Bananen worden enorm veel gegeten in Nederland, maar ze groeien hier van oorsprong niet. Bananenbomen zijn tropische bomen, met enorme bladeren. Binnenshuis kunnen ze eventueel wel gehouden worden, maar ze zijn niet makkelijk in onderhoud. Officieel zijn het eigenlijk planten, geen bomen, toch staan ze algemeen wel bekend als Bananenbomen. De trossen bananen die aan de bomen groeien kunnen tot wel 50 kilo wegen! :o
Mythologie en symboliek
Bananen zijn enorm belangrijk in de cultuur van Hindoes, zowel op een positieve als negatieve manieren. Zo geloven ze bijvoorbeeld dat er vrouwelijke geesten in Bananenbomen wonen. Het verhaal is afgeleid van de Maleise mythologie. De vrouwelijke geesten worden de pontianak genoemd. Het zijn geesten van vrouwen die zijn gestorven tijdens de zwangerschap en die uit de dood terug zijn gekeerd om kinderen en aanstaande moeders aan te vallen. Niet heel gezellig, maar gelukkig heeft de Bananenboom ook nog een positieve betekenis voor de Hindoes. Hij staat namelijk voor eeuwige kennis en kalmte.
Bananen zijn radioactief
Dat klinkt misschien nogal heftig, vooral wanneer je graag bananen eet, maar het is niet zo erg als het klinkt. Alles dat we eten stelt ons bloot aan een zekere vorm van radioactiviteit. Dit komt doordat ze kalium bevatten. Eén op de 8550 kaliumatomen is een radioactieve kalium-40-isotoop. Bananen bevatten meer kalium dan de meeste voedingsmiddelen, dus zijn ze ook net wat hoger in straling. Verder is het niets om je zorgen om te maken, want voor een levensbedreigende dosis zou je 80 jaar lang zo’n 700 bananen per dag moeten eten. Dan is het waarschijnlijk ook niet meer de straling waar je dood aan gaat.
De geneeskracht van de Bananenboom
Veel mensen denken dat een banaan helemaal niet zo gezond is. Ongezond zelfs. Waarschijnlijk omdat er veel suiker in zit. Toch is dit heel onterecht. Een banaan bevat wel meer calorieën dan andere fruitsoorten, maar hij bevat veel gezonde vezels en belangrijke voedingsstoffen. Je kunt dus makkelijk iedere dag een banaan eten en het kan gewoon gezien worden als gezond tussendoortje. Vooral wanneer je veel en intensief sport is het verstandig om tussendoor een banaan te eten. Bananen bevatten veel vitamine C, waardoor ze in de winter kunnen helpen de griep tegen te gaan. De vruchten bevatten daarnaast veel ijzers, waardoor ze goed zijn voor mensen met kwalen aan hun schildklier of voor zwangere vrouwen. Bananen bevatten ook veel vitamine B6, B11 en magnesium. Bananen kunnen dus weldegelijk helende vruchten zijn. Mensen met een maagzweer of met maagzuur kunnen ook verzachting vinden met het eten van een banaan.
Wie houdt er nou niet van hazelnoten? Als je nu wil zeggen ‘ik’, denk dan maar eerst eens even goed na! In Nutella zit namelijk hazelnoot 😉 Dat hebben we allemaal te danken aan de Hazelaar, de boom waaraan deze heerlijke noten groeien. Er zijn maar liefst 12 soorten van de Hazelaar en hij behoort tot de Berkenfamilie. De bomen worden veel geplant in parken en steden als decoratie en zijn vruchten worden voor allerlei doeleinden gebruikt, waaronder het produceren van hazelnootolie en natuurlijk onze favoriete chocopasta 😊
Symboliek en mythologie
Vroeger geloofde men dat er slangachtige wezens bij de wortels van Hazelaars woonden. Wanneer er een maretak op een oude Hazelaar groeide en er gaten in de bladeren zaten, was dat het teken dat er bij de boom een slangenkoning woonde. Als het iemand zou lukken om de slangenkoning op Sint-Jansdag uit te graven en te vangen, dan geloofde men dat die persoon speciale krachten zou ontvangen. Diegene zou zichzelf dan bijvoorbeeld onzichtbaar kunnen maken! Waarom op Sint-Jansdag? Omdat er vaak veel hazelnoten aan de bomen groeiden op die dag, vooral als het erg warm was. Takjes van een Hazelaar werkten als bescherming. Ze werden als hanger gedragen en werden in stallen gehangen om vee te behoeden voor ziektes.
Geneeskracht van de Hazelaar
Zowel de vruchten als de bladeren van de Hazelaar kunnen voor medicinale doeleinden gebruikt worden. Je kunt de bladeren niet eten, maar je kunt ze wel koken in water. Als je dit water vervolgens 12 uur laat staan krijg je een koude thee die je drie keer per dag moet drinken voor een therapeutisch effect. Natuurgeneesmiddelen die van bladeren van de Hazelaar of van hazelnoten gemaakt zijn werken vernauwend voor de haarvaten en kleine bloedvaten. Het maakt de aders ook steviger, dat komt omdat er veel vitamine P in zit. Extracten van de Hazelaar en zijn vruchten worden in de fysiotherapie onder andere gebruikt bij spataders, nachtelijke beenkrampen, oedemen en een zwaar gevoel in de benen. Het blad en de schors van een Hazelaar stelpen daarnaast het bloeden en worden gebruikt bij milde verwondingen en niet helende wonden.
De Hazelaar als levensboom
De Hazelaar is jouw levensboom als je geboren bent tussen 22 en 31 maart of tussen 24 september en 3 oktober. Als jij geboren bent in het teken van een Hazelaar, dan ben je een ‘wellustige pionier’. Je valt niet enorm op, maar weet toch een grote invloed te hebben op je omgeving. Je bent bescheiden en begripvol en weet zo de harten van veel mensen te winnen. Waar je voor op moet letten, is dat je mensen niet te snel manipuleert, want hier ben je soms iets te goed in. Als Hazelaar ben je constant op zoek naar vernieuwing en nieuwe ervaringen, soms zo erg dat je dingen niet eens de kans geeft om even rustig te wortelen. Een beetje meer geduld kan geen kwaad! In de liefde ben je erg wispelturig, maar je bent wel een eerlijke en tolerante partner. In jouw jeugd kun je nogal eens emotioneel en labiel zijn. Je hebt een groot gevoel voor jouw medemens en strijdt graag voor het algemeen belang, soms zelf op een ietwat overdreven manier.
De Lijsterbes is erg belangrijk voor het ecosysteem. Ze worden namelijk druk bezocht door insecten en vogels, die de rode bessen erg lekker vinden. Ook de bladeren van de boom zijn voor veel dieren deel van hun dagelijkse menu. De wetenschappelijke benaming voor de boom is ‘Sorbus Aucuparia’. Aucuparia is afgeleid van ‘Aucupor’, wat ‘vogelvangst’ betekent. De bessen van de boom werden vroeger gebruikt om vogels mee te lokken en te vangen. Lijsterbessen kunnen bijna overal groeien en zijn winterhard, maar bij droog weer laten ze wel een deel van hun bladeren vallen.
Symboliek en mythologie
In de oude Griekse cultuur was de Lijsterbes gewijd aan Aphrodite, de Godin van liefde en schoonheid. Eigenlijk had de boom in elke cultuur wel een positieve naam. De Romeinen geloofden dat Lijsterbessen toverbomen waren, omdat ze groeiden uit de bloeddruppels van een adelaar die met demonen vocht. De Lijsterbes werd door hen ook vaak op kerkhoven geplant om demonen en boze geesten weg te houden. Ook voor de Kelten wordt de boom gekoppeld aan tovenarij en magie. De Druïden gebruikten daarom takken van de boom bij hun rituelen. Vooral in Wales werd de Lijsterbes als een heilige boom gezien. Ten slotte geloofden de Ieren dat de vrouw ontstaan is uit een Lijsterbes.
Geneeskracht van de Lijsterbes
De bessen van de boom zijn enorm voedzaam en erg gezond. In Nederland werd lang gedacht dat de bessen van een Lijsterbes giftig waren, waarschijnlijk door hun vuurrode kleur. In Engeland en Scandinavië werden de bessen al lang geplukt en gegeten en uiteindelijk hier dus ook. In de volksgeneeskunde worden de bessen al een lange tijd gebruikt voor thee en siroop. Die thee en siroop gebruikten ze in die tijd tegen reuma, verstopping en bloedingen. Er werd ook koude drank van gemaakt, die diende als gorgelmiddel tegen heesheid. De bessen van de Lijsterbes worden ook gegeten door zangvogels, die daardoor mooi kunnen zingen!
Het gebruik van de Lijsterbes
Het hout van de boom is erg hard, waardoor het geschikt is om meubels, keukengerei of gymnastiektoestellen mee te maken. Jonge twijgen van een Lijsterbes worden verwerkt in rijshout. Dit gebeurt in Friese rijs bossen en in het Brabantse Haringband. Vroeger gebruikte men de bast van de Lijsterbes voor het looien van leer. Ook de vruchten van de boom kunnen op verschillende manieren nuttig zijn. In Nederland verwerken wij de bessen vaak tot jam, hiervoor moeten ze eerst 8 tot 12 uur in verdund azijn weken. Tegenwoordig zijn gedroogde bessen van de Lijsterbes een geschikte surrogaat voor koffie.
De Lijsterbes als levensboom
De Lijsterbes is jouw levensboom als je geboren bent tussen 1 en 10 april of tussen 4 en 13 oktober. Als jij een Lijsterbes bent, ben je een ‘schipperende wereldverbeteraar’. Je geeft zelf graag het goede voorbeeld. Daarnaast neem je ook in elke situatie graag de touwtjes in handen en zorg je ervoor dat alle ogen op jou gericht zijn. Lijsterbessen zijn oprechte vrienden en verwachten dat ook van de ander, want andere mensen helpen is voor hem heel normaal. Maar wanneer je een Lijsterbes bedriegt, ben je hem voorgoed kwijt. Hij zal de banden verbreken en je zult niets meer van hem horen. Als jij een Lijsterbes bent, hou je van het leven. Je reist graag en verhuist ook vaak. Daarnaast maken jouw smaak en fijngevoeligheid je erg geschikt voor kunstzinnige beroepen.
De Olijfboom is voor de meeste mensen wel bekend. En als de boom niet bekend is, dan is zijn olie dat wel. Olijfolie wordt tegenwoordig door de meeste huishoudens in Nederland gebruikt bij het koken. Ook zijn olijven een populair borrelhapje geworden. De bomen zijn wel moeilijk mooi en gezond te houden in Nederland, omdat ze eigenlijk niet gemaakt zijn voor ons klimaat. Het zijn mediterrane bomen, die je veel vindt in landen als Griekenland en Spanje.
Symboliek van de Olijfboom
De Olijfboom is een belangrijk symbool in de Griekse cultuur. Dit begon al in de Oudheid, maar is vandaag de dag nog steeds van toepassing. De dichter Homerus, die 800 jaar voor Christus leefde, verwees naar olijfolie als ‘vloeibaar goud’. Ook kwam de Griekse held Hercules in aanraking met een Olijfboom. Hij droeg een krans van bladeren van een Olijfboom en zijn knuppel zou zijn gemaakt van het hout van zo’n boom. Hij was ook degene die een Olijfboom plantte in de stad Olympia. De Griekse godin Athena heeft ook een verleden met de Olijfboom. Toen zij tegen Poseidon streed om te stad Athene, schonk zij deze stad zijn eerste boom. Je raadt het al: een Olijfboom. De boom gaf direct vruchten, waardoor de inwoners van de stad dit als een waardevol gift zagen. En zo werd de stad naar Athena vernoemd.
Geneeskracht van de Olijfboom
Olijven zijn super gezonde vruchten. Hoewel ze bij het koken meer als groente worden gebruikt, zijn ze biologisch gezien fruit. In olijven zitten van nature histamine blokkers. Die blokkers voorkomen dat histaminereceptoren zich binden aan histamine. Dat betekent dus dat allergische reacties hierdoor tegen worden gegaan. Olijven hebben namelijk sterke ontstekingsremmende eigenschappen op celniveau. Daarnaast verminderen olijven de oxidatie van het cholesterol, waardoor er minder plaque gehecht raakt aan de wanden van de aderen. Olijven kunnen dus helpen tegen hartkrampen en het versmallen en dichtslibben van de aderen. Olijven en olijfolie worden daarom preventief gebruikt bij hart- en vaatziekten. Wanneer je olijfolie gebruikt bij het koken is het wel belangrijk dat je goed op de fles kijkt of de olie geschikt is om mee te bakken, of eigenlijk alleen bedoeld is voor in salades. Extra virgin olijfolie is niet geschikt om in te bakken en reguliere olijfolie alleen op laag vuur.
De Olijfboom als levensboom
De Olijfboom is jouw levensboom als je geboren bent op 23 september. De Olijfboom staat in de boomkalender van de Kelten voor wijsheid. Als de Olijfboom jouw levensboom is ben je ‘een goede vriend’. Je houdt van de zon en van warmte, maar ook van vriendelijke gevoelens. Je bent een redelijk en evenwichtig persoon en ontwijkt daarbij ook agressie en geweld. Als persoon ben je meelevend, meelijdend en spontaan. Door jouw rustige en spontane karakter help je anderen hun situaties beter te begrijpen en in te zien. Als jij jouw ervaringen niet kwijt kunt, dan zonder jij je af. Ook vind je het enorm belangrijk om vrede te bewaren, waardoor je jezelf soms te snel en te veel wegcijfert. In de liefde heb jij geen last van jaloezie, of je toont het in ieder geval niet. Je respecteert de vrijheid van jouw partner, al kan het je soms pijn doen. Dit is een mooie eigenschap die niet voortkomt uit angst of zwakte.
De Appelboom is één van de meeste geliefde fruitbomen in Nederland. Ze vergt niet veel onderhoud en de vruchten zijn erg veelzijdig. Wie houdt er nou niet van appeltaart en appelmoes? In het voorjaar zijn de bomen te herkennen aan de prachtige bloesem die ze dragen, die allerlei kleuren kan hebben. Van wit tot roze. De appels komen vaak pas richting het najaar. Appelbomen worden niet enorm groot, waardoor je ze prima in je tuin kunt planten. Wel zijn ze erg gevoelig voor ziekten, wat je dus goed in de gaten moet houden.
Mythologie rondom de Appelboom
De Appelboom wordt in veel culturen gewijd aan de godinnen van liefde, erotiek, vruchtbaarheid en onsterfelijkheid. In de Griekse mythologie woonden de Hesperiden, de dochters van de nacht, in een tuin waar de gouden appels van de zon groeiden. Deze tuin werd bewaakt door een draak met honderd hoofden. Dan heb je natuurlijk ook het bijbelverhaal, dat voor de meeste mensen wel bekend is. De appel is hier het symbool voor verleiding en zonde. De naïeve en verleidelijke Eva brak Gods gebod en at een appel van de Boom van Goed en Kwaad. Hierdoor werd de mensheid verbannen uit Eden.
Appels in sprookjes
In sprookjes krijg je niet zo’n positief beeld van de appel. Sneeuwwitje werd door de Boze Koningin in slaap gebracht met een vergiftigde appel, omdat ze jaloers was op haar schoonheid. In het sprookje van Vrouw Holle spelen appels ook een belangrijke rol. In dit sprookje ontmoet een meisje op haar weg door de onderwereld een Appelboom. De Appelboom zegt: ‘Schud mij, want mijn appels zijn allemaal rijp!’
Het meisje schudt de boom en krijgt hiervoor een regen van goud. Haar stiefzus loopt daarentegen de boom gewoon voorbij. Hiervoor wordt zij gestraft met een regen van pek.
De toverkracht van de Appelboom
De Appelboom wordt al eeuwen als geboorteboom en levensboom gezien. Bij de geboorte van een kind werd een Appelboom geplant om het te vieren. Wanneer de boom verpieterde, kon dat betekenen dat het kind op jonge leeftijd zou overlijden. Als de boom daarentegen goed groeide, was dit een teken dat het kind een lang leven kreeg. De ziel van de mens werd als het ware gekoppeld aan de ziel van de Appelboom. In het oude Griekenland had de boom daarnaast nog een andere betekenis. Een pas getrouwd stel moest appels of kweeappels eten om hun vruchtbaarheid te stimuleren. Aan de andere kant werden Appelbomen ook in verband gebracht met heksen en monsters. Heksen zouden op de vrijdagnacht rond een Appelboom dansen, waardoor ‘de nachtmerrie’ verscheen in de gestalte van een appel.
De Appelboom als levensboom
In de boomkalender van de Kelten is de Appelboom een ‘geboren bemiddelaar’. De Appelboom is jouw levensboom als je geboren bent tussen 25 juni en 4 juli of tussen 23 en 31 december. Je bent goed in het overbruggen van tegenstellingen. Aan de ene kant droom je van een mooiere en meer vreedzame wereld, maar aan de andere kant streef je naar het haalbare. Ook ben je erg tolerant. Je accepteert dat iedereen zijn eigen weg wil gaan en je helpt mensen hier graag bij. Je bent een open persoon en bent ook het liefst onder de mensen. Bij verdriet word je soms passief, maar vaak ga je dan op zoek naar iemand die je kunt helpen, om jezelf zo ook door die periode heen te slepen. Mensen met een Appelboom als levensboom bereiken vaak een hoge en verantwoordelijke positie.
Er bestaan enorm veel verschillende soorten Palmbomen, zo’n 3000 tot 4000. De bomen komen vooral in de tropen en subtropen voor, maar er zijn ook winterharde soorten. De winterharde Palmen vragen wel goede verzorging en moeten goed afgedekt worden tegen vorst. Er zijn Palmbomen die eetbare vruchten leveren, maar dit geldt niet voor alle soorten. Andere soorten zijn geschikt als grondstof voor olie.
Een Palm is eigenlijk geen boom
Geen boom? Maar hij heeft toch gewoon een stam en bladeren, net als bomen? Ja, dat klopt. Toch is een Palmboom geen echte boom. Zijn stam is een schijnstam, die bestaat uit opeengestapelde bladvoeten nadat de bladeren zijn afgevallen. Ze hebben dus geen jaarringen, zoals bomen die hebben. Hierdoor hebben Palmbomen ook een andere groeiwijze dan bomen. Er kunnen allerlei soorten vruchten aan Palmbomen groeien, niet alleen kokosnoten. Andere eetbare vruchten die aan Palmen kunnen groeien zijn bijvoorbeeld dadels, awarras, moriches, palmperzikken en salakken.
Mythologie
Volgens de Griekse mythologie werd de tweeling Apollo en Artemis geboren onder een Palmboom. Zij zijn de kinderen van Zeus en Leto. Ze werden geboren op het drijvende eiland Delos, waar ze zich verschuilden voor de woede van de godin Hera, de echtgenote van Zeus. Hera stuurde de slang Python achter Leto aan, waardoor ze nergens veilig haar kinderen kon baren, behalve op het eiland Delos. Tijdens de geboorte van de goddelijke tweeling zouden zwanen het eiland hebben omcirkeld. Daarom werd de zwaan een symbool voor Apollo. Volgens de mythologie van de Guanari, een volk uit Zuid-Amerika, is een Palmboom de enige bescherming tegen de Ao Ao. De Ao Ao is een monster dat op een schaap lijkt, maar dan met enorm scherpe slagtanden. Een Palmboom heeft namelijk een onbekende maar overtuigende kracht die de Ao Ao wegjaagt.
Geneeskracht en gezondheid
De palmperzik is een enorm gezonde vrucht. Hij bevat veel proteïnen en aminozuren die belangrijk zijn voor het menselijk lichaam. Voor kinderen en jongeren kan de vrucht de groei stimuleren, omdat er zo veel belangrijke voedingsstoffen in zitten. Mensen die ernstig ziek zijn geweest of net uit het ziekenhuis komen, kunnen de vrucht eten om aan te sterken. Ook voor topsporters en mensen met een fysiek zwaar beroep kan de palmperzik wonderen doen. De Zegepalm of Zaagpalm wordt gebruikt tegen onvruchtbaarheid en impotentie en kan de spierkracht vergroten. De Zegepalm herstelt de hormonale balans van de man, wat kan leiden tot meer seksuele energie en verhoogde vruchtbaarheid. Ook kan hiermee kaalheid tegengegaan worden. Dit komt omdat de Zegepalm ervoor zorgt dat er minder testosteron wordt omgezet naar DHT. Hierdoor verliezen mannen minder snel hun haar.
Populieren behoren tot de familie van de wilgachtigen. Er zijn vier soorten populieren: de Zwarte Populier, de abelen en de espen, de balsempopulieren en de grootbladige soorten. De Zwarte Populier en de Ratelpopulier zijn voor ons inheemse soorten. Populieren groeien van nature op vochtige en voedselrijke bodems, maar dat is ook nog wel afhankelijk van de soort. Op Populieren leven allerlei insecten, waaronder vlinders, rupsen, torren en kevers. De bomen zijn enorm windbestendig, soms zelfs zeewind bestendig. Hun wortels breiden zich ver uit, waardoor ze soms de grond open kunnen drukken. Het is dus niet handig om Populieren te dicht bij een bestrate weg te zetten.
Populieren in de mythologie
In de Griekse mythologie ontstonden Populieren uit de Heliaden, de kinderen van de zon. De zussen van Phaethon, zoon van de zonnegod Helios. Phaethon werd door Zeus gestraft omdat hij roekeloos was. Hij was namelijk te dicht bij de aarde gekomen, waardoor de rivieren waren uitgedroogd. Als straf hiervoor stuurde Zeus de bliksem op Phaethon af, waardoor hij in de grote rivier Eridanus stortte en verdronk. Door hun verdriet veranderden de Heliaden in Zwarte Populieren, aan de oever van de rivier waarin hun broer verdronk. In die tijd zagen de mensen het plakkerige vocht van de bladknoppen als de tranen van de Heliaden. De Zwarte Populier en de Zilverpopulier werden beiden in verband gebracht met de dood. De Zwarte Populier staat symbool voor nacht, verdriet en verlies en de Zilverpopulier voor licht, verlossing en bevrijding. Ze staan eigenlijk voor de twee manieren waarop je naar de dood kunt kijken.
Geneeskracht van de Zwarte Populier
De binnenbast van de Zwarte Populier is eetbaar. Hij kan gedroogd worden of er kan poeder van gemaakt worden. Daaruit ontstaat dan een soort meel, waarvan je brood kunt bakken. In het oude Griekenland werden de bladknoppen van de Zwarte Populier gebruikt voor pijnbestrijding. Tegenwoordig wordt de bast nog steeds gebruikt in pijnstillende balsems. De knoppen kunnen onder andere helpen bij ontstekingen van de bovenste luchtwegen, bronchitis, maagproblemen en nierproblemen. Ze kunnen ook uitwendig worden gebruikt bij verkoudheid, artritis, reuma, spierpijn en droge huidaandoeningen. De bast van de Populier wordt door kruidengeneeskundigen gebruikt bij onder andere jicht, reuma, artritis, onderrugpijn, urinewegproblemen, leveraandoeningen, zwakte, anorexia, koorts en het verlichten van pijn bij menstruele krampen.
De Populier als levensboom
Als de Populier jouw levensboom is volgens de boomhoroscoop van de Kelten, dan ben je een zorgeloos gezelligheidsdier. De Populier is jouw levensboom als je bent geboren tussen 1 en 14 mei of tussen 5 en 13 augustus. Als echte Populier ben je buigzaam en flexibel, maar net als de levensboom ben je sterk geworteld. Je hebt geen moeite om je aan te passen, maar laat mensen ook niet over je heen lopen. Je maakt makkelijk contact met nieuwe mensen en je koestert je bestaande relaties. Wanneer je in een koude en afstandelijke omgeving bent, trek jij je liever terug. Je hebt een hekel aan fanatici en bekrompen mensen. Je maakt je geen zorgen over de toekomst, waardoor je soms iets te makkelijk denkt over dingen. Je moet opletten dat je jouw grenzen goed bewaakt, want dit wil je nog wel eens vergeten.
Mensen denken vaak dat Vijgenbomen niet kunnen overleven in het Nederlandse klimaat. Dat is echter niet waar. De meeste Vijgen zijn namelijk winterhard. Vijgen zijn ook erg makkelijk te onderhouden, waardoor het super gave bomen zijn om in je tuin te planten! Een Vijgenboom kan snel uitgroeien tot een zo’n 10 meter hoge boom of struik en is van nature afkomstig uit Azië. Ze werden in eerste instantie aangeplant vanwege hun eetbare vruchten.
De Vijgenboom in de mythologie
De Vijgenboom wordt bij veel volkeren als heilige boom vereerd. Naast de Olijfboom en de Druivenstruik is hij een symbool voor vruchtbaarheid, overvloed en ontwaken. De boom komt vooral veel voor in de Indiase godsdienst. Een vanuit de hemel omlaag groeiende Vijgenboom is voor hen het symbool voor de wereld, het zou immers een Vijgenboom zijn geweest waaronder Boeddha verlicht werd. In de Griekse mythologie wordt de Vijgenboom gekoppeld aan de strijd tussen oppergod Zeus en de Titanen, die negen jaar duurde. Daarnaast was de Vijg ook de boom van Dionysos, god van de roes en extase.
De godin Demeter gaf een Vijg aan het volk van Attica, waar zij troost zocht nadat haar dochter Persephone door Hades was ontvoerd. Ook in de bijbel vinden we de Vijgenboom terug. Jezus van Nazareth vervloekte een onvruchtbare Vijgenboom in het Nieuwe Testament. Dit wordt tegenwoordig geïnterpreteerd als veroordeling van het Joodse volk. Tenslotte was de Vijg voor de Romeinen een symbool voor de vrouw, door zijn hartvormige bladeren die op een vagina lijken. Veel verschillende betekenissen voor deze mooie boom dus 😉
De Vijg
De vruchten van de Vijg zijn eigenlijk geen echte vruchten. De bloemen van de boom groeien namelijk in de groene, peervormige uitgegroeide bloembodem. De vrouwelijke bloem zit onder in de holle ruimte en de mannelijke boven bij de kleine opening. De vruchten worden zo’n 5 tot 8 centimeter lang. Ze zijn eerst groen en wanneer ze rijp zijn, zie je een oranjebruine kleur. Het vruchtvlees kan groen of rood zijn en is erg zoet. Wel bevat het een hoop kleine zaadjes. Alleen de Vijgenbomen met vruchtbare vrouwelijke bloemen kunnen vruchten produceren. De bomen met mannelijke bloemen zijn meer voor de sier en voor de bestuiving. De Vijgenboom kan drie verschillende bloeiwijzen hebben. De zomerbloeiwijze, de lentebloeiwijze en de herfstbloeiwijze. De zomerbloeiwijze zorgt voor de productie van vruchten en de bomen die in de lente bloeien zorgen voor verstuiving. Tenslotte zorgen de bomen die in de herfst bloeien voor de voortplanting van galwespen.
Medicinaal gebruik van de Vijgenboom
De bladeren van een Vijg zijn goed voor diabetici. Het eten van de bladeren verhoogt namelijk het insulinegehalte. Een goede vervanging voor een deel van de insuline aanvulling die een diabetes patiënt nodig heeft. De vruchten van de Vijgenboom zijn erg gezond. Ze bevatten veel vezels en zijn daarom goed tegen constipatie, indigestie en maagpijn. Vijgen bevorderen de spijsvertering. Goed voor een healthy lifestyle! 😊 De Vijg heeft ook een medicinale werking bij keelpijn. Dat komt omdat de vruchten vol zitten met slijmstoffen en polymeren. Polymeren helpen om de keel te smeren en de slijmstoffen beschermen de slijmklieren. Ook zijn de vruchten rijk aan calcium en kalium. Als je minder sterke botten hebt is het eten van vijgen dus een super goede oplossing.
De Vijgenboom als levensboom
Als de Vijgenboom volgens de boomhoroscoop van de Kelten jouw levensboom is, dan ben je een vriendelijk gevoelsmens. De Vijgenboom is jouw levensboom als je bent geboren tussen 14 en 23 juni of tussen 12 en 21 december. Je bent erg fijngevoelig en neemt vaak de hele wereld op je schouders. Het is belangrijk voor je om je af en toe even terug te trekken, zodat je niet emotioneel overbelast raakt. Als je dat niet doet kan het zijn dat je jouw omgeving verstikt (emotioneel gezien). Het is belangrijk om je fijngevoeligheid te accepteren en je niet te verliezen in iedere nieuwe indruk. Probeer een goede balans te houden tussen jouw verschillende emoties.
De Zomereik is een boom die lang leeft en die tussen de 25 en 35 meter hoog kan worden. De oudere exemplaren van deze boomsoort hebben grove takken en een diepgegroefde bast. De Zomereik heeft een korte bladsteel, in tegenstelling tot de Wintereik. Helaas staan de bomen tegenwoordig vooral bekend om het gevaar van processierups. Maar de Zomereik is enorm belangrijk voor ons ecosysteem, want er leven allerlei organismen op.
Mythes en legendes
Eiken symboliseren waardigheid, wijsheid en de verbinding tussen hemel en aarde. Voor prehistorische volkeren was de machtige Eikenboom een kanaal waarmee de kracht van de Goden overgebracht kon worden op de mensheid. Dat geloof is tot stand gekomen toen er een Eik door blikseminslag in brand vloog. Bij de Germanen was de Eik aan de god Donar gewijd, de god van de donder en het onweer. De bliksem treft namelijk vaker Eiken dan andere bomen. Dit komt omdat Eikenbomen erg oud worden en daarom vaak de hoogste bomen in een bos zijn. Ook hebben ze diepe wortels en zijn ze dus goed geaard. De Eik was ook de heilige boom van de Kelten. Volgens hen was iedere Eik bezield door een fee en daardoor een geluksbrenger. De Maretak, of Mistletoe, is ook afkomstig van de Eikenboom.
Afkomst van de naam ‘Eik’
Eik is een oud-Germaans woord. Het betekent ‘boom’. Dat is nog eens toevallig 😉De Latijnse naam voor Zomereik is ‘Quercus robur’. ‘Quercus’ is afkomstig van de Indogermaanse naam ‘Perkus’, die ‘vuurbrand’ of ‘Eikenboom’ betekent. ‘Robur’ betekent hard (Eiken)hout. In het Grieks heet de Eik een ‘Drus’, wat verwijst naar een Druïde, een Keltische priester. Die Druïdes werden door de Kelten ook wel ‘Eikmensen’ genoemd. De naam ‘Eik’ komt in verschillende plaatsnamen voor in Nederland en België, zoals bijvoorbeeld Maaseik.
Sprookjes
Jeanne D’Arc zou ter dood veroordeeld zijn omdat zij van de Tovereik van Bourlemont kracht had gekregen om haar volk de overwinning te bezorgen. Ook Robin Hood is verbonden met de Eik. De Eik is een sprookjesboom. Er wordt gezegd dat er elfjes wonen in holle Eiken. Natuurlijk is dat niet zo vreemd, aangezien Eikenbomen vaak veel gaten hebben waar dingen in verstopt kunnen worden. De Eik wordt gezien als de koning van het bos.
Geneeskracht van de Zomereik
De Kruidenwetenschapper uit de 16e eeuw, Rembert Dodoens, gebruikte blad, schors en schillen van de Eik bij bloedspuwen, bloed in de stoelgang en bloed in de urine. Fijngesneden Eikenbladen werden gebruikt om open wonden te behandelen. Tegenwoordig wordt er van eikels eikelkoffie of eikelcacao gemaakt. Dit is niet alleen een vervanger voor gewone koffie, het wordt ook gebruikt om allerlei kwalen te behandelen. Bijvoorbeeld kinderbuikloop, bloedarmoede, Engelse ziekte, huidaandoeningen en nog veel meer.
De Eik als levensboom in de boomhoroscoop
Mensen die geboren zijn op 21 maart hebben de Eik als levensboom in de boomhoroscoop van de Kelten. Dat betekent dat je een ‘ijzeren doorzetter’ bent. Je hebt dezelfde kracht en vastberadenheid als de Eik. Je gaat graag tegen de stroom in en wanneer je tegengewerkt wordt, wekt dat bij jou alleen maar extra vechtlust op. Ook heb je een ijzeren gestel. Eiken worden namelijk vaak enorm oud. Je wil altijd graag nuttig bezig zijn. Aan zinloos rondhangen heb je een hekel. Als dingen tegen zitten, ga jij niet bij de pakken neerzetten en stort jij je volledig op het nieuwe doel. Je blijft altijd jezelf, onder alle omstandigheden en je kunt je totaal wijden aan doelen die je voor jezelf stelt.
De Taxusboom of Venijnboom is een conifeer die je kunt herkennen aan de rode besjes die tussen zijn naalden groeien. Hun naalden zijn stevig en kunnen goed tegen de kou. Ook groeien ze erg langzaam. De Taxusboom kun je overal ter wereld tegenkomen. In Nederland zijn ze makkelijk te herkennen, omdat ze in de winter groen blijven. Vroeger werden ze daarom ook gezien als de boom van het leven. Maar tegelijkertijd is het ook de boom des doods, aangezien hij enorm giftig is. De Taxusboom wordt zo’n 2,5 tot 20 meter hoog en kan 500 jaar oud worden.
De boom des doods
Oké, dat klinkt misschien wel erg heftig, maar de Taxusboom kan levensgevaarlijk zijn. De Taxus is namelijk super giftig. De bast van de boom is giftig, de bladeren zijn giftig en zelfs het stuifmeel is giftig. Het woord toxisch komt ook af van de Taxus. Als je eet van de Taxus kun je gaan trillen, ademhalen kan moeilijk worden, je hartslag kan versnellen, je kan flauwvallen, of zelfs dood gaan. Er worden wel eens dode dieren gevonden onder een Taxus, met name paarden. Echt alles is giftig aan de plant, ook de besjes. Of ja, de zaadjes van de besjes. Het vruchtvlees in principe niet. Vogels hebben geen last van het gif van de zaadjes, die poepen het gewoon weer uit. Op die manier worden Taxussen dan ook verspreid over het land.
Maar hij redt ook levens
Sommige giftige planten kunnen op bepaalde manieren ook als medicijn gebruikt worden. In de jaren zestig ontdekte iemand dat er in de bast van de Taxus een stofje zit dat werkt tegen kanker. Die stof heet ‘baccatine’ en wordt gebruikt voor chemo-therapie bij darm -, prostaat- en baarmoederkanker. Voor 1 chemokuur heb je 130 kilo Taxusblaadjes nodig, dus het is maar goed dat deze boom overal ter wereld voorkomt.
De Taxusboog
Doordat de Taxusboom langzaam groeit, is zijn hout hard, maar toch flexibel. Dat maakt het perfect hout om een boog van te maken. ‘Toxo’ is het Griekse woord voor boog, dus een Taxusboom is eigenlijk een bogenboom. Het hout van Taxusbomen in Italië is het meest ideaal, omdat de bomen op de koele berghellingen nog langzamer groeien en veel zijtakken hebben. De zijtakken zijn namelijk vrij van noesten. Taxushout is ook mooi van kleur. Vroeger waren delen van Duitsland bedenkt met Taxusbomen, maar nu niet meer. Caesar begon met het kappen van de bomen om hier bogen van te maken voor zijn leger.
Symboliek
Voor de Christenen is de Taxus een symbool voor de dood en rouw, daarom vindt je deze boom vaak op kerkhoven. Aan de andere kant is hij dankzij zijn altijd groene naalden symbool voor onsterfelijkheid en eeuwigheid. Bij de Kelten was de Taxus het symbool voor de Winterzonnewende op 21 december. In de Keltische cultuur is de Taxus de oudste, meest vereerde boom. Het magische wiel van de druïde Mag Ruit bestond uit Taxushout. Volgens de Germaanse epos is de markt van de godenstad Asgard beplant met Taxusbomen. Ze zijn gewijd aan de dondergod Thor. De oude Grieken zagen de Taxus als een deel van de onderwereld door zijn donkere voorkomen. Ze droegen Taxustakken als krans bij begrafenissen. De wraakgodinnen, ofwel Furiën, droegen fakkels van Taxushout.
De mammoetboom is de boom met het grootste stamvolume ter wereld. Het is een altijd groene naaldboom uit het Sierra Nevadagebergte in Californië. De bomen kunnen in hun herkomstgebied zo’n 50 tot 80 meter hoog worden en veel regen en langdurige sneeuwval verdragen. De oudste mammoetbomen die nog in leven zijn, leven al zo'n 2000 tot 3000 jaar! In Nederland kun je onder andere in de Kasteeltuinen van Arcen een Mammoetboom vinden.
Natuurbranden doen hem niets
Sterker nog, de mammoetboom heeft baat bij natuurbranden. De zaden van deze boom zitten in een soort dennenappeltje. Deze dennenappeltjes gaan pas open wanneer ze uitgedroogd raken. Dat kan door de hitte van de zon of van bijvoorbeeld een brand gebeuren. Het schijnt zelfs zo te zijn dat door het te snel blussen van branden bij mammoetbomen, er nauwelijks nieuwe bij komen. De boom heeft zelf weinig last van het vuur. Hij heeft een dikke bast en de bouw van de boom beschermt hem tegen het vuur.
Sequoyah
Een andere naam voor de mammoetboom is de giant sequoia. Het ‘giant’ gedeelte hoeven we natuurlijk niet meer uit te leggen. Het woord ‘Sequoia’ komt van een Cherokee indiaan genaamd ‘Sequoyah’. Hij ontwikkelde een schrift voor zijn volk. Hier heeft hij uiteindelijk twaalf jaar over gedaan. Het duurde daarna ook nog een tijd voordat het schrift werd geaccepteerd door de Cherokee, die Sequoyah in het begin afwezen en dachten dat hij bezeten was door kwade geesten. Toch werd het schrift in 1825 als officieel verklaard.
General Sherman Tree
De General Sherman Tree is de grootste Mammoetboom ter wereld. Dat maakt hem dus ook meteen de grootste boom op deze aardbol. General Sherman staat in het Giant Forest in Sequoia National Park. In dit park kun je de grootste groep Mammoetbomen bij elkaar vinden. De General Sherman Tree is 83,6 meter hoog en heeft een stamomvang van 26 meter op 1 meter hoogte en en bij de bodem van de boom 31 meter. Recent onderzoek toont aan dat de boom zo’n 2100 tot 2200 jaar oud is.
Geneeskracht van de Mammoetboom
De Mammoetboom is een ingrediënt van de zogeheten Gemmotherapie. Dit is een natuurlijk alternatief voor chemotherapie. De Mammoetboom geeft vooral voordelen voor ouderen. Hij geeft jouw fysieke en mentale krachten een boost. Natuurlijk kun je dat als jongvolwassene tegenwoordig ook wel eens gebruiken 😉 De werking van de Mammoetboom gaat ouderdomsklachten tegen, helpt bij seniele aftakeling en bij prostaatklachten. Versteend hout van de Mammoetboom wordt gebruikt in kristaltherapie. Het staat voor kracht van de hemel naar aarde, toverkracht, eenheid met de natuur & wilde dieren en spirituele discipline.
Wat een indrukwekkende boom is het hè? Is er nog meer dat je graag zou willen weten over de Mammoetboom? Geef het aan ons door, dan zoeken wij het voor je uit ;)
Deze boom kent iedereen. Je komt hem waarschijnlijk dagelijks tegen. Maar hoe herken je deze bomen nou en wat maakt hen bijzonder, ondanks het feit dat ze zo normaal voor ons zijn geworden? Een gewone beuk herken je aan zijn gladde stam. Een beukenbos herken je aan de duisternis. Meerdere lagen van bladeren overlappen elkaar. De Saksen en oude Germaanse volken gebruikten beukenhout of schorsplaten om runen in te graveren. Daarom wordt deze boom altijd in connectie gebracht met het schrift. De boom kan meer dan 40 meter hoog worden en komt oorspronkelijk uit Midden-Europa, West-Rusland en de Kaukasus.
Sprookjes en mythen
Beuken staan er ook om bekend dat ze vaak op afstand staan van elkaar, of zelfs dat er één boom eenzaam ergens staat. Maar ook in een beukenbos kun je duidelijk zien dat de bomen niet heel dicht op elkaar staan. Ook groeit er niets onder een beukenboom - let daar maar eens op als je er een tegenkomt ;-). Beukenbomen staan dus een beetje bekend als ‘eenzame’ bomen. Dit is de inspiratie geweest voor verschillende sprookjes en mythen, zoals bijvoorbeeld ‘De eenzame koning’.
Geneeskracht van de Beuk
De Beuk wordt gebruikt in de bachbloesem. Dit stimuleert de verdraagzaamheid bij mensen met een arrogante, overdreven kritische houding naar anderen. In het vroege voorjaar zijn de nieuwe blaadjes van de boom eetbaar. Je kunt er eventueel ook een drank of likeur van maken. Ook zijn de bladeren van de Beuk urine-afdrijvend. Daarnaast kan uit het hout van de Beuk teer gehaald worden. Die teer werd vroeger gebruikt om huidaandoeningen, jicht en reuma te behandelen. Ook kan het nog steeds gebruikt worden als massagemiddel.
