nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl
nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl

Dag van de biodiversiteit, waarom biodiversiteit zo belangrijk is!

op May 21, 2021

Nederland heeft, volgens het Planbureau voor de Leefomgeving, nog maar 15% over van de oorspronkelijke biodiversiteit. Als soorten verdwijnen of juist gaan overheersen, wordt de natuurlijke balans verstoord. Op die manier komen veel diersoorten, waaronder de mens, in de problemen. De Verenigde Naties hebben daarom 22 mei uitgeroepen tot Internationale Dag van de Biodiversiteit.

Wat is biodiversiteit, dag van de biodiversiteit

Wat is biodiversiteit eigenlijk?
Met biodiversiteit bedoelen we een verscheidenheid aan leven in allerlei vormen op aarde. ‘Bio’ betekent leven en ‘diversiteit’ betekent afwisseling/verschil. Biodiversiteit zorgt voor schone lucht, fris water en hoe meer biodiversiteit, hoe makkelijker we klimaatverandering kunnen tegengaan.

Oorzaken van biodiversiteit afname
In de afgelopen tientallen jaren zijn de ecosystemen op onze aarde veranderd. De omvang van de wereldbevolking blijft toenemen, waardoor het landschap verandert. Natuur verdwijnt om de mens te kunnen voorzien in haar behoeften. Zo is er veel leefomgeving verdwenen van wilde dieren voor de aanbouw van woningen. Maar, ook het landschap verandert. Natuur met veel biodiversiteit wordt omgezet in eentonige landbouw. Daarnaast zijn ook het grootschalig vissen en de vleesindustrie oorzaken van afname in biodiversiteit. De klimaatverandering heeft ook geen positieve werking.

Bomenkap
De grootste oorzaak van het verlies aan biodiversiteit is bomenkap. Zo'n drie jaar geleden verschenen er artikelen, n.a.v. uitgebreid onderzoek, dat er per jaar 16 miljoen hectare bos verdwijnt. Dat is ongeveer 4 keer Nederland aan bos dat door de mens omgezaagd wordt! In plaats van een divers bos, zijn er in veel gevallen sojaplantages (voor veevoer) en palmolieplantages aangelegd. Dat zorgt voor homogenisatie. 

Homogenisatie
Ook het Planbureau voor de Leefomgeving geeft aan dat homogenisatie toeneemt. Veel oorspronkelijke soorten verdwijnen, terwijl enkele soorten sterk in aantal toenemen. Zo kan het zijn dat één boomsoort de overhand neemt. In een weinig divers bos, kunnen minder diersoorten overleven. Diezelfde boomsoort doet het een paar honderd kilometer net zo goed. Ook daar overleven de andere boomsoorten, en dus de diersoorten niet, en zo sterven er steeds meer planten-, boom- en diersoorten uit.

Homogenisatie in het water
Door overbevissing blijven er weinig vissen die bovenaan de voedselketen staan over. Dat werkt zo: bij een vermindering van grote vissen wordt de groep net onder deze soort groter. Als de bovenste laag uit de voedselketen weggevist is, zal de mens op de laag daaronder gaan jagen. Totdat deze ook opgevist is. En zo zal het doorgaan tot er alleen vissoorten overblijven die niet interessant zijn voor de mens. Deze groep zal enorm groot worden. Er wordt niet op gevist door andere vissoorten en niet door de mens. Zo ontstaat er homogenisatie in zeeën en oceanen.

Waarom is biodiversiteit zo belangrijk?
De wereld zit zo in elkaar dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. Of het nou om planten, bomen, insecten of zoogdieren gaat, ze zijn allemaal van elkaar afhankelijk! Als er veranderingen optreden waardoor de natuurlijke balans verstoord wordt, heeft dat grote gevolgen. Diersoorten kunnen uitsterven of juist gaan overheersen. Biodiversiteit is daarom van levensbelang. Het Europees Parlement geeft aan dat eerdere massa-uitstervingen zorgden voor het uitsterven van 60% tot 95% van alle soorten. Voor ecosystemen duurt het miljoenen jaren om te herstellen van zo’n gebeurtenis.

Biodiversiteit en landbouw
Ook in de landbouw is biodiversiteit erg belangrijk, zo geeft onderzoek van Wageningen University & Research aan. Bij grootschalig, eentonig grondgebruik kunnen ziekten en plagen ongehinderd uitbreiden. Daarnaast worden deze akkers in één keer geoogst, waardoor ook de roofinsecten verdwijnen. Deze insecten zijn juist essentieel om op een natuurlijke manier plagen en ziekten tegen te gaan, doordat zij zich hiermee voeden. Zonder deze roofinsecten kunnen ziekten ongehinderd hun gang gaan, waardoor oogsten mislukken en mensen zonder voedsel kunnen raken. Als er meerdere soorten gewassen naast elkaar gehouden worden en niet op hetzelfde moment geoogst worden, kunnen de roofdieren daar verder leven. Zo sterven zij niet uit en helpt de natuur de boer zijn gewas te beschermen tegen ziekten en plagen.

De WUR heeft notitieboekjes van MOYU afgenomen. In deze video vertelt Linde Berg waarom zij een gepersonaliseerd boekje van MOYU hebben afgenomen.

Biodiversiteit en positieve werkingen op de mens
Biodiversiteit heeft nog meer positieve uitwerkingen op de mens.. Uit onderzoeken blijkt dat mensen in een groenere omgeving productiever zijn en zich opgewekter voelen. Werknemers zijn bijvoorbeeld tot 8% productiever in een groene omgeving met natuurlijke elementen en daglicht.. Zieken die uitzicht op een groene omgeving hebben, hebben minder behoeften aan pijnstillers en herstellen sneller na een ingrijpende operatie. 

Meer biodiversiteit aanbrengen
Biodiversiteit heeft eigenlijk alleen maar voordelen, dus waarom zouden we de natuur hier niet een beetje bij helpen? Bij onze afgelopen twee acties stuurden we een gratis zakje bloemzaad van The Pollinators mee. Door meer diversiteit in bloemen aan te brengen, krijgen bijen en andere verstuivers een grotere leefomgeving. Bijen zijn namelijk de belangrijkste bestuivers van de bomen en planten waar wij weer van eten. Het tekort aan bijen brengt de bestuiving van productiegewassen in gevaar.

Trees For Kenya
Bij MOYU proberen we zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. De productie van ons steenpapier heeft 67% minder CO2-uitstoot nodig dan bij de productie van regulier papier en we planten per verkocht notitieboekje een boom via onze partner Trees For Kenya. Zij planten alleen maar native trees die van nature voorkomen in het gebied, waardoor er een divers ecosysteem kan ontstaan. Zo kunnen wij én papierverspilling tegengaan én zorgen voor meer biodiversiteit. 

De natuur een handje helpen
Het belang van een diverse omgeving vinden wij erg belangrijk. Als jij gezegend bent met een tuin of balkon, raden we je de tuininspiratie van Spaansen aan. Daar vind je tips om jouw tuin op te fleuren en tegelijkertijd een leefomgeving te bieden voor verschillende bijen en vlinders. Hoe leuk is dat?!

 

Ook leuk om te lezen: Stap voor stap naar een groenere leefomgeving. Hierin leggen we je uit hoe je meer groen aan kunt brengen in jouw leven! 


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN