nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl
nl
  • de
  • en
  • fr
  • nl

6 handige tips om jouw plastic gebruik te verminderen!

op May 21, 2021

Zoals in onze blog over de plasticsoep te lezen viel, is er veel te veel plastic in onze natuur beland. Door te veel plastic in de natuur zijn er veel diersoorten die met uitsterven worden bedreigd en kunnen we spreken van een plastic crisis. Maar, jij kunt impact maken door jouw gewoontes iets aan te passen! Als je per dag een beetje minder plastic gebruikt, kun je op jaarbasis kilo’s plastic besparen. Dat is beter voor mens en natuur. Weten hoe je kunt besparen? Wij geven je tips!

 

plastic doppen, Mei plastic vrij, plastic vervuiling, plasticsoep

Het is lastig om dé tip te geven om je plastic gebruik te verminderen. Plastic is zo geïnfiltreerd in ons dagelijks leven, dat het pas opvalt als iets juist niet van plastic is. Het vergt extra inspanningen om plastic te vermijden. Zo kan een goede tip zijn om je boodschappen op de markt te doen en je producten direct in je rieten mand te stoppen, maar we begrijpen dat niet iedereen de tijd heeft om in plaats van naar de supermarkt naar de lokale markt te gaan. Daarom hebben we de tips zo samengesteld dat deze gemakkelijk toe te passen zijn en je toch plastic kunt vermijden. 

Tip 1
Gebruik een handige tas om je boodschappen mee te doen, het liefst een die niet gemaakt is van plastic. Door af te zien van plastic tasjes kan je al een hoop besparen. Albert Heijn stopt met het aanbieden van gratis plastic zakjes bij het groenten en fruit vanaf april 2021. Daardoor gaat het bedrijf op jaarbasis 130 miljoen plastic zakjes besparen. Afzien van een plastic boodschappentas loont! Op zoek naar ecologische tassen? Deze zijn voor een betaalbare prijs te vinden op de website van Green Jump

Tip 2
In de top 10 van meest gevonden producten in oceanen staan plastic flesjes en doppen op plek 3 en 4. Daarom hopen we dat iedereen zo min mogelijk waterflesjes gaat kopen of er voortaan helemaal van afziet. In plaats daarvan kun je gebruik maken van de drinkflessen van Retulp. Zij produceren flessen en thermosflessen “voor als je niet van plastic bent” en een bijdrage wil leveren aan een schoner milieu. De drinkflessen die zij aanbieden zijn deels gemaakt van gerecycled roestvrijstaal. Zo heb jij altijd een mooi drinkfles bij de hand en hoef je nooit meer een plastic flesje te kopen!

Tip 3
Naast plastic flesjes en doppen worden er ook veel verpakkingen van voedsel gevonden. Om het aantal zakjes en verpakkingen te verminderen, kun je over te stappen op een broodtrommel of herbruikbare broodzakjes. Retulp biedt een Ecobox aan waarmee je je sandwiches mee kan nemen naar school of naar werk. De Ecobox is vrij van giftige stoffen en de deksel is te gebruiken als snijplank, super handig! Wil je liever een herbruikbaar broodzakje? Dan heeft Green Jump herbruikbare boterhamzakjes in het assortiment, zo vermijd je eenmalig gebruik van een plastic boterhamzakje!

Tip 4
Wie houdt er niet van koffie? Precies, praktisch niemand! Als jij toe bent aan koffie, laat dan aan de barista weten dat je geen deksel nodig hebt! Toegegeven, je moet wat beter opletten tijdens het lopen. Ach, als dat het enige is en je daardoor wel weer plastic kunt vermijden lijkt het ons de moeite waard. Écht goed bezig zijn? Neem dan je eigen mok mee en laat deze vullen!

Tip 5
Kies voor grote plastic frisdrankflessen. Huh, kiezen voor plastic? We snappen dat je soms zin hebt in iets fris. Onze tip is dan ook om te kiezen voor grote PET-flessen met statiegeld als je iets van fris in huis wil halen. De PET-flessen worden in tegenstelling tot de kleine plastic flesjes bijna allemaal weer ingeleverd en belanden dus niet in de natuur. Daarnaast hoeft dit materiaal niet meer gesorteerd te worden, doordat het allemaal van hetzelfde materiaal is gemaakt. De flessen worden versnipperd en omgesmolten tot nieuwe PET-flessen. Zo kan je toch genieten van wat fris en denken aan de natuur. 

Tip 6
Check jouw cosmetica op microplastic. In veel zonnebrandcrèmes, lippenstift, tandpasta, scrubs, douchegel, etc. zitten microplastics en in sommige gevallen zelfs nanoplastics (iets grotere deeltjes plastic). Bij het afspoelen komen deze deeltjes in het grondwater terecht. Dat is zeer schadelijk voor het milieu. De deeltjes zijn zó klein, dat ze door de waterzuiveringssystemen glippen en in grondwater, rivieren en de zee terecht komen. Via deze handige app kan jij jouw cosmetica producten scannen. De app geeft aan jou door of het product microplastic bevat. Door deze producten zoveel mogelijk te vermijden, komt er minder plastic in wateren terecht!

Heb jij meer handige tips om ons plastic gebruik te verminderen? Laat het ons weten via onze socials! 


Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.


TERUG NAAR BOVEN