nl
 • de
 • en
 • fr
 • nl
nl
 • de
 • en
 • fr
 • nl

De 6 grootste uitdagingen van MOYU

Omdat het altijd beter kan 💚

Bij MOYU kijken we constant naar wat er beter kan en vooral hoe. We willen ons productieproces, transport en product zelf zo duurzaam, eerlijk en functioneel mogelijk maken. We zijn trots dat we al zo’n mooi product hebben kunnen ontwikkelen, maar we zijn ons ook bewust van de uitdagingen die nog op ons pad liggen. Ben je nog niet bekend met onze missie en onze producten? Wij gaan papierverspilling en ontbossing tegen door uitwisbare notitieboekjes van steenpapier aan te bieden die oneindig lang mee gaan. 

We hebben de belangrijkste uitdagingen verzameld en op een rijtje gezet. Aangezien transparantie en openheid belangrijk voor ons zijn, delen we hieronder deze uitdagingen met je én geven we onze visie er op. Zo kan je zelf een afweging maken en beslissen of MOYU bij je past. Of je dan besluit een MOYU boekje aan te schaffen of niet, doet er eigenlijk niet toe. Het gaat er om dat je inzicht kan en mag hebben in ons productieproces, de eventuele bezwaren tegen onze producten en dat je daar je eigen mening over kan vormen. 

Klaar voor? Let’s go! 😎

Uitdaging 1: de keten is nog niet sluitend ♻️

Van veel mensen krijgen we de vraag of ons product wel volledig recyclebaar is. Sterker nog: zou ons product niet méér problemen en vervuiling opleveren, omdat er plastic in verwerkt zit en dus niet bij het plastic én niet bij het papier ingeleverd kan worden? 

Op dit moment is het recyclen van het steenpapier (met Cradle to Cradle Zilver certificaat) alleen mogelijk in Taiwan en andere Aziatische landen. In West-Europa is er echter nog geen speciale fabriek hiervoor. Reden? Er is nog niet voldoende vraag naar steenpapier, en dus is het niet rendabel (genoeg) voor partijen om lokaal een fabriek te openen. 

Het terugbrengen van het steenpapier naar de fabriek in Taiwan heeft echter een grote negatieve impact op het milieu. 😧 Daarom kiezen we ervoor het steenpapier (in de vorm van gebruikte MOYU boekjes) in Nederland te houden. Zodra er voldoende vraag naar steenpapier is, zal er een steenpapier fabriek in West-Europa opgezet worden en kunnen we lokaal met minimale impact het steenpapier volledig recyclen. Gelukkig zijn er steeds meer geïnteresseerde partijen en consumenten, dus we verwachten dat dit op korte termijn al gerealiseerd kan worden.

Tot slot benoemen we graag dat ook wij onze twijfels hadden bij de circulariteit van een steenpapieren notitieboekje. Het laatste wat we willen is dat we het afvalprobleem groter maken! Erick Wuestman, expert circulaire economie van KplusV, heeft ons echter (nogmaals) op het hart gedrukt dat steenpapier wél circulair is, ook al zijn de recycle- & afvalstromen (hier) nog niet te gebruiken. Alleen al het feit dat onze boekjes minimaal 500 x herschreven en hergebruikt kunnen worden maakt dat ze circulair zijn. ♻️ 

Uitdaging 2: er zit plastic in het papier 📔

Een heel begrijpelijk argument. In een ideale wereld zouden we helemaal geen plastic meer in ons product verwerken. Maar de realiteit is dat andere opties beperkt zijn, en dus kiezen we voor HDPE (Hoge Dichtheid Polyetheen) plastic. Dit plastic dient als bindmiddel en is op dit moment de enige en duurzaamste optie die we kunnen kiezen. Het is gemaakt van aardolie en staat geclassificeerd als goed recyclebaar plastic. Mocht een MOYU boekje bij het afval terecht komen, dan wordt ze volgens de plastic stroom verwerkt. Bij verbranding komen geen giftige dampen vrij en het calciumcarbonaat (wat in het steenpapier zit) werkt zelfs neutraliserend op andere giftige stoffen in de oven. 

Onze ambitie is om zo snel mogelijk over te stappen naar bioplastic, maar ook hier geldt dat de vraag ernaar eerst moet stijgen voordat we dat kunnen realiseren. Anders is het voor veel partijen niet rendabel genoeg en is het te duur om te financieren. 

Daarnaast geloven wij dat er met plastic an sich niet iets mis hoeft te zijn. Plastic is pas een probleem als het eenmalig gebruikt wordt en vervolgens ergens terecht komt waar het niet hoort: de oceaan, een vogelnest (en vogeljong), in ons eten, etcetera. Op het moment dat je plastic “slim” gebruikt en in dezelfde keten blijft hergebruiken, is de impact ervan minimaal.

 

Uitdaging 3: de pennen zijn gemaakt van plastic ✍

Het klopt dat onze pennen van plastic gemaakt zijn. We zijn (terwijl jij dit leest) echter druk bezig met het produceren van pennen van restmateriaal. We weten dat onze huidige pen wel doet wat ze moet doen, maar niet op de manier waarop we dat graag zouden willen. Kortom: de pen past niet bij de toekomstvisie van MOYU. We hebben er voor gekozen de pen te blijven gebruiken, zodat de functie van het uitwissen en herschrijven mogelijk is. 

Het positieve punt aan de huidige pen is dat ze hervulbaar is. Je hoeft dus niet steeds een nieuwe pen te kopen - alleen een nieuwe vulling (de vulling is na 1-3 maanden op, afhankelijk van hoe intensief je de pen gebruikt). 

Ben of ken jij iemand die een mooi alternatief heeft voor onze huidige pen? Laat het ons weten via hello@moyu.rocks ! 🙏🏻

Uitdaging 4: het steenpapier moet helemaal uit Taiwan komen 🚢

Klopt. Zoals we hierboven al hebben uitgelegd, is er nog geen steenpapier fabriek in Nederland of in de rest van Europa. En dus is Taiwan op dit moment onze enige optie voor de productie van onze boekjes. Dat betekent dat er transport plaatsvindt per boot, wat natuurlijk weer impact heeft op het milieu. Dat zien we het liefst anders! Dat gezegd hebbende: de uitstoot CO2 per kilo die vervoerd wordt is bij steenpapier gelukkig véél minder vervuilend dan bij regulier papier. Als je het productie- en transportproces bij elkaar optelt, dan vindt er 67% minder CO2 uitstoot plaats bij steenpapier in vergelijking met regulier papier. 

We hechten veel waarde aan openheid en transparantie. Daarom hebben we ons huidige productie- en transportproces open en bloot op tafel gelegd. De 8 verschillende stappen die bij deze processen horen kun je hier in een duidelijk overzicht vinden.

Uitdaging 5: de “schrijfervaring” is nét even anders dan bij gewoon papier 😯

Als je nog nooit op steenpapier hebt geschreven, snappen we helemaal dat het idee ervan niet heel aantrekkelijk klinkt.
Steenpapier.. is dat niet heel zwaar? Grof? Dik? Noem maar op. 

Ook al willen we heel kritisch blijven, we zien dit niet echt als een uitdaging - meer als een proces dat tijd en vooral ervaring nodig heeft. Vrijwel iedereen die het schrijven op steenpapier uitprobeert (en dat zijn inmiddels een heleboel mensen!) is al snel razend enthousiast. Het is inderdaad iets dikker dan gewoon papier en dus ook iets zwaarder. Daarnaast is het gladder en moet je even wachten met de pagina omslaan, zodat de inkt volledig gedroogd is (binnen 8 seconden). De combinatie van stevigheid en gladheid maakt dat het papier juist erg soepel en fijn schrijft.

 


Uitdaging 6: wat is het nut van bomen planten in Kenia? 🌳

We krijgen soms de vraag: is het niet beter om bomen in Nederland te planten? Oftewel.. Wat hebben wij in Nederland aan een boom in Kenia?

Oprichter Roel heeft in Kenia gewoond en kent de community Trees For Kenya heel erg goed. Er is sprake van diep wederzijds vertrouwen en we weten wat er gebeurt met het geld dat naar deze organisatie toe gaat: 

 • De organisatie plant ‘native trees’ terug;
 • Wat belangrijk is voor de unieke flora en fauna, die verloren zal gaan als ze niet intact gehouden wordt; 
 • Deze flora en fauna dragen niet alleen bij aan het lokale ecosysteem, maar ook aan het globale ecosysteem (dus ook in Nederland); 
 • De organisatie werkt samen met scholen, zodat kinderen al vanaf  jonge leeftijd betrokken worden bij de boomplant projecten;
 • Er is geen tussenpartij en we weten dus precies hoe het proces in elkaar zit. Transparantie, openheid en vertrouwen staan bovenaan.

Voor overige informatie over de effecten van bomen & boomprojecten heeft Roel een blog geschreven, die vind je hier

Tot slot: in ons eentje gaan we het verschil niet maken. Daarom werken we samen met partijen die net als wij een hart voor de natuur hebben. Trees For Kenya is zo’n partij, maar dat sluit niet uit dat we niet met andere organisaties willen samenwerken. We staan open voor diverse projecten en iedereen die mee wilt helpen! 🙌 


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN