GREEN FRIDAY WEEKEND - SHOP MET KORTINGEN TOT 35%
nl
 • de
 • en
 • fr
 • nl
nl
 • de
 • en
 • fr
 • nl

Als je droom in vlammen opgaat..

op June 24, 2020  in Natuur

bosbrand in portugal

Take-aways van dit artikel:

 • Klimaatverandering en ontbossing versterken de mate van droogte in met name Zuid-Europese gebieden. Het gevolg hiervan is het (vaker) ontstaan van bosbranden met verwoestende gevolgen.
 • Bomen bieden via het proces van evapotranspiratie een oplossing om deze gevolgen tegen te gaan. Dankzij bomen leven we nu niet in gigantische woestijnen.
 • We vragen je om bij te dragen aan de heropbouw van een inspirerend, groen project van onze vriend Jeroen, die door een bosbrand zijn duurzame permacultuur project in Portugal in vlammen op heeft zien gaan.

  Wat één brand kan aanrichten

  Misschien heb je het op één van onze social media kanalen meegekregen, misschien niet. Jeroen, een goede vriend van MOYU oprichter Roel, heeft zijn 100 hectare aan groene, vruchtbare grond in Pedralva (Portugal) letterlijk in vlammen op zien gaan. Inclusief infrastructuur en woonbare huisjes. Jeroen werkt al jaren samen met een community om dit land volledig te vergroenen op basis van permacultuur principes – met als ultieme doel om het project als inspiratie én voorbeeld te gebruiken voor hoe mensen kunnen leven. Leven in en vooral met de natuur.

  Afgelopen weekend is echter een verwoestende brand ontstaan, vanwege extreme droogte. Die droogte is niet vreemd in het gebied, maar de mate ervan en de frequentie van de branden worden sterk beïnvloed door klimaatverandering én ontbossing. Dat geldt overigens niet alleen voor Portugal, maar ook voor Spanje en Frankrijk.

   

  Hoe zit dat dan?

  Daar kunnen we een lang verhaal over schrijven, maar laten we het kort houden:

  1. Door de opwarming van de aarde, ontstaan er vaker en heftigere periodes van droogte en hittegolven.

  2. Aangezien er door ontbossing steeds minder bomen zijn, wordt de lucht steeds droger en droger (bomen helpen namelijk om de lucht vochtig te houden via 'evapotranspiratie', het proces van evaporatie en transpiratie door vegetatie en bodem).

  3. Minder bomen + minder evapotranspiratie + minder vochtigheid + minder verdamping = minder neerslag. Oftewel: nog drogere gebieden.

  En die 3 samen zorgen voor een domino-effect met als gevolg dus periodes van droogte en branden. Met alle verwoestingen van dien.

   

  Wat kunnen we er aan doen?

  Je raadt het al: bomen planten. We weten dat we onze lezers hier graag mee dood gooien (nouja, bij wijze van spreken), maar dat doen we enkel en alleen omdat onderzoek keer op keer uitwijst dat bomen een belangrijke, zo niet DE belangrijkste oplossing zijn tegen héél veel klimaatgerelateerde problemen.

  Waarom?

  Evapotranspiratie bomen

  Bomen brengen extra water in de lucht en zorgen zo voor meer regen. Hun wortels pompen water uit de grond omhoog, brengen het naar hun bladeren, verliezen een deel van hun water door verdamping en dit water ontsnapt via de bladporiën: evapotranspiratie (zie afbeelding). Dit mechanisme houdt de lucht vochtig, zelfs als die lucht verder landinwaarts stroomt vanaf de oceaankusten. Als we deze bomen niet zouden hebben.. dan zouden de binnenlanden van alle continenten simpelweg gigantische woestijnen zijn! Kijk maar naar Australië, waar de ontbossing het hele continent heeft verdroogd en alleen een smal groen strookje kust nog rest (bron).

  Oké, dit is dus een probleem. Wat heeft dat met Jeroen te maken?

  Jeroen heeft de gevolgen van ontbossing en klimaatverandering aan den lijve ondervonden: jaren aan werk zijn weggevaagd door één brand. Zijn situatie gaat ons bij MOYU heel erg aan het hart. We willen hem daarom helpen en hopen ook dat jullie iets bij willen dragen.

  Wat is er NU nodig?

  Het is van essentieel belang dat er nieuwe dammen en meren gegraven zijn vóór het regenseizoen in september aanbreekt: als die er niet zijn, wordt alle vruchtbare aarde van het land gespoeld en kan het JAREN duren om de grond weer vruchtbaar te krijgen. Daarnaast moet er basis infrastructuur aangelegd worden, zoals een dak (waar de klusmaterialen onder kunnen liggen) en een tent, maar ook is er hard geld nodig voor nieuwe stekjes en compost om het land weer te vergroenen.

  Zo help je mee:

  • Doneer hier een bedrag dat voor jou goed voelt: elk beetje is meer dan

   welkom!
  • Schaf een MOYU boekje aan en wij zullen 5 bomen planten in het gebied van Jeroen. Zet in de beschrijving van je aankoop "I love a good cause", dan weten wij wat ons te doen staat!
  • Deel deze mail of onze Instagram / Facebook post met jouw sociale netwerk ❤

  Nog meer achtergrond? Lees hier het artikel in het AD. 

  Dankjewel voor je aandacht!

  Liefs

  Team MOYU

   

  Moyu liefde voor bomen


  Laat een reactie achter

  Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


  TERUG NAAR BOVEN