit hij ook lekker beschut, want hij heeft bijna dezelfde kleur als de Treurwilg. Veel vogels vinden in de holen en gaten van de wilg perfecte plekjes om hun nestje te bouwen en veilig te kunnen broeden. Ook bunzingen en muizen zoeken graag beschutting in of bij een Treurwilg. Honingzwammen groeien vaak op het verrotte hout van wilgen. Ze lichten op in het donker, waardoor ze er een tikkeltje spookachtig uit kunnen zien.

  Treurwilg steenuil ecosysteem

  De Treurwilg als geboorteboom
  In de boomhoroscoop van de Kelten is de Treurwilg de ‘flexibele durfal’. Mensen die geboren zijn op 1 tot en met 10 maart of op 3 tot en met 12 september hebben de Treurwilg als levensboom. Dit betekent dat je erg flexibel en tolerant bent. Je zou je zowel bij een koningin als bij een zwerver thuis voelen. Dat maakt voor jou geen verschil 😊 Dromen vindt jij net zo belangrijk als het rationeel nadenken en realistisch blijven. Dingen die voor anderen normaal lijken, kunnen jou op een mooie manier raken. Je hebt een groot inlevingsvermogen, waardoor je niet snel onderscheid maakt tussen mensen. Ook ben je niet bang voor de dood. Je neemt soms veel risico, omdat dit nou eenmaal bij het leven hoort. Toch kun jij onder extreme omstandigheden en druk erg zen blijven. Jouw hoofd slaat niet snel op hol. Als je praktisch ingesteld bent, doe je soms grote ontdekking waarmee jij jouw dromen kunt waarmaken.

  Al zien ze er behoorlijk droevig uit, het zijn fantastisch mooie bomen en ze zijn erg belangrijk voor het ecosysteem. Is er nou nog iets wat je zou willen weten over deze prachtige boomsoort? Laat het ons weten, wij zoeken het graag voor je uit! :)

  De Sakura (Kersenbloesem)

  Take-aways van dit artikel:

  • De Sakura is een erg belangrijke boom voor de Japanse cultuur. Zijn bloeiperiode is de mooiste tijd van het jaar. Helaas staan de bomen slechts een week in het jaar in bloei.
  • De Sakura of kersenbloesem heeft meerdere betekenissen, maar hij staat vooral voor vergankelijke schoonheid. In de Tweede Wereldoorlog stonden de kamikaze vliegtuigen van de Japanners bekend als 'Kersenbloesems'. 
  • In Japan worden jaarlijks allerlei festivals gehouden ter ere van De Sakura. Het is een enorm belangrijk deel van hun leven, voor mensen uit alle standen. 


De kersenbloesem is een erg belangrijke boom voor de Japanners. De boom heeft helaas een erg korte bloeiperiode, ongeveer een week. Die bloeiperiodes verschillen nog wel een beetje per stad, maar de meeste Sakura’s bloeien in het begin van de lente, ongeveer eind maart. In een klein aantal steden bloeien de Kersembloesems al rond midden januari, maar ook dan duurt dit maar ongeveer een week. Mocht je deze bomen in bloei willen zien, dan moet je jouw reis naar Japan dus zorgvuldig plannen!

Sakura kersenbloesem boom japan

De betekenis van de Sakura-bloesem
De bloesem heeft meerdere betekenissen. Zoals al eerder genoemd, wordt de boom gezien als het teken van vergankelijke schoonheid. De Sakura staat ook voor het begin van de lente, want de bloesems komen pas tevoorschijn als de koude winter voorbij is. In de Tweede Wereldoorlog hadden de kamikaze-vliegtuigen van Japan de bijnaam ‘kersenbloesems’. Soms werden ze ook beschilderd met Kersenbloesems. Dit was omdat de kamikaze piloten hun leven gaven voor hun land. Dit wordt in Japan vergeleken met de Sakura, omdat deze boom alles geeft om zijn bloesems vast te houden tot hij uitgebloeid is. Men geloofde dan ook dat de zielen van de kamikaze-piloten zouden reïncarneren in een Sakura.

Sakura kersenbloesem hert japan boom

Waarom is de Sakura zo belangrijk voor Japan?
Er zijn twee belangrijke verklaringen voor de populariteit van deze boom in Japan. Japanners dachten vroeger dat er goden in de Sakura huisden, de Kami, die invloed hadden op de rijstoogst. Japanse boeren aanbaden de bomen hierom en brachten zelfs offers van sake. Een andere verklaring is dat Japanners de Chinese bewondering voor de natuur misschien overgenomen hebben. De fascinatie voor de Sakura zou in de Heian-periode (794-1185) zijn ontstaan onder de aristocraten. Onder de Sakura-bomen werd gezongen en poëzie geschreven. Een keizer uit die tijd, genaamd Saga, zou deze traditie over hebben genomen nadat hij het verhaal over de Kami in de Sakura hoorde. Hij begon met het geven van feesten onder de bloesembomen. Deze traditie begon bij de elite en stroomde later door naar het volk.

Sakura kersenbloesem blad boom bloem

Vergankelijke schoonheid
De Sakura is in Japan een symbool voor vergankelijke schoonheid. Daarom zie je deze vaak afgebeeld staan op kimono’s of servies. De Sakura is ook nauw verbonden met de samoerai en bushido cultuur in Japan. Deze geloven zien het leven als iets dat mooi en kort is, net als de bloeiperiode van een Sakura. De bloeiperiode van de Sakura is in Japan ook een populaire tijd om te trouwen. In de bloeiperiode van de Sakura worden in Japan veel evenementen en festivals gehouden in eer van deze boom. Dit is een belangrijk deel van de Japanse cultuur.

Sakura kersenbloesem japan boom

Producten van de Sakura boom
In Japan kom je de Kersenbloesem echt overal tegen, ook in een hoop producten. Bijvoorbeeld in verschillende schoonheidsproducten, waaronder parfum met Sakura-geur. Ook zijn er drankjes met Kersenbloesem erin en tegenwoordig zelfs KitKat met Kersenbloesem. Mocht je ooit in Japan geweest zijn en nog een 100-yen muntje thuis hebben liggen, kijk dan maar eens op de achterkant. Zelfs daar is de Sakura boom te vinden.

Sakura kersenbloesem Japan boom bloem

Wat zijn het toch prachtige bomen hè? Is er nou nog iets wat je zou willen weten over deze prachtige boomsoort? Laat het ons weten, wij zoeken het graag voor je uit! :)


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN
x