De Beuk als beschermer
Wanneer je in het bos loopt en het plots begint te onweren, kun je het beste schuilen onder een Beuk. Deze bomen voeren de elektriciteit namelijk af de grond in, meer dan andere boomsoorten. Zelf hebben de bomen wel bescherming nodig van de zon, want de Beuk heeft een dunne bast en kan schorsbrand oplopen. Ook is de Beuk een wensboom. Wanneer je jouw wens in een beukenstok kerft en deze dan begraaft en achterlaat, kun je de wensen kenbaar maken aan de Beuk. Wanneer je hout of een blad van een beukenboom bij je draagt, wordt je creatieve vermogen versterkt.
De Beuk in de bomenhoroscoop
In de bomenhoroscoop van de Kelten vinden we de Haagbeuk en de Beukenboom. De Haagbeuk wordt beschreven als ‘een kwetsbare vredestichter’. Mensen die geboren zijn op 4 juni t/m 13 juni of op 2 december t/m 11 december behoren tot het teken van de Haagbeuk. Mensen met een Haagbeuk als boomhoroscoop hebben een diep gevoel voor rechtvaardigheid en zijn erg loyaal. Ze voelen zich soms te snel verantwoordelijk voor dingen en willen graag tegenstellingen overbruggen, omdat ze iedereen graag gelijke kansen geven en vergevingsgezind zijn. Ook als deze mensen het moeilijk hebben, dragen ze gelaten hun lot.
De Beukenboom wordt beschreven als ‘een geduldige doorzetter’. Mensen die geboren zijn op 22 december behoren tot het teken van de Beukenboom. Mensen met een Beukenboom als levensboom wachten geduldig hun lot af. Ze zijn ervan overtuigd dat hun tijd wel komt. Als die tijd dan aangebroken is, kennen ze geen plankenkoorts. Ze pikken met flair hun nieuwe rol op. Ze willen alleen de lessen uit het verleden nog wel eens vergeten, omdat ze teveel gefixeerd zijn op het heden en de toekomst.
Het is toch wel een heel bijzondere boom hè? Ook al kom je hem zo vaak tegen. Is er nou nog iets wat je zou willen weten over deze prachtige boomsoort? Laat het ons weten, wij zoeken het graag voor je uit! :)
De kersenbloesem is een erg belangrijke boom voor de Japanners. De boom heeft helaas een erg korte bloeiperiode, ongeveer een week. Die bloeiperiodes verschillen nog wel een beetje per stad, maar de meeste Sakura’s bloeien in het begin van de lente, ongeveer eind maart. In een klein aantal steden bloeien de Kersembloesems al rond midden januari, maar ook dan duurt dit maar ongeveer een week. Mocht je deze bomen in bloei willen zien, dan moet je jouw reis naar Japan dus zorgvuldig plannen!
De betekenis van de Sakura-bloesem
De bloesem heeft meerdere betekenissen. Zoals al eerder genoemd, wordt de boom gezien als het teken van vergankelijke schoonheid. De Sakura staat ook voor het begin van de lente, want de bloesems komen pas tevoorschijn als de koude winter voorbij is. In de Tweede Wereldoorlog hadden de kamikaze-vliegtuigen van Japan de bijnaam ‘kersenbloesems’. Soms werden ze ook beschilderd met Kersenbloesems. Dit was omdat de kamikaze piloten hun leven gaven voor hun land. Dit wordt in Japan vergeleken met de Sakura, omdat deze boom alles geeft om zijn bloesems vast te houden tot hij uitgebloeid is. Men geloofde dan ook dat de zielen van de kamikaze-piloten zouden reïncarneren in een Sakura.
Waarom is de Sakura zo belangrijk voor Japan?
Er zijn twee belangrijke verklaringen voor de populariteit van deze boom in Japan. Japanners dachten vroeger dat er goden in de Sakura huisden, de Kami, die invloed hadden op de rijstoogst. Japanse boeren aanbaden de bomen hierom en brachten zelfs offers van sake. Een andere verklaring is dat Japanners de Chinese bewondering voor de natuur misschien overgenomen hebben. De fascinatie voor de Sakura zou in de Heian-periode (794-1185) zijn ontstaan onder de aristocraten. Onder de Sakura-bomen werd gezongen en poëzie geschreven. Een keizer uit die tijd, genaamd Saga, zou deze traditie over hebben genomen nadat hij het verhaal over de Kami in de Sakura hoorde. Hij begon met het geven van feesten onder de bloesembomen. Deze traditie begon bij de elite en stroomde later door naar het volk.
Vergankelijke schoonheid
De Sakura is in Japan een symbool voor vergankelijke schoonheid. Daarom zie je deze vaak afgebeeld staan op kimono’s of servies. De Sakura is ook nauw verbonden met de samoerai en bushido cultuur in Japan. Deze geloven zien het leven als iets dat mooi en kort is, net als de bloeiperiode van een Sakura. De bloeiperiode van de Sakura is in Japan ook een populaire tijd om te trouwen. In de bloeiperiode van de Sakura worden in Japan veel evenementen en festivals gehouden in eer van deze boom. Dit is een belangrijk deel van de Japanse cultuur.
Producten van de Sakura boom
In Japan kom je de Kersenbloesem echt overal tegen, ook in een hoop producten. Bijvoorbeeld in verschillende schoonheidsproducten, waaronder parfum met Sakura-geur. Ook zijn er drankjes met Kersenbloesem erin en tegenwoordig zelfs KitKat met Kersenbloesem. Mocht je ooit in Japan geweest zijn en nog een 100-yen muntje thuis hebben liggen, kijk dan maar eens op de achterkant. Zelfs daar is de Sakura boom te vinden.
Wat zijn het toch prachtige bomen hè? Is er nou nog iets wat je zou willen weten over deze prachtige boomsoort? Laat het ons weten, wij zoeken het graag voor je uit! :)