nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl
nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl

Bomenkap.. Hout dit ooit nog op?

op October 14, 2019  in Natuur

Tijdens werk, studie of in ons huishouden maken we voortdurend notities en (aan)tekeningen. Onderzoek wijst uit dat meeste mensen de voorkeur geven om dit op fysiek papier te doen. Zelfs in het tijdperk van de digitalisering blijft het papierverbruik maar groeien. Maar voor al dit papier kappen we jaarlijks bijna 4 miljard bomen. Daarmee is de papierindustrie verantwoordelijk voor 14% van alle bomen die worden gekapt. En dit in het contrast met het feit dat één boom genoeg CO2 opneemt en voldoende zuurstof produceert om 2 mensen schone lucht te bieden. 

Maar bossen hebben een groot potentieel om klimaatverandering te bestrijden. In een onderzoek van BOS + wordt aangetoond dat bossen een derde van het aandeel op zich kunnen nemen om de SDG-doelen voor 2030 te halen. Dit vanwege hun enorme potentieel om broeikasgassen uit de atmosfeer te halen. Bovendien is de ontbossing industrie, zoals kappen, verwerken en transporten, ook verantwoordelijk voor 10% van de huidige uitstoot van broeikasgassen. 

Naast het potentieel om de klimaatverandering te bestrijden, bieden bossen ook een thuis voor veel flora en fauna. Onderzoek wijst uit dat momenteel dieren 1000 keer sneller uit sterven dan hun natuurlijke uitsterfsnelheid. En eenmaal uitgestorven, komen deze soorten nooit meer terug. Een van de hoofdoorzaken van deze uitsterving zijn de krimpende habitats waarin dieren leven. 

Wij proberen samen met u bij te dragen aan een oplossing hiervoor. Namelijk door samen papierafval te reduceren, helpen we ook mee met het terugdringen bomenkap. Daarnaast planten we ook 1 boom voor elk verkocht boek. Hiervoor hebben we specifiek gekozen om samen te werken met Trees for Kenya. Deze partner plant bomen rond Mt Kenya om de bossen in stand te houden en zelfs uit te breiden om het ecosysteem intact te houden.

Hoeveel papierafval wordt er eigenlijk geproduceerd?

Bestaat er een duurzame oplossing voor papier van bomen? Ja: steen papier.  Door steenpapier te gebruiken, besparen we 18 bomen per 1.000 kg gewoon papier. Daarnaast wordt er geen water gebruikt in het productieproces, wat neerkomt op een besparing van 2.700 liter water per 1.000 kg gewoon papier. Last but not least zijn er ook geen chemicaliën of bleekmiddelen betrokken bij het productieproces van steenpapier. Het goede aan het MOYU notebook is dat de pagina’s uitwisbaar en daardoor herbruikbaar zijn. Elke pagina kan meer dan 500 keer worden herschreven. Omdat het papier waterbestendig is, kunnen de pagina’s ook worden gewist met een natte doek, bovenop de gewone gum die bij de pen wordt geleverd. 


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